Maandag 24/01/2022

Opgepakte Algerijn Abdelwahab Guerni runde Europees netwerk vanuit Meise

Guerni onderhandelde rechtstreeks met de Colombiaanse drugskartels. Hij was de Europese kingpin, de organisator, de spin in het web

Het einde van Belgiës grootste drugsbaron

Een jaar lang kon hij ontsnappen aan het gerecht, maar vorige week was zijn geluk op. Nadat Abdelwahab Guerni vorig jaar in Brussel werd vrijgesproken voor het smokkelen van 4,5 ton cocaïne, draait de Algerijnse drugsbaron alsnog de nor in. Op vraag van Italië, waar hij nog een celstraf van dertig jaar moet uitzitten, werd Guerni vorige week opgepakt in zijn villa in Meise.

Door Sue Somers

Het was vanwege een trieste procedurefout dat Abdelwahab 'Wareb' Guerni in mei vorig jaar fluitend de correctionele rechtbank van Brussel kon verlaten. Volgens de rechter was het bevel tot het plaatsen van een telefoontap bij Guerni onvoldoende gemotiveerd. Door de procedurefout zag de rechtbank zich genoodzaakt de aanklacht tegen de 38-jarige Algerijn en tien medebeklaagden onontvankelijk te verklaren. Daarmee kregen de betrokkenen de vrijspraak in de grootste drugsvangst die ons land ooit heeft gekend.

Guerni was niet zomaar een drugshandelaar: de Algerijn onderhandelde rechtstreeks met de Colombiaanse drugskartels. Als Europese kingpin plaatste hij de bestellingen, zorgde hij ervoor dat de transporten niet werden onderschept en stond hij in voor de verdeling van de ladingen, tot in Oost-Europa toe. Zelf verscheen hij amper op het toneel. Guerni had overal zijn mannetjes die het vuile werk voor hem opknapten. Hij was de organisator, de spin in het web.

Sinds zijn vrijlating probeerden buitenlandse politiediensten, zoals het Amerikaanse drugsagentschap DEA, Guerni in te lijven als dubbelagent. Maar liever dan zijn contacten in Zuid-Amerika op de proef te stellen en zijn vel te riskeren in een dubbelrol, hield Guerni zich al die tijd gedeisd in de chique Boechoutwijk in Meise.

Abdelwahab Guerni is het prototype van de Brusselse caïd. De boef met de snelle wagen en de drugs werkte zich op van autodief en lokale dealer in Sint-Jans-Molenbeek tot importeur van verdovende middelen allerhande. Dat is tenminste het beeld dat wordt geschetst wanneer de voormalige mecanicien eind 2003 voor de correctionele rechtbank in Brugge terechtstaat voor de import van een ton cannabis.

Tussen september 1997 en maart 1998 voerde hij 1.000 kilo van het groene goedje het land in. Een handeltje dat hij had opgezet met een leeftijdgenoot uit Schaarbeek en een zestiger uit Beernem. De drugs waren afkomstig uit Marokko en werden afgeleverd in Oostkamp.

Guerni verkeert op dat moment al in wettelijke staat van herhaling, waardoor hij geen straf met uitstel meer kan krijgen. De rechtbank veroordeelt hem tot vier jaar cel en 5.000 euro boete.

Enkele dagen voor Guerni in Brugge wordt veroordeeld opent onderzoeksrechter Jacques Pignolet in Brussel op zijn beurt een gerechtelijk onderzoek tegen de Algerijn. Pignolet beschikt over voldoende aanwijzingen dat hij zich opnieuw bezighoudt met heling, witwassen, diefstal met geweld en het bezit van verdovende middelen. Het onderzoek tegen Guerni is een uitloper van dat tegen Abdelali B., die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij een carjacking.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de contacten die B. onderhield, begon de politie in april 2003 met observaties van zijn entourage. Op een avond in juli kreeg B. een lift van Abdelwahab Guerni. Die had op dat moment al verschillende zware veroordelingen achter zijn naam voor handel in gestolen voertuigen. De agenten konden vaststellen dat Guerni B. die avond een lift gaf in een gestolen Porsche Cayenne. Guerni zette B. af voor een garagebox waarvan de agenten vermoedden dat de twee er gestolen auto's in bewaarden.

Tijdens huiszoekingen de dag nadien bleek de garagebox geen auto's te herbergen, maar niet minder dan 4.500 kilo zuivere cocaïne. Bij Abdelali thuis trof de politie 240.000 euro cash aan en vervalste documenten die bij gestolen nummerplaten hoorden.

In december 2003 beveelt onderzoeksrechter Pignolet een telefoontap op de gsm van Guerni. Die brengt het bestaan van een criminele organisatie aan het licht die uitsluitend communiceert in codetaal. Om een beter zicht te krijgen op de handel en wandel van de bende, vraagt en krijgt Pignolet een verlenging van de telefoontap.

