Zaterdag 28/01/2023

Open

Architectenbureaus als tijdelijke showroom voor 'dakloos' talent

Design deurdag

Eind deze maand laten Brusselse ontwerpers het grote publiek gewillig binnenkijken tijdens de jaarlijkse Designers Open Doors. Een unieke kans voor designers zonder vaste stek in Brussel of jong talent dat nog niet echt een atelier kan presenteren. Zulke buitenbeentjes krijgen vanaf dit jaar tijdelijk asiel bij vier beloftevolle architectenbureaus. En dan maar hopen

op creatieve

kruisbestuiving.

Door An Bogaerts

Alain Berteau tijdelijk binnenhalen, je kan het moeilijk een daad van liefdadigheid noemen. Berteau was twee jaar geleden immers al Designer van het Jaar en ontwierp intussen voor tal van Belgische en Italiaanse producenten. Bij Urban Platform is deze samenwerking louter een vriendendienst. Cédric Franck, architect bij Urban Platform, is al een tijdje bevriend met Berteau. De twee zaten samen op de schoolbanken. En hoewel Berteau vooral succes boekt met zijn objectdesign, werkt hij momenteel mee aan architectuurprojecten in Brussel en Louvain-la-Neuve.

Urban Platform is het collectief van Alicia Reiber, Cédric Franck en Olivier Périer dat de banden tussen stad en architectuur onderzoekt. Investeerders of overheden die de ambitie hebben om belangrijke beslissingen te nemen qua stadsontwikkeling, gaan eerst bij dit platform te rade. Ook zij zien in dat objectdesign meer dan ooit hand in hand gaat met totale architectuurconcepten.

"Tijdens de Designers Open Doors zal Berteau een aantal klassiekers voorstellen, tezamen met prototypes en een exclusieve collectie ecologische accessoires", aldus Franck. "We hopen samen met een aantal eigen maquettes de boodschap over te brengen dat er meer dan ooit een interactie bestaat tussen urbanisme, architectuur en design. Wij hebben niet zomaar het woord 'platform' in onze naam, hè."

INFO Urban Platform, Koolmijnenkaai 30-34, 1080 Brussel, www.urbanplatform.com, www.alainberteau.com

Diito is verre van een typisch architectenbureau. Het atelier combineert architectuur met het presenteren en verkopen van moderne en vintage meubelen. Dat ze hun deuren enthousiast openen voor een portie jong designgeweld, mag dus geen verrassing zijn. De gasten die Diito ontvangt zijn zowel nobele onbekenden (V.I.D.) als gevestigde designwaarden (Dustdeluxe en Charlotte Lancelot). Bovendien heeft Diito de eer de Nieuw-Zeelandse ecodesigngoeroe David Trubridge te verwelkomen die zal komen kijken naar zijn eigen milieuvriendelijke meubels. "Van de organisatie kregen we een lijst met 'asielzoekers', designers zonder showroom in Brussel", aldus Atte Behm van Diito. "We kozen voor Dustdeluxe en Charlotte Lancelot omdat we al werk van hen hadden gezien in Milaan, Parijs en Londen. Het leek ons wel interessant om hen samen te brengen met de jonge studenten van V.I.D."

Dustdeluxe is het label van Damien Gernay en Jeremy Vanneste. Met hun ontwerpen voor tafels, stoelen en kasten oogstten de twee al behoorlijk wat succes op internationale beurzen. Net als Charlotte Lancelot trouwens, die het afgelopen jaar haar 'Embroidery'-tapijt voor Ligne Roset lanceerde. Maar het wordt bij Diito vooral uitkijken naar de eerste stappen van V.I.D., negen vrouwelijke ontwerpsters die net van de schoolbanken komen maar zichzelf al wel tot 'Very Important Designers' bombardeerden. Een volledige collectie mag je van deze designdiva's nog niet verwachten, maar aan maquettes, prototypes en 3D-illustraties geen gebrek. "Dat de designers zich in verschillende stadia van hun carrière bevinden, maakt het een interessante mengeling. Voor hen én voor ons worden de Designers Open Doors een leerrijke ervaring", aldus Behm.

INFO Diito, Dageraadstraat 62, 1000 Brussel, www.diito.be, www.diito.be/VID.html, www.dustdeluxe.com, www.charlottelancelot.com

Eigenlijk nodigen wij gewoon de buren uit

De keuze van Pablo en Pierre Lhoas is nogal evident. Hun bureau is immers gevestigd in dezelfde fabrieksloft als ontwerpstudio BaseDesign, traiteur El Camion en kunstgalerie Catherine Bastide. "Eigenlijk nodigen wij dus gewoon de buren uit", aldus Pierre Lhoas. Het gezelschap van kunst-, design- en smaakliefhebbers noemt zichzelf 'Chapeau 62'.

