Dinsdag 20/04/2021

‘Opgepakte manifestanten zijn brutaal verkracht in gevangenis’

President Ahmedinejad heeft intussen vier topfiguren van het ministerie van Inlichtingen ontslagen. De zaak illustreert opnieuw dat het conservatieve kamp in Iran erg verdeeld is over de aanpak van de protesten.

Mehdi Karroubi, een van de hervormingsgezinde presidentskandidaten die het op 12 juni opnam tegen Mahmoud Ahmedinejad, deed zijn oproep in een brief aan ex-president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, die hoofd is van de Raad van Experts, een orgaan dat belast is met het verkiezen, wegstemmen en superviseren van Irans Opperste Leider. In zijn schrijven, gedateerd op 29 juli, meldde Karroubi dat een aantal gevangenen had verklaard dat verschillende mannen en vrouwen, die waren opgepakt tijdens het antiregeringsprotest, herhaaldelijk werden misbruikt door bewakers. “Een aantal vrouwelijke gevangenen werd brutaal verkracht”, schrijft Karroubi in de brief die ondermeer bij het persagentschap AFP belandde. “Ook jongens die gevangen zaten werden verkracht en leiden sindsdien aan een depressie of hebben er ernstige verwondingen aan overgehouden.”Karroubi vroeg aan Rafsanjani om de zaak aan te kaarten bij Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, en wel zeer spoedig, omdat “de geestelijken en de Islamitische Republiek verantwoordelijk zullen worden gehouden” voor deze toestand. Karroubi zei dat als de klachten waar blijken te zijn, dat een schande zou zijn voor de Islamitische Republiek. “Degenen die mij dit vertelden hebben gevoelige posities, sommigen zijn oorlogsveteranen (van de oorlog tegen Irak, AE)”, aldus Karroubi. Parlementsvoorzitter Ali Larijani zou al beloofd hebben de zaak te laten onderzoeken door een commissie.

Duizenden opgepakt

Minstens 26 personen kwamen om het leven in de chaos die ontstond na de verkiezingen. Honderden, misschien zelfs duizenden werden opgepakt. Daarvan kwamen er al velen vrij, maar zeker tweehonderd van hen zitten nog in de cel. En tegen een honderdtal personen, waaronder prominente oppositiefiguren, werd tien dagen geleden een groots opgezet proces begonnen. De beklaagden werden daarin onder meer beschuldigd van het willen omverwerpen van de Opperste Leider en het deelnemen aan een westers complot om Iran schade toe te brengen. De bekentenissen die op de eerste dag van het proces werden voorgelezen door verschillende kandidaten, worden door critici bestempeld als ongeloofwaardig.

Drie gevangenen dood

Iran heeft al halvelings toegegeven dat een aantal gedetineerden werd mishandeld in de gevangenis. Met name de Kahrizakgevangenis in het zuiden van Teheran kwam vorige maand in het brandpunt van de belangstelling toen er drie doden vielen. Een van de doden daar was Mohsen Ruholamini, de zoon van een belangrijke adviseur van Mohsen Rezai, de conservatieve presidentskandidaat die het op 12 juni opnam tegen Ahmedinejad. Rezai riep vorige week op tot het berechten van niet alleen manifestanten maar ook van leden van de veiligheidsdiensten die zich bij het uiteenslaan van betogingen hadden misdragen. Khamenei beval de sluiting van de gevangenis op grond van een ondermaatse structuur. De directeur van de instelling zou momenteel achter tralies zitten. De politiechef van Iran sprak zondag over verwaarlozing en brutaliteiten in de gevangenis. “Deze gevangenis is bedoeld voor gangsters. Manifestanten hadden nooit mogen worden opgesloten in Kahrizakgevangenis”, aldus generaal Ismail Ahmadi Moghaddam. Maar, zei de politiechef ook, de doden waren overleden ten gevolge van een ziekte, en niet door foltering. Dat werd luidop betwist door het conservatieve parlementslid Hamid Reza Katouzian. “Er werden moorden gepleegd die leidden tot de dood van een aantal van onze jongeren”, zei hij. “Dit moet onderzocht worden.”

Gerommel bij conservatieven

Een hardere toon was echter afkomstig van een belangrijke commandant van de Revolutionaire Wachten. Die riep op tot de arrestatie en berechting van Karroubi, ex-president Mohammad Khatami en Mir Hossein Mousavi, de andere hervormingsgezinde presidentskandidaat, voor het willen plegen van een “fluwelen coup”. Duidelijk is dat de conservatieve zijde in Iran het niet eens geraakt hoe de manifestanten moeten worden aangepakt. Gisteren ontsloeg president Ahmedinejad vier hoge ambtenaren binnen het ministerie van Inlichtingen omdat die het oneens waren over de brutale manier waarop de betogingen werden aangepakt door de regering. Ook hadden de topfiguren geweigerd de these te steunen dat de protesten deel uitmaakten van een “fluwelen revolutie” om het geestelijke leiderschap omver te werpen. Bij degenen die ontslagen werden, was het hoofd van de contraspionage die volgens de conservatieve website Khabaronline het absolute vertrouwen geniet van Opperste Leider Khamenei. Het ontslag wordt gezien als een poging van Ahmedinejad om de controle te krijgen over en zijn eigen mannetjes te plaatsen in Irans belangrijkste veiligheidsorgaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234