Woensdag 01/02/2023

AchtergrondFamilievete

Opgesneden als een van zijn diepvriespizza’s: familieruzie split Duits concern Dr. Oetker

null Beeld RV
Beeld RV

Een ontvoering, een gestolen schilderij van Antoon van Dyck en diepvrieskoude vetes. Het familieverhaal van Dr. Oetker leest als een symbool van Duitse gründlichkeit dat ten onder gaat aan interne ruzies.

Lieven Desmet

Na een jarenlange strijd en voortdurende onenigheid over de te volgen strategie voor het Duitse concern Dr. Oetker, is nu beslist het bedrijf op te splitsen. Het wordt botweg in twee onafhankelijke stukken gesneden, alsof het een van zijn wereldbekende diepvriespizza’s betrof. Dat maakte het concern bekend in een kort statement.

August Oetker, een van de telgen van de ruziënde familie. Beeld EPA
August Oetker, een van de telgen van de ruziënde familie.Beeld EPA

Wie Dr. Oetker zegt, denkt meteen aan de pizza’s en puddingpoeder. Niet onterecht, want de voedingsdivisie is goed voor zowat 56 procent van de totale omzet van ruim 7,3 miljard euro en de totale tewerkstelling, goed voor 36.000 mensen. Maar het familieconcern omvat verder ook onder meer bierbrouwerijen, luxehotels, een divisie (mousserende) wijn en zelfs een private bank.

Twee kampen

De groep, met zo’n 400 dochterondernemingen, is al 14 jaar lang in de ban van een familievete. Er zijn twee kampen: eentje rond August Oetker, de oudste zoon uit het tweede huwelijk van de pater familias Rudolf-August. En een kamp rond Alfred, de oudste zoon uit het derde huwelijk van de stamvader Oetker. Aan de basis van de vete ligt een discussie over wie de nieuwe Dr. Oetker zou mogen worden. August moest van zijn vader zijn halfbroer Alfred klaarstomen voor de klus. Maar August kon niet verdragen dat hij nooit een goede relatie heeft gehad met zijn vader zoals zijn jongere halfzussen en -broers.

Tot 2016 kon Richard Oetker, als familiale brugfiguur, de koude oorlog relatief binnen de perken houden. Maar na zijn aftreden barstte de vete compleet los, nadat August de rol van CEO aan Albert Christmann gaf, geen lid van de familie. De man die het bedrijf 29 jaar leidde, werd in dat idee gesteund door zijn oudere halfzus en zijn twee jongere broers en zus uit het tweede huwelijk. Zo werd het een strijd tussen de generaties: de oudste vijf tegen de jongste drie kinderen van Rudolf-August.

Carsten Spohr is CEO van Lufthansa en zit in de adviesraad van Dr. Oetker. Beeld EPA
Carsten Spohr is CEO van Lufthansa en zit in de adviesraad van Dr. Oetker.Beeld EPA

De communicatie tussen de steenrijke erfgenamen verliep via hun advocaten, familiefeesten werden gevierd binnen het respectievelijke kamp. Een adviesraad, waarin ook onafhankelijke leden zitten als Lufthansa-CEO Carsten Spohr, slaagde er niet in de strijdbijl te laten begraven. Een verdeling van het concern moet de toekomst van het bedrijf veiligstellen.

‘Ontvoerd en gemarteld’

De groep rond Alfred neemt nu onder andere de divisie (mousserende) wijn, de chemiefabriek Budenheim, de hotels en de kunstcollectie in beheer. De voedselproductie, met de bekende pizza’s, komt in handen van de groep rond August, die nu geleid wordt door zijn zoon Philip Oetker. Een ingrijpende maar noodzakelijke beslissing, zo blijkt. In 2017 kapseisde de groep al bijna onder de familievete. Het leidde ertoe dat de rederij Hamburg Süd, tot dan de grootste divisie van de Oetker Groep, werd verkocht aan de Deense rederij Maersk Line.

Oetker gaat terug tot 1891, toen Dr. August Oetker als apotheker in het kleine Noordwest-Duitse stadje Bielefeld een bakmix uitvond. Bielefeld is vandaag nog steeds het hoofdkwartier van de groep die onder de in 2007 gestorven kleinzoon Rudolf-August Oetker zou uitgroeien tot een van de bekendste en rijkste Duitse ondernemersfamilies. De man was omstreden omdat na research bleek dat hij vrijwilliger was voor de Waffen-SS tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kunstcollectie aangelegd door Rudolf-August werd gezuiverd na een grote teruggeefactie van roofkunst. Onder meer een doek van schilder Antoon van Dyck keerde zo terug naar zijn Nederlandse eigenaar.

De rijkdom van de Oetkers lag aan de basis van de ontvoering van Richard Oetker. In 1976 werd hij geboeid in een kist gestopt en kwam pas vrij nadat zijn familie een bedrag van omgerekend 10 miljoen euro losgeld betaalde. Hij werd tijdens zijn ontvoering gemarteld met stroomstoten en liep blijvend letsels op. Symbolisch voor een gehavend concern.

Dr. Oetker is vooral bekend van de diepvriespizza's. Beeld RV
Dr. Oetker is vooral bekend van de diepvriespizza's.Beeld RV

De Oetker Groep heeft vijf divisies. De totale omzet bedroeg in 2020 meer dan 7,3 miljard euro en wereldwijd telt de groep meer dan 36.000 medewerkers.

Voedingsmiddelen: tot de levensmiddelendivisie behoren naast Dr. Oetker ook de Conditorei Coppenrath & Wiese en de Martin Braun Group. In het boekjaar 2020 behaalden 20.040 medewerkers een omzet van 4,1 miljard euro.

De Radeberger Gruppe brouwt onder meer het biermerk Jever en een ruim assortiment van niet-alcoholische dranken. Het vormt Duitslands grootste private brouwerijgroep, met 7.083 medewerkers en een omzet van 1,6 miljard euro.

Henkell Freixenet is de divisie (mousserende) wijn, met dochterondernemingen in 30 landen en export naar meer dan 150 landen. Samen goed voor een omzet van 970 miljoen euro met 3.500 werknemers.

Bankhaus Lampe is actief als private banker voor vermogende particuliere beleggers, institutionele beleggers en grote ondernemingen, met verschillende vestigingen in Duitsland, Londen, New York en Wenen. Telt 538 medewerkers en beheert een vermogen van zowat 20 miljard euro.

Overige activiteiten: ondernemingen in de chemie en logistiek. Voorts behoren negen luxehotels tot het concern, in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Marokko en op de eilanden Saint-Barthélemy en de Seychellen. Samen goed voor 6.214 medewerkers en een omzet van 598 miljoen euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234