Donderdag 02/04/2020

'Opgelet voor bacteriën in pangasius'

De pangasius die we diepgevroren invoeren uit Vietnam kan hoge hoeveelheden bacteriën bevatten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek.

Op een steekproef van in België ingevoerde en ontdooide pangasius (filets, porties en steaks) werden tussen de 10.000 en 100.000 bacteriekiemen per gram aangetroffen. "Dat is veel, maar binnen de norm", zegt professor Frank Devlieghere van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent). "Het gaat om achttien bacteriesoorten in totaal."

Alle kiemen waren terug te brengen tot de productielijnen in Vietnam. Bij een parallel onderzoek daar ontdekte microbiologe Tong Thi Anh Ngo van UGent 38 bacteriesoorten die behoren tot twintig verschillende geslachten. De achttien soorten in de Belgische vis waren daar bij.

De meest opmerkelijke aangetroffen kiemen waren Shigella flexneri, die diarree en dysenterie kan veroorzaken, en Klebsiella pneumoniae, die vooral bij verzwakte personen in ziekenhuizen longontsteking veroorzaakt.

"In de Belgische monsters werden geen kiemen aangetroffen die wijzen op een direct gevaar voor de volksgezondheid. Als de vis deskundig wordt klaargemaakt, worden alle bacteriën wel gedood", zegt Devlieghere. Volgens de onderzoekers moet de pangasiussector de voorschriften beter naleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234