Enkele maanden later besluit de onderzoeksrechter tot actie over te gaan en laat hij de bende oprollen. Guerni wordt op heterdaad betrapt wanneer hij persoonlijk een lading van 500 kilo cocaïne komt inspecteren in een drugspand. De drugs zitten verstopt in houten bobijnen voor kabels. Guerni beseft dat hij op het punt staat te worden gearresteerd en probeert via de achterdeur te ontsnappen. Een paar waarschuwingsschoten volstaan om hem tegen te houden.

Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt later dat Guerni met zijn tienkoppige bende tussen juni 2002 en april 2004 tonnen drugs, waaronder de lading van 4.500 kilo zuivere cocaïne die werd ontdekt in de garagebox, invoerde via de luchthaven van Zaventem. De drugs waren afkomstig uit Zuid-Amerika en werden via Mexico, Congo en Polen naar ons land gesmokkeld.

De zendingen zaten verstopt in pakjes van de koerierbedrijven DHL en Danzas. In de bende zat onder andere een douanier en Alain D., de zoon van de voorzitter van DHL Danzas A&0. Hij had een verantwoordelijke functie bij een van de dochterbedrijven van DHL in Zaventem en raakte zo betrokken bij de cocaïnesmokkel.

Tijdens het gerechtelijk onderzoek verklaarde D. dat hij "enkele mensen een plezier wilde doen" door de controles niet zo nauw te nemen. Hij zou niet in de gaten hebben gehad dat een drugsbende daarvan profiteerde.

Alain D. zat zes maanden in voorarrest. Ondertussen werkt hij opnieuw op de nationale luchthaven. Op Brucargo is hij in dienst van Aiaviation, een bedrijfje dat maatschappijen adviseert die op Nigeria vliegen. Over Guerni wil D. geen uitspraken doen. "Ik probeer de voorbije jaren te vergeten. Voor vragen over het dossier verwijs ik u door naar mijn advocaat."

Als dekmantel voor zijn criminele activiteiten had Guerni een aantal fictieve import- en exportbedrijven opgericht. De firma's dienden niet alleen voor drugshandel maar ook voor oplichting, heling van gestolen goederen en - Guerni's eerste liefde - autodiefstallen.

Samen met de twee andere kopstukken van de bende, de Fransman Roger Blomme en de Algerijn Abdelkader Kadri, zou Guerni ook een witwasoperatie hebben opgezet voor criminele winsten. Het gerecht ontdekte dat ze grote bedragen uitgaven aan reizen naar de Seychellen, juwelen en dure elektronica.

De drugs liet Guerni versnijden op een verlaten boerderij in Wallonië. Van daaruit verdeelde hij de ladingen richting Oost-Europa. Die transporten gebeurden per auto. Daarvoor rekende Guerni op de diensten van carrossier Yvon D. en diens twee zonen. In hun werkplaats in La Louvière 'herstelden' ze wagens die Guerni binnenbracht. Tenminste, zo wil vader D. het langs de telefoon voorstellen.

Wat hielden die herstellingen eigenlijk in?

"Bref... Van ongevallen."

Hoe vaak kwam Guerni bij u langs?

"Toch een paar keer per jaar."

Was Guerni dan zo vaak bij ongevallen betrokken?

"Euh, ja... Dat weet ik niet... (lange stilte) Ik knapte gewoon klussen voor hem op. Verder stelde ik geen vragen."

Hoe heeft u hem leren kennen?

"Via een andere garagist, ook in La Louvière. Maar die man is ondertussen al overleden."

Heeft Guerni u ooit gevraagd drugs te verhandelen of te verstoppen?

"Drugs? Euh... Daar weet ik niets van."

Ondanks de letterlijke tonnen bewijsmateriaal in de zaak-Guerni struikelde de rechtbank in eerste aanleg over een ongemotiveerde telefoontap. De aanwijzingen en concrete feiten in het strafdossier, die het telefonisch afluisteren moesten rechtvaardigen, waren niet op het aanvraagformulier vermeld, zo stelde de rechter in haar vonnis. Alle beklaagden kregen de vrijspraak, maar het parket tekende beroep aan. Wanneer de zaak uiteindelijk zijn beslag zal krijgen is nog niet duidelijk.

Lang heeft Abdelwahab Guerni niet van zijn vrijspraak kunnen genieten. Vorige week vrijdag werd hij door de Brusselse federale recherche opgepakt in zijn villa in Meise. Toen duidelijk was geworden dat Guerni niet naar een Belgische gevangenis moest, vaardigde het Italiaanse gerecht een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de Algerijn.

In Italië werd Guerni bij verstek tot 30 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de smokkel van 12 kilo cocaïne. Die zaten verstopt in een Audi A6 die werd onderschept in Fornia. Het voertuig werd bestuurd door een Belgisch duo dat Guerni aanwees als hun opdrachtgever.

Gilles Vanderbeck, een van de twee advocaten van Guerni, wil de zaak niet toelichten.

"Guerni? Geen commentaar. Au revoir."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234