Donderdag 22/04/2021

Operatie schone dokterstas

Giro-organisator Carmine Castellano zal de voorbije maanden al wel enkele keren klamme handjes hebben gekregen toen hij hoorde dat de narcoticabrigade en het ministerie van Financiën in Italië hun strijd tegen doping verwoed voortzetten. Een nieuwe razzia in zijn Ronde, zoals in 2001, kan hij missen als kiespijn. Om het gebruik van geneesmiddelen in de komende Giro zo transparant mogelijk te maken, stelde de Italiaanse wielerbond een nieuw protocol op, waaraan alle artsen zich moeten houden.

Jonas Coertjens

Operatie schone doktertas is begonnen. Nieuwe invallen of huiszoekingen van de narcoticabrigade (NAS) en het ministerie van Financiën tijdens de Giro zijn immers niet denkbeeldig. Sinds de strenge Italiaanse dopingwet van 2000 van kracht is, zat de NAS nauwelijks stil. Begin dit jaar maakte het Italiaanse gerecht een lijst van 51 namen bekend van renners, ploegleiders en verzorgers die na de inval in de Giro van 2001 officieel beschuldigd worden van het bezit van verboden middelen. Half april hield de NAS twee eliterenners zonder contract aan wegens de handel in verboden middelen, na huiszoekingen bij onder andere wereldkampioen bij de beloften Francesco Chicchi. En de afgelopen week nog rolde de Finanza met een grootschalig onderzoek een dopingnetwerk bij bodybuilders op.

Eén dopinggeval in deze Giro en de poppen kunnen weer aan het dansen gaan, zoals een jaar geleden. Na het oppakken van renner Antonio Varriale, vlak voor de Giro, en de positieve plasjes van Stefano Garzelli (probenicide) en Gilberto Simoni (cocaïne), hielden de NAS en de financiële politie toen een gerichte actie in de hotels van een aantal ploegen. De Italiaanse wielerbond werkte intussen samen met onder andere het CONI (Italiaans Olympisch Comité), de organisatie van de Giro en de Internationale Wielerunie (UCI) een nieuw protocol uit dat de aankoop, het bezit en het transport van geneesmiddelen tijdens de Ronde streng moet reglementeren. "Dit is de vrucht van twee jaren vergaderen en hard werken", meldt bondsvoorzitter Gian Carlo Ceruti trots.

Volgens het protocol mogen enkel sportdokters medicijnen in hun bezit hebben en voorschrijven. Voor het vertrek moet de dokter alle geneesmiddelen met aankoopfactuur en voorschrift voorleggen aan de bevoegde instanties. "We hopen dat deze documenten een eerste stap zijn om de muur van omertà die de laatste jaren rond de wielerwereld hing, te doorbreken", zegt Giovanni Verde van het CONI.

Ook het aantal bloedcontroles wordt opgevoerd. Voor de start zal elke renner al twee keer gecontroleerd zijn en moeten de medische gegevens van de renners bekend zijn bij de organisatie. Alle deelnemers raakten door die eerste controle.

Transparantie is de boodschap. De laatste twee jaar werkte het Italiaanse wielrennen al aan een grotere bewustwording bij de jeugd, met allerlei campagnes en verscherpte controles. Qua preventieve aanpak bevindt de Giro zich al minstens op gelijke hoogte met de Tour.

De poort van de Giro staat echter nog wagenwijd open voor vroegere dopingzondaars. Na de dopingfraude van Massimiliano Mori in de Tirreno-Adriatico is de ploeg Formaggi Pinzolo nog altijd welkom. Met de magere bezetting van de Ronde mag dat ook geen verrassing heten. Renners als Garzelli, Simoni, Frigo en Pantani thuislaten, zou de strijd om het roze nog verder degraderen. Het besluit om ze gewoon toe te laten is dus voor een deel genomen uit eigenbelang, maar ook om het gedoe rond halfslachtige en weinig consequente beslissingen zoals in de Tour te voorkomen.

Na de Festina-affaire in 1998 wilde de directie van de Ronde van Frankrijk de toegang ontzeggen aan alle ploegen met een dopingverleden. Het gevolg was: chaos. Vini Caldirola werd in 1999 niet toegelaten omdat hun renner Sergej Gontsjar in de Ronde van Zwitserland een te hoog hematocrietgehalte liet noteren. Een positief dopinggeval was dat echter niet: het ging enkel om een gezondheidscontrole. CSC werd twee jaar later wel toegelaten nadat hun renner Bo Hamburger positief had getest op epo. De Franse chouchou Laurent Jalabert, toentertijd bij CSC, kon uit commerciële overwegingen natuurlijk niet ontbreken in de Franse ronde. Vorig jaar werd Saeco geweerd wegens de positieve controles van Simoni. Net na die Tour werd Simoni - al dan niet terecht - dan weer gezuiverd van alle blaam. Mapei was wel welkom ondanks het dopinggeval-Garzelli in de Giro. Na de Tour werd in de auto van Raimondas Rumsas' vrouw Edita een massa dopingproducten gevonden, maar de Litouwer is nooit geschorst of veroordeeld. In de Tour is hij niet meer welkom. De Giro ontvangt hem wel met open armen. Uit eigenbelang, ja, maar het is ook consequent.

Carmine Castellano is als organisator voorzichtiger met repressieve maatregelen. Daar heb je immers schorsingen en eventuele onderzoeken van het gerecht voor. Frigo, Garzelli en Pantani hebben hun straffen uitgezeten, terwijl de Italiaanse justitie haar werk tijdens de Giro zal voortzetten. Op 14 mei wordt het proces tegen wonderdokter Michele Ferrari in Bologna hervat. "Ik schreef nooit doping voor", verdedigde Ferrari zich op de laatste zitting, half april.

In Bologna wordt de rekening gemaakt van twaalf jaar Giro. Tot het officieel bekende klantenbestand van Ferrari behoorden maar liefst zes Giro-winnaars: Gianni Bugno ('90), Evgeni Berzin ('94), Tony Rominger ('95), Pavel Tonkov ('96), Ivan Gotti ('97 en '99) en Paolo Savoldelli ('02). Marco Pantani vergeten? Het proces tegen de Piraat wegens mogelijke dopingfraude in 1999, toen hij in de roze leiderstrui uit de Giro werd gezet met een te hoog hematocrietgehalte, gaat verder op 23 mei met getuigenissen van een aantal renners. Het Italiaanse gerecht hoef je qua timing niets te leren.

Processen tegen dokter Ferrari en Marco Pantani gaan voort tijdens Giro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234