Maandag 30/01/2023

Voor u uitgelegdPrins Philip overleden

Operation Forth Bridge: dit zal de komende dagen gebeuren nu prins Philip overleden is

prins Philip Beeld EPA
prins PhilipBeeld EPA

Groot-Brittannië is in de rouw nu prins Philip overleden is. Hoewel het paleis diep bedroefd is, lag het stappenplan voor zijn overlijden toch al enkele jaren klaar. Vanochtend werd ‘Operation Forth Bridge’ officieel geactiveerd. Dit is wat er de komende uren en dagen te gebeuren staat.

Melissa Van Ostaeyen

‘Operation Forth Bridge’ is de officiële codenaam voor Philips overlijden. Het verwijst naar een brug tussen Edinburgh en Perth. Iedere royal heeft zo’n eigen codenaam. Voor de koningin is dat bijvoorbeeld ‘Operation London Bridge’. Als die codenaam wordt gebruikt, weten de medewerkers binnen de paleismuren wat er aan de hand is, en wat ze moeten doen.

Een waarschuwing

In sommige gevallen wordt er al een waarschuwing de wereld in gestuurd nog voor de royal komt te overlijden. Dat gebeurt uiteraard alleen bij een verwacht overlijden. Bij verschillende Britse royals werd er al een bericht uitgestuurd toen ze op hun sterfbed lagen, onder wie Queen Victoria en King George V. In het geval van prins Philip was dit niet het geval.

▶ Bekijk: een portret van prins Philip in beelden:

Opdracht van de koningin

Na het overlijden heeft het hoofd van het koninklijke huishouden overleg gepleegd met de eerste minister, Boris Johnson. De mogelijkheden werden vervolgens besproken met de Queen, waarop zij haar officiële orders gaf in verband met het overlijdensbericht en de begrafenis. Er werd daarna geen verdere actie ondernomen tot het overlijden van Philip wereldkundig werd gemaakt door het paleis. Dat gebeurde op een traditionele manier: er werd een boodschap uitgehangen aan de poort van Buckingham Palace. Daarnaast werd er ook een persbericht uitgestuurd.

Periode van nationale rouw

Vervolgens wordt een periode van nationale rouw afgekondigd, die vermoedelijk 8 dagen zal duren. Deze periode geldt voor het volledige Verenigd Koninkrijk: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Tijdens deze periode hangen de vlaggen in het land halfstok, met uitzondering van de koninklijke vlag boven Buckingham Palace. Die representeert namelijk de hele monarchie, die uiteraard blijft verdergaan na het overlijden van Philip.

De ceremoniële staf of scepter die gebruikt wordt in het Britse parlement, wordt overdekt met een zwarte lap stof of aangekleed met een zwarte strik. Vrouwelijke parlementsleden moeten bovendien zwarte armbanden van precies 8,25 centimeter breed dragen aan hun linkerarm. Mannelijke parlementsleden dragen zwarte stropdassen.

De Queen zal geen officiële taken uitvoeren tot de rouwperiode eindigt. Dat betekent dat er voorlopig ook geen nieuwe wetten worden goedgekeurd. Tot slot wordt aan lokale overheden gevraagd “zeer goed na te denken” over het al dan niet laten doorgaan van officiële aangelegenheden. In principe zouden alle feestelijkheden moeten worden stilgelegd.

Begrafenis

Het lichaam van prins Philip zal opgebaard worden in St. James’s Palace, waar ook prinses Diana verschillende dagen opgebaard werd na haar dood in 1997. Dat gebeurt op vraag van de prins zelf. De koninklijke familie zal daar afscheid van hem kunnen nemen, maar er wordt niet verwacht dat het publiek een laatste groet zal kunnen brengen.

Hoewel Philip als echtgenoot van de koningin recht heeft op een staatsbegrafenis met allerlei toeters en bellen, was hij daar zelf niet voor te vinden. In zijn testament liet de prins optekenen dat hij liever een bescheiden begrafenis wil in kleine kring. Hij wilde graag een militaire begrafenis in St. George’s Chapel, om daarna begraven te worden in Frogmore Gardens, waar onder andere ook koningin Victoria en prins Albert zijn begraven.

Na de begrafenis volgt er nog een tweede rouwperiode, die 30 dagen zal duren. Daarna gaat de Queen terug aan het werk.

De Queen en prins Philip tijdens haar kroningsdag in 1953. Beeld Getty Images
De Queen en prins Philip tijdens haar kroningsdag in 1953.Beeld Getty Images

Royals in het zwart

Vanaf het exacte moment dat de rouwperiode wordt afgekondigd, schrijft het koninklijke protocol voor dat leden van de koninklijke familie en iedereen die hen vertegenwoordigt overschakelen naar zwarte kleding. Daarnaast dragen ze ook een rouwband. Dat is meteen de reden waarom reizende royals nooit vertrekken zonder een zwarte outfit en een rouwband in hun koffer. De zwarte kleding wordt gedragen tot het eind van de rouwperiode, die meestal stopt na de begrafenis. Ook televisiepresentatoren worden verondersteld zwart te dragen.

Harry keert terug

Onduidelijk is wat prins Harry zal doen, nu zijn grootvader gestorven is. Gezien hij en zijn echtgenote Meghan uit de koninklijke ‘firm’ zijn gestapt, zijn ze niet verplicht zwart te dragen. Royalty-watchers denken echter wel dat ze alsnog die keuze zullen maken als teken van respect. Harry is bovendien in quarantaine gegaan voor het geval hij snel naar het Verenigd Koninkrijk moet afreizen. Hij woont momenteel in Californië, maar verwacht wordt dat hij meteen terugkeert en de begrafenis zal bijwonen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234