Dinsdag 29/11/2022

Opgepast! Daar komen de Amerikanen

De kans bestaat dat u behoort tot de nieuwste categorie wijnconsumenten: de zappers. Zappers hengelen continu naar 'the next big thing', namelijk de meest verrassende regio, appellatie of druivensoort waarmee ze vriend of vijand kunnen imponeren. Wie er echt als haantje-de-voorste bij wil zijn, moet nu al uitkijken naar de opkomende sterren in de Amerikaanse wijnindustrie. Want daar broeit wat.

In deze kolommen hebben we het al dikwijls onderstreept: Amerikaanse wijn staat voor veel Belgische consumenten nog altijd synoniem met Califor-nische herkomstbenamingen als Napa of Sonoma. Een enkeling waagt zich misschien al aan een wijn uit Washington of Oregon, maar daarmee is de keuzekous vaak af. Nochtans wordt er in tientallen Amerikaanse staten wijn gemaakt en is de kans groot dat een aantal nieuwelingen op korte termijn ook in onze glazen belanden. Het AVA-systeem (American Viticultural Areas), de Amerikaanse variant op het Franse AOC-systeem, kent namelijk een hoop sleeping beauties, en er worden ook voortdurend nieuwe appellaties gecreëerd. Zoals elders in de wereld werden deze beschermde herkomstbenamingen er lang exclusief toegekend onder country-, state-, province- of county-namen, een nomenclatuur die vaak niks te maken had met de echt wijnkundige of terroirgebonden verschillen. Maar daarin komt steeds meer verandering, want AVA's kleuren vaker volgens een specifiek geografisch terroir.

In globo weten we in België echter bitter weinig van die Amerikaanse wijncultuur en zijn alternatieve, nog verborgen appellaties. Zo heb je bijvoorbeeld een staats-AVA voor Florida, land van swamps, alligators en gepensioneerde, golfende senioren. U lacht? Florida bezit nochtans de oudste wijnmakersgeschiedenis in Noord-Amerika: driehonderd jaar voor Californië een staat werd, produceerde men hier al wijn. Maar het moderne Florida kampt met veel handicaps, waaronder de permanente zoektocht naar druivenvariëteiten die zich kunnen handhaven in dit tropische, soms bloedhete klimaat en die uiteraard ook resistent genoeg zijn tegen de daarmee gepaard gaande wijngaardziektes. Toch kan Florida, met zijn ecologisch aangepaste klonen van de muscadinedruif en de zogeheten bunch varietals - met shownamen als Stover, Blanc Du Bois, Swanee of Miss Blanc - stilaan opnieuw uitgroeien tot een boeiende wijnregio. Maar als u echt op de loer wil liggen naar twee veelbelovende Amerikanen waar u straks uw geld op kan zetten, dan kiezen we enerzijds voor Altus AVA in (Clintonland) Arkansas, en anderzijds voor de vrij nieuwbakken AVA Shawnee Hills in Illinois.

Arkansas is eigenlijk nog een twijfelgeval. De staat kende ooit, voor de Grote Drooglegging, een florissante industrie met een goede veertig wineries, die vooral onder de Altus AVA werden gebotteld. Vandaag zijn er nog een vijftal van deze domeinen actief in deze hoog gesitueerde subregio, zo'n drieduizend voet boven zeeniveau. Door de unieke geologische en klimatologische ligging kan met name de muscadinedruif er prima gedijen, maar ook de cabernet sauvignon en de chardonnay overleven goed op de bergtopwingerds. Eén van de bekendste wijngaarden is Post Familie Vineyards, gesticht in 1880 door één van de talrijke Duitse en Zwitserse immigranten. De nazaten van Jacob Post produceren er nu jaarlijks zo'n 120.000 kisten. Andere namen die we kunnen onthouden zijn Cowie Wine Cellars, Wiederkehr Wine Cellars, Château Aux Arc en Mount Bethel Winery.

