Dinsdag 31/03/2020

'Opera ontroert op dezelfde manier als een voetbalmatch'

Vanaf vandaag kunt u door onze collectie van operaklassiekers evenzeer in vervoering raken door opera als Ivo Van Hove, Bo Coolsaet, Sven Grooten, Mieke Vogels of Warre Borgmans. Zij worden regelmatig in de opera gespot, hun liefde voor de kunstvorm is groot. Een en ander blijkt te maken te hebben met het oude radioprogramma Opera en Belcanto en vergelijkbare emoties tijdens een voetbalmatch.

door Sofie Vanden Bossche

Ivo Van Hove

theater- en operaregisseur

"Theater speelt op onze geest en gedachten, muziek op gevoel. Opera gaat recht naar je hart. Het is absoluut geen afgestorven kunsttak. Ik had nooit gedacht dat ik zoveel over de dag van vandaag zou ontdekken in de stukken van Wagner. Operaschrijvers waren grote filosofen en sociologen die nadachten over hun maatschappij.

"La clemenza de Tito van Mozart is nog steeds een van mijn favorieten, als kijker én regisseur. Het was mijn eerste echte kennismaking met opera. Ik zag het als student op tv en was helemaal mee. Mijn liefde voor de opera ontstond op tv. Tot voor kort zond de Nederlandse tv opera's uit. Dat is als een verslag van een live-evenement. Spannend, zoals de live-uitzending van een voetbalmatch volgen. Naar een opera op cd luisteren, is een moeilijke opdracht voor mij."

Sven Grooten

B-architect

"Ik heb een dubbel gevoel bij opera. Enerzijds emotioneert het me. Sommigen zullen het me kwalijk nemen, maar om dezelfde reden als een voetbalmatch me kan emotioneren. Ik onderga hetzelfde in het voetbalstadion als in de Scala van Milaan.

"Anderzijds kan naar de opera gaan soms zo'n pronkerige bedoening zijn. Wat ik dan helemaal tenenkrullend vind, is dat sommige interpretaties dat bourgeoisgevoel nog kunnen versterken: overacterende solisten, pompeuze decors en kostuums.

"Een van mijn rituelen is om op zondag na het ontbijt een opera op te zetten als ik het huis voor mij alleen heb. De afwisseling van ritmes en in de dramaturgie doen me een uur, anderhalf uur stil in mijn zetel zitten. Dat doe ik gewoon om de ervaring te ondergaan, het heeft niks therapeutisch. Lekker gaan eten doe je toch ook niet om tot rust te komen?

"Mijn kinderen groeien, net als ik vroeger, op met opera. Bij mijn ouders stond Opera en Belcanto elke zondag op, ook voor mijn kinderen is opera 'normaal'."

Bo Coolsaet

uro- en androloog

"Ik vind zoveel fundamentele waarden terug in opera. De Vliegende Hollander bijvoorbeeld brengt de hele oedipale relatie tussen kinderen en ouders zo mooi tot uitdrukking. Die ontdekking was voor mij onverwacht. Ook de prachtige vertolkingen van de vele aspecten van de liefde staan me zeer nabij. Mensen die geen scenario's lezen, moeten zoveel missen. Operateksten klinken vaak wat rozig, maar zijn goed doordacht.

"Opera drong mijn brein binnen tijdens de zondagmiddagen waarop Opera en Belcanto uit de radio klonk en ik me koest moest houden. De manier waarop opera toen opgevoerd werd, zouden we nu niet meer smaken, maar wat nu opgevoerd wordt, is vooral in de Vlaamse Opera - waar ik een abonnement heb - van een hoog niveau.

"Mijn vrouw bepaalt de regie van de muziek in ons huis, er weerklinkt vaak opera. Live heeft opera een andere dimensie, maar als je alleen de muziek hoort, word je niet afgeleid door decor en beweging."

Mieke Vogels

fractievoorzitster Groen! Vlaams Parlement

"Voor mij is opera luisteren onthaasten. Als personages sterven op het einde van een stuk, kunnen ze er soms twintig minuten met een dolk in hun rug liggen. Dat is zo heerlijk traag en mooi. Emoties worden er helemaal uitgesponnen. Iedereen heeft een gevoelige snaar. De mijne wordt geraakt door opera.

"Moderne opera is niet zo aan mij besteed. Geef mij maar de klassiekers: Puccini en Mozart. Pure romantiek. Ik heb mijn interesse voor opera van thuis uit meegekregen. Elke zondag zette mijn vader het radioprogramma Opera en Belcanto op, het moment waarop alle kinderen de woonkamer uitvluchtten.

"Toen ik voor de eerste keer zwanger was, ben ik voor het eerst weer naar de opera gegaan. Sindsdien is de liefde gebleven. De geschiedenis herhaalt zich met mijn kinderen. Ook zij hebben zich afgezet tegen mijn muziek, maar ik merk dat mijn oudste dochter nu en dan klassieke muziek apprecieert. De tijd dat opera alleen voor madammen met een bontjas was, is gelukkig voorbij."

Warre Borgmans

acteur

"Het is iets wat ik nog steeds wat sta aan te kijken. Ik heb nog niet achterhaald wat de drive en de motivatie is om iets te zingen in plaats van te zeggen. Zingen is een verheven uiting van emoties. Dat doe je als je je heel goed voelt en mits wat forceren misschien ook als je heel kwaad bent. Een ontlading. Dat is hoe ik er als leek naar kijk.

"Stapvoets ga ik op verkenning, met wisselend enthousiasme. Opera kan me in vervoering brengen, maar soms denk ik ook: nu zijn ze een plot in 37 hoofdstukken aan het kappen.

"Ik ontdekte opera door regisseurs die aria's in theaterstukken verwerkten. Dat heeft een overrompelend effect, waar het simpele spel des acteurs niet tegenop kan. Maar het allereerst kwam ik in aanraking met opera door een oom. Hij zong constant. We hadden een winkel thuis, en als we iemand zingend hoorden binnenkomen, wisten we: nonkel Louis is er. Je was steeds geneigd om echt te luisteren naar de muziek die bij hem opstond, want in opera vertéllen ze ook echt dingen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234