Maandag 19/04/2021

'Operatie Kelk is elke dag gevecht'

undefined

Het onderzoek naar seksueel misbruik in de kerk is nog maar eens vertraagd. De voorzitter van de kamer van inbeschuldigingstelling (KI), die zich moest buigen over 445 verdwenen pv's van Operatie Kelk, trekt zich terug op vraag van advocaat Walter Van Steenbrugge. Zullen de slachtoffers ooit een euro schadevergoeding zien?

De voorzitter van de KI heeft zich 'uit voorzorg' teruggetrokken. Waarom wou u hem wraken?

Van Steenbrugge: "Om de objectiviteit te waarborgen. Dezelfde magistraat had de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis al in 2010 nietig verklaard. In alle clandestiniteit, ik ben toen zelfs niet opgeroepen. Ik heb voor Cassatie toen gelukkig kunnen voorkomen dat de toen vergaarde bewijzen niet uit het dossier geschrapt moesten worden. Maar het kan toch niet dat die magistraat, wiens standpunt over de zaak duidelijk is, daar opeens terug zit om te oordelen over een ander belangrijk aspect in het dossier? Zoiets kan alleen in een dossier als Operatie Kelk."

Het is de zoveelste procedureslag in het onderzoek, met alle vertragingen van dien.

"Als ze daar meteen een andere voorzitter hadden gezet, zoals het betaamt, hadden we weer vier maanden uitgespaard. Ik krijg nu de wind van voor, terwijl dit de logica zelf is. De advocaten van de kerk hebben al zo veel vorderingen tot nietigverklaring ingediend. Ze willen de trein koste wat het kost, met alle mogelijke middelen, van de rails trekken. Pas op, van mij mogen ze zich verweren, maar dan moet de kerk niet tegelijkertijd verkondigen dat ze transparantie nastreeft."

Komt er ooit nog wel iets van Operatie Kelk?

"Het dossier is inhoudelijk zo bezwarend voor de kerk dat ze het niet van de baan kunnen krijgen. Als dit een faire zaak is, kan het niet misgaan. We voeren elke dag een onvoorstelbaar gevecht, maar daar wil ik niet over janken.

"Dat we zo'n grote groep beschadigde slachtoffers verdedigen, werkt enorm motiverend. Tot nu toe hebben we alle procedureslagen van hun kant goed kunnen afweren, vind ik. De KI heeft dan wel geoordeeld dat de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis onregelmatig was, de in beslag genomen stukken blijven tot dusver in het onderzoeksdossier. Ik geloof er nog in."

Ook op korte termijn?

"Nu er weer pv's uit het dossier verdwenen blijken te zijn, moet de KI op 5 februari eerst nagaan wat het gevolg daarvan is. Aangezien er kopieën van die pv's bestaan, ben ik daar redelijk gerust op, maar de vertragingen stapelen zich wel op. En we zitten dicht bij de verjaring. Als de strafzaak binnen drie of vier jaar afgerond wordt, zal het al goed zijn. De burgerlijke zaak start in mei."

Hebben de slachtoffers ondertussen al schadevergoeding gekregen?

"Nog geen euro. Ik heb zelf al tientallen dossiers overgedragen aan het arbitragehof (slachtoffers konden tot eind oktober hun dossier bij het arbitragecentrum indienen en kunnen via die weg een schadevergoeding tot 25.000 euro krijgen, KVDP), maar daar heb ik nog niets van gehoord. In andere landen is dat blijkbaar wel al gelukt, hier niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234