BaseDesign houdt zich met van alles en nog wat bezig: artistieke consulting, design packaging, vitrines, catalogi,... Het bureau telt zo'n vijftig medewerkers verdeeld over vijf studio's in Brussel, New York, Parijs, Barcelona en Madrid. "Wij werken regelmatig met hen samen, dus is het logisch dat zij hier zullen staan. Galeriehoudster Catherine Bastide is erg geïnteresseerd in design. Zij stelt vaak mengelingen tussen kunst en design tentoon in haar galerie. En El Camion, dat is een manier van koken en van omgaan met eten die ons enorm aanstaat. In een zelfontworpen 'Camion' trekt Philippe Emanuelli het land rond met culinaire designs. Ideaal voor de Designers Open Doors", zeggen de architectenbroers. In een moeite door willen ze ook hun eigen werk promoten. De mooiste reclame is volgens hen de fabrieksloft waar ze in werken. "We leiden bezoekers rond in ons kantoor, de galerie van Catherine en we laten ook foto's zien van mijn appartement en enkele recente opdrachten", aldus Lhoas. Die opdrachten gaan van woningen over theaterruimtes tot kantoren en handelszaken. Voor het eerst zullen ze ook een staaltje productdesign uit de doeken doen: wandrekjes, tafels, stoelen en spiegels moeten bezoekers overtuigen van hun organische aanpak. "Wij zien niet echt een grens tussen design en architectuur. Wij proberen de meubelwereld dan ook op de voet te volgen en waar nodig zelf objecten te ontwerpen", aldus Lhoas. "Wat wij van de Designers Open Doors verwachten? Veel volk, als het kan", lacht Lhoas. "En dat iedereen kan genieten van zowel architectuur, design, kunst als lekker eten."

INFO Chapeau 62, Vorstlaan 62, 1060 Brussel, www.lhoas-lhoas.com, www.catherinebastide.com, www.cafedesspores.be/elcamion, www.basedesign.com

Bij B612 was de knoop snel doorgehakt. "Wij tasten graag onze grenzen af met andere disciplines", vertelt medeoprichtster Li Mei Tsien. "We wilden graag de thema's 'textuur' en 'structuur' laten uitwerken door twee totaal verschillende ontwerpers van verlichting en accessoires." Verlichtingsspecialist van dienst is Françoise De Smet, opgeleid in de keramiekkunst maar intussen bekeerd tot functioneel verlichtingsporselein. "Ik hoop dat we enkele van haar grote werken kunnen ophangen", aldus Tsien, "want onze imposante kantoorruimte laat die lampen goed tot hun recht komen."

Voor de accessoires zorgt Li Hsin d'Oultremont, arts van opleiding en hoedenmaakster van passie. "Het werk van Li Hsin ken ik heel goed. Ze is immers mijn zus", zegt Tsien. "Zij zal speciaal voor Designers Open Doors enkele nieuwe modellen maken. Ze werkt graag met weinig voor de hand liggende materialen zoals aluminium en hout en laat zich inspireren door stedelijke vormen als balkonnen en parabolen." Zelf gaat B612 associates niet verder dan enkele foto's van verwezenlijkte projecten. "Een paar dagen voordien gaan we hier ook eens wat opruimen. Want op een doordeweekse dag slingeren de plannen en papieren hier overal rond. Dat is niet echt het juiste decor om volk te ontvangen."

"Wij zijn ervan overtuigd dat het een interessante dialoog gaat worden tussen ons, als architecten, en de twee ontwerpers. Sowieso zijn alle werknemers hier designliefhebbers. Het is een mooie stiel die het industriële en het artisanale samenbrengt en het gaat uit van dezelfde passie voor vorm die wij kennen. Wij gaan bij onze werken altijd uit van een grote coherentie. Alles moet perfect in het plaatje passen. En dus is meubeldesign enorm belangrijk bij het uitwerken van onze concepten. Ik hoop dat we dat enthousiasme kunnen afstralen op de bezoekers." n

INFO B612 associates, Waterloosesteenweg 1253, 1180 Ukkel, www.b612associates.com, www.garalart.be, http://lihsin.doultremont.com

Info Designers Open Doors vindt op 27 en 28 september plaats in het kader van Design September. Alle info vindt u op www.designseptember.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234