Dinsdag 06/12/2022

Syriëstrijders

Opgegroeid in Molenbeek, gesneuveld in Syrië

null Beeld © RV
Beeld © RV

De Molenbeekse Syriëstrijder Abou Omar Brams is volgens medestanders omgekomen tijdens gevechten in de buurt van de luchthaven van Deir ez-Zor. De twintiger vertrok begin 2014 naar Syrië en werd beschouwd als een van de aanstokers van de vanuit Verviers geplande aanslagen.

DOUGLAS DE CONINCK

Honderd procent betrouwbaar is een overlijdensbericht van een Syriëstrijder natuurlijk nooit, maar volgens onderzoeker Montasser AlDe'emeh zijn er voldoende betrouwbare bronnen. Hij twitterde dit weekend: "Belgische IS-strijder Abu Ibrahim al-Baljiki gesneuveld. Ik kende hem persoonlijk."

Abu Ibrahim is de alias van Abou Omar Brams, die sinds de ontdekking van een safehouse van Islamitische Staat (IS) in Verviers door het federaal parket wordt beschouwd als een gevaar.

null Beeld © RV
Beeld © RV

Gekruisigde man

Abou Omar Brams (23) groeide op binnen de driehoek Simonis-Ribaucourt-Belgica. Uit het door deze drie metrostations begrensde deel van Molenbeek kwamen ook Sofiane Amghar (26) en Khalid Ben Larbi (23), de twee jongelui die op 15 januari in Verviers omkwamen tijdens een vuurgevecht met de politie. De jihadisten hadden zich bewapend en waren met valse paspoorten naar België teruggereisd. Abdelkarim Abaaoud (27), die vooraf zijn eigen dood in scène had gezet, leidde vanuit Athene een operatie waarbij IS een aantal Belgische politiemensen wilde doden.

Abou Omar Brams was erg goed bevriend met Abaaoud. De twee vertrokken begin 2014 bijna gelijktijdig naar Syrië. Abaaoud, die ook opgroeide in Molenbeek, nam tot afgrijzen van zijn ouders zijn dertienjarige broertje Younes mee.

Brams was tot vorige week nog erg actief op Twitter. Hij postte na de aanslagen in Parijs een foto van dader Chérif Kouachi en een dreigement: "Het goede nieuws is dat dit pas het begin is, wacht maar af, u zult zien wat er gebeurt met ongelovigen." Dat was op 12 januari, slechts enkele dagen voor de vanuit Verviers geplande aanslagen. Een maand geleden postte hij een weerzinwekkende foto van een in Raqqa in het openbaar gekruisdigde man.

Abou Omar Brams was tweetalig. Hij was goed bevriend met enkele Limburgse IS-strijders. Posts van overige Belgische IS-strijders laten zien dat ze blij zijn, jaloers zelfs, nu hun vriend "is gestorven als martelaar".

null Beeld RV
Beeld RV

Einde der tijden

Volgens Montasser AlDe'emeh vallen er lessen te trekken uit de korte levensloop van de jongen uit zijn wijk, met wie hij begin 2014, net voor zijn vertrek, nog een verhitte discussie zegt te hebben gevoerd op Facebook. "Er zijn twee vaak onderschatte redenen die jongens als hij doen besluiten naar Syrië te trekken", zegt hij. "Een ervan is eschatologie, het geloof in het nakende einde der tijden. Abou Omar Brams was daar erg emotioneel in, een redelijk gesprek viel amper nog met hem te voeren.

"Het feit dat het kalifaat is uitgeroepen, is voor hem een teken dat Jezus zal terugkeren. Hij wist me zelfs exact te vertellen waar: bij de witte minaret aan de oostzijde van Damascus. U vindt dit misschien te gek om los te lopen, maar dat is het soort overtuigingen waar deze jongens mee leven. Ze geloven dat het herstel van het kalifaat en het begin van het Einde der Tijden is aangebroken. Ze voelen het aan als een plicht ernaartoe te gaan om deel uit te maken van een apocalyptische strijd tussen de troepen van het kalifaat en de ongelovigen. Een tweede reden is groepsgevoel. Zij brengen hun dagen niksend door, hun vrienden posten vanuit Raqqa foto's en grote verhalen."

Montasser AlDe'emeh ziet weinig nut in ontradingscampagnes voor Syriëgangers zoals die tot nu toe worden gevoerd. "Men gaat voorbij aan het feit dat de oorlog in Syrië in een wijk als de onze al jaren aanwezig is. Via Arabische nieuwszenders, door collectebussen. Jongelui willen geen muntjes in bussen gooien of kleren inzamelen. Ze zeggen dat ze de oorzaak van het conflict bij de wortels willen aanpakken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234