Maandag 25/01/2021

Phishing

Opgelet voor phishingmails rond ‘openstaande betalingen’ voor uw De Morgen-abonnement

Beeld Levi Jacobs

Er doen momenteel phishingmails de ronde waarin mensen wordt gevraagd om een openstaande rekening voor De Morgen te vereffenen. Die e-mails komen niét van De Morgen zelf. We vragen onze lezers om extra waakzaam te zijn en niet zomaar betaalgegevens in te vullen.

De mails, die onder meer ‘U heeft nog een openstaande betaling bij De Morgen’ als onderwerpregel hebben, worden niet verstuurd door De Morgen zelf. Maar ze zien er jammer genoeg misleidend echt uit. (zie foto hieronder)

.Beeld rv

Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Het e-mailadres dat onze abonnementendienst gebruikt is abonnementen@demorgen.be. Ook andere mails die door ons worden verstuurd, eindigen altijd op demorgen.be of dpgmedia.be. Niet op zaken als info-demorgen.email en dergelijke, die de oplichters schijnen te gebruiken.

Het e-mailadres van de afzender eindigt niet op @demorgen.be of @dpgmedia.be, maar in dit geval op @demorgen-be.email, een domeinnaam die De Morgen nooit gebruikt.Beeld rv

Wij vermelden bovendien altijd uw persoonlijk abonnementsnummer in onze e-mails. Als u een e-mail niet helemaal vertrouwt, doet u er goed aan om dat abonnementsnummer te verifiëren met eerdere mails bij het afsluiten van uw abonnement of in myaccount.demorgen.be.

Vergewis u er dus van dat een e-mail wel degelijk van De Morgen afkomstig is vooraleer u een betaling doet. 

Bent u het slachtoffer geworden van deze of andere phishingpraktijken? 

FOD Economie raadt aan om de volgende stappen te ondernemen:

• Bel onmiddellijk naar Card Stop op het nummer (+32) (0)70 344 344 (0,30 euro/min) om uw kaarten te blokkeren.

• Neem onmiddellijk contact op met uw bank (via de officiële kanalen).

• Neem ook contact op met de lokale politie door het dichtstbijzijnde politiekantoor op de hoogte te stellen van uw komst en vervolgens het nummer van het proces-verbaal door te geven aan uw bank en uw eventuele verzekeraar.

• Stuur de frauduleuze e-mail door naar verdacht@safeonweb.be en naar het specifieke e-mailadres voor phishing van uw bank.

U kan ook een klacht indienen bij Meldpunt om oplichting, bedrog, fraude en illegale handelspraktijken te bestrijden.

Heeft u andere vragen?

Als u vragen hebt voor onze lezersdienst kunt u terecht op demorgen.be/service.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234