Zondag 19/09/2021

Operatie Anaconda neemt apocalyptische vormen aan

De operatie heet Anaconda maar als het de bedoeling was om de Al-Qaeda-strijders in een wurggreep te nemen zijn de Amerikanen maar deels in hun opzet geslaagd. De Bin Laden-aanhangers die zich in de bergen boven Gardez hebben verschanst, laten zich maar heel langzaam doodknijpen. Uit onderschepte communicatie blijkt dat ze Gardez hebben uitgekozen om zich 'tot hun laatste adem' te verzetten, en dat ze versterking krijgen van Afghanen uit de omgeving.

New York / Gardez / Bagram

Van onze correspondent / Reuters

De beelden zullen wel niet snel worden uitgezonden op televisie, maar de bevelhebbers van de Amerikaanse operatie in Gardez konden het debacle van eerder deze week, waarbij zeven Amerikaanse soldaten gedood werden, live volgen op hun monitors. Op de beelden, afkomstig van een onbemand Predator-verkenningsvliegtuig boven de gevechtszone, was te zien hoe Neil Roberts, een Navy Seal uit Woodland, Californië, uit een Chinook-gevechtshelikopter viel toen die door Al-Qaeda-strijders onder vuur werd genomen. "We konden zien hoe hij door drie mannen van Al-Qaeda werd weggevoerd", zei majoor-generaal Frank L. Hagenbeck gisteren in Afganistan tegen Associated Press. Roberts werd vervolgens geëxecuteerd door Al-Qaeda.

Misschien wisten de Al-Qaeda-strijders dat het een erecode is onder Amerikaanse commandotroepen "to leave no man behind". In elk geval werden de commandotroepen opgewacht door een overmacht van Al-Qaeda-strijders. Toen twaalf uur later helikopters hen konden ontzetten, waren er zes Amerikanen gedood en elf gewond. Ook elders in de omgeving van Gardez werden Amerikaanse eenheden urenlang vastgepind door Al-Qaeda. In totaal zijn sinds zaterdag negen Amerikanen gedood en een veertigtal gewond, bij de Afghaanse coalitietroepen vielen dertig gewonden.

Het is tekenend voor de manier waarop de Amerikanen de Al-Qaeda-weerstand hebben onderschat, dat Anaconda aanvankelijk een eerder beperkte operatie was: een klein detachement Amerikaanse special forces moest de troepen van de Afghaanse plaatselijke bevelhebber Zia Lodin begeleiden naar het stadje Sirkankel om er een restantje vermeende Al-Qaeda- en Taliban-strijders op te kuisen die zich in de bergen en grotten van de regio Gardez hadden verscholen. Maar al snel werd duidelijk dat Al-Qaeda zich niet verscholen had maar verschanst en dat de strijders vastberaden waren om van Gardez hun last stand te maken.

Afghan Islamic Press, een in Pakistan gebaseerd persbureau dat goede contacten heeft met de Taliban en Al-Qaeda, citeerde een 'bevelhebber' in de bergen van Gardez, genaamd Maulvi Saifurrahman Mansoor, die zijn mannen aanspoorde om zich te verzetten "tot onze laatste adem, voor de glorie van de islam en voor de verdediging van ons land". "Wij sterven liever eervol dan te blijven leven in vernedering", aldus Mansoor. Een Afghaanse bevelhebber die aan de kant van de coalitie meevecht, Abdul Muteen Hassankhel, bevestigde aan de New York Times dat de Taliban- en Al-Qaeda-strijders "klaar zijn voor het martelaarschap en bereid zijn om tot de laatste man te vechten". De gouverneur van Gardez, Taj Mohammad Wardak, bekritiseerde de Amerikanen omdat ze aanvankelijk veel te weinig troepen hadden ingezet voor de operatie. "Ik denk dat we niet wisten waar we aan begonnen", gaf sergeant-majoor Mark Nielsen toe aan Associated Press, "maar ik denk dat we ons aan het herpakken zijn."

Het Pentagon zegt inderdaad dat de tegenstrever nog veel zwaardere verliezen heeft geleden: vijfhonderd tot duizend moslimstrijders, onder wie een aantal hooggeplaatste leiders, zouden tijdens de gevechten van de voorbije zes dagen gedood zijn. Hoe het Pentagon dat wist, werd er niet bij verteld. Anderzijds waarschuwde generaal F.L. Buster Hagenbeck, de bevelhebber van operatie Anaconda, dat Al-Qaeda ook versterking krijgt. "We beschikken over informatie uit verschillende bronnen dat de plaatselijke fundamentalisten een jihad (heilige oorlog) hebben uitgeroepen tegen de Amerikanen en hun colaitiepartners", zei Hagenbeck gisteren op de luchtbasis Bagram nabij Kaboel. Plaatselijke leiders zouden de voorbije dagen "strijders het gebied hebben binnengesmokkeld". Het feit dat de bevolking in de regio Gardez overwegend Pashtoen is, de etnie van de Taliban, verklaart die steun.

Volgens Hagenbeck was de vijand slechts 150 à 200 man sterk toen de operatie zaterdag begon, maar is dat troepenaantal de voorbije achtenveertig uur aangezwollen tot zeshonderd à zevenhonderd. Hoe dat rijmt met de bewering van het Pentagon dat de Amerikanen al vijfhonderd à duizend moslimstrijders hebben gedood, is niet duidelijk. Los van de gevechten rond Gardez zijn gisteren voor het eerst ook Duitse en Deense slachtoffers gevallen in Afganistan. Bij een ongeluk op een Duitse basis in de buurt van Kaboel kwamen twee Duitse en drie Deense soldaten om het leven en werden zeven anderen gewond. De soldaten waren oude Russische luchtafweerraketten aan het ontwapenen toen die onploften. Meer dan zevenhonderd Duitse soldaten nemen deel aan de internationale veiligheidstroepenmacht die in januari in Afganistan werd ontplooid. De Denen behoorden tot een detachement van vijftig soldaten gespecialiseerd in ontmijning. (GVL)

Twee Duitse en drie Deense ontmijners komen om bij ongeval

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234