Maar de grootste kanshebbers die we misschien snel in onze Belgische rekken zullen ontdekken, zijn de wijnen uit de piepjonge AVA Shawnee Hills in Illinois, pas eind november vorig jaar door het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau officieel erkend als beschermde appellatie. Ted Wichman, één van de pioniers van deze appellatie, die al in 2001 een erkenningsdossier indiende en eigenaar is van Water Valley Vineyard, is overtuigd dat hier Amerikaanse wijntoekomst ligt: "In a wine world that's becoming increasingly homogenized, the Shawnee Hills AVA stamp confirms the region's capability for producing unique wines that are distinctly regional", klonk het in een recent interview.

Door deze erkenning promoveren binnen Shawnee Hills AVA, begrensd door de Ohio- en Mississippirivieren en een tachtig mijl lange corridor in Zuid-Illinois, meteen achttien wineries en vijfenvijftig wijngaarden tot deze status. Status die commercieel ook extra geld in de kassa brengt, want elke officiële appellatie impliceert extra media-aandacht én meer binnen- en buitenlandse kopers in spe.

Voorwaarden voor deze erkenning zijn onder meer - zoals bij alle AVA's - dat de producenten vijfentachtig procent of meer van de gebruikte druiven halen uit de afgebakende regio. Een bonus is dat de wijndomeinen die recht hebben op deze gloednieuwe AVA nu voor de allereerste keer ook de term 'Estate Bottled' kunnen gebruiken, als ze tenminste wijnen produceren op het eigendom waar de druiven groeiden.

Uiteraard werd deze erkenning niet zomaar lukraak toebedeeld, want geografisch en vooral klimatologisch lijkt dit subgebied in Illinois perfect geknipt voor de druivencultuur. Vooral de op zand- en kalksteen gebaseerde bodems zorgen voor een optimale waterdrainage in een gebied dat nochtans af te rekenen heeft met overvloedige neerslag. Ook de relatieve koelte, in combinatie met voldoende uren zon en het ontbreken van te vroege of te late vorstperiodes, vormen een voorwaarde voor aromarijke en fruitgedreven wijnen in deze regio. Van december tot maart staat het microklimaat van Shawnee Hills onder invloed van de weersystemen uit de Golf van Mexico, wat vooral relatief warme winters veroorzaakt.

Als u zich afvraagt wat u straks in het glas mag verwachten: een pak autochtone druiven die in Europa zeker niet alledaags zijn. In witte cuvées worden frequent seyval blanc, chardonel, traminette en vidal blanc verwerkt, terwijl chambourcin, norton en chancellor tot de populaire rode variëteiten behoren. Vooral de chambourcin, met zijn impressies van zwarte kersen en jammy pruimen, lijkt een potentiële winnaar, concludeert lokale wijnmaker Wichmann. Hij is een voortrekker die al in 1980 een commerciële wingerd aanplantte in Shawnee Hills: "Chambourcin is ons vlaggenschip; net zoals de pinot noir dat voor Oregon is geworden. Hier in Shawnee Hills komt de druif tot optimale rijpheid, omdat hier zelden vorst voorkomt voor november. Samen met het diepere fruitkarakter ontwikkelt deze druif hier de typische ceder- en sigarenkistjesgeuren, plus complexe koffiearoma's die je nergens anders aantreft." Bij de witte druiven lijkt vooral de chardonel een passe-partout voor de nieuwe AVA, omdat deze variëteit zowel zonder als met eiklagering fraaie resultaten kan opleveren. De wijnmaker heeft dus veel opties om zijn persoonlijke stijlstempel op deze variëteit te drukken.

En uiteraard is zelfs Illinois niet vies van internationale druiven-soorten. Zo wordt er druk geëxperimenteerd met zowel de onvermijdelijke chardonnay als met cabernet franc. Leg maar alvast een knoop in uw zakdoek: let op Illinois. n

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234