Vrijdag 20/05/2022

Opening IAK in Gentse Bijloke

cultuurbeleid

gentse bijlokecampus groeit steeds meer uit tot kunst- en cultuursite

Het Initiatief Audiovisuele Kunsten (IAK) van Walter Provo opende maandagavond feestelijk de deuren in de Gentse Bijlokesite.

Gent

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

Het feit dat de Bijloke vroeger ook onderdak bood aan een ziekenhuis betekent niet dat de vzw's IAK en IBK voor lepralijders bedoeld zijn, merkte cultuurminister Paul Van Grembergen maandagavond fijntjes op bij de feestelijke opening van de kantoren voor beide 'steunpunten' van de Vlaamse Gemeenschap. Die genieten nu de gastvrijheid van de stad Gent, die vastbesloten lijkt de Bijlokecampus (waar onder meer de Hogeschool Gent, het Bijlokemuseum - het toekomstige Stadsmuseum - en de Stedelijke Concertzaal gevestigd zijn) uit te bouwen tot een dynamische kunst- en cultuursite.

De vzw IAK staat voor Initiatief Audiovisuele Kunsten. Door de vorige cultuurminister Bert Anciaux werd indertijd het licht op groen gezet voor dat nieuwe steunpunt, dat losstaat van het eveneens nieuwe Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), waarmee directeur-intendant Luckas Vander Taelen voortaan het Vlaams audiovisueel productiebeleid vorm moet geven. Het IAK-steunpunt wordt gecoördineerd door Walter Provo, die jarenlang als programmator actief was bij het Internationaal Filmfestival van Gent. De voornaamste taken van het IAK worden doorgaans samengevat als informeren, intermediëren en stimuleren. Onder dat intermediëren verstaat het IAK het slaan van bruggen tussen beleid en het audiovisuele veld enerzijds en tussen datzelfde veld en het publiek anderzijds. Het IAK staat uitdrukkelijk open voor alle audiovisuele disciplines: van bioscoopfilm tot nieuwe media, van documentaire tot kunstvideo, van animatiefilm tot videoclip.

Wat het IAK evenwel níét is, is een beleidsvoerend of -uitvoerend orgaan. Evenmin is het rechter bij disputen of betwistingen, wel een 'belangeloos aanspreekpunt'. In een eerste fase zal het IAK-steunpunt, al dan niet in samenwerking met andere 'representatieve actoren in het veld', werken aan onder meer de verzameling van informatie, de creatie van een website met nieuwsbrief, het uitvoeren van studies over wat het 'Vlaams vertonerveld' wordt genoemd en over de problematiek van het audiovisueel erfgoed, de creatie van een jaarboek 'Vlaanderen in Beeld', de organisatie van werkgroepen in verband met de plaats van de audiovisuele kunsten in het lokaal cultuurbeleid en in verband met audiovisuele educatie, enzovoort.

In het voormalige Bijlokeklooster heeft ook de (voorheen in Brussel gevestigde) Media Desk van de Vlaamse Gemeenschap onderdak gekregen. De Media Desk zorgt sinds 1993 voor de verbinding tussen de Vlaamse audiovisuele sector en de steunmaatregelen van het Media Programma van de Europese Commissie. Voortaan zal de Media Desk (met haar specifieke werking en eigen budget) juridisch een onderdeel zijn binnen het IAK, dat als gastorganisatie optreedt.

IAK, Vlaams Steunpunt voor de Audiovisuele Kunsten: Bijlokekaai 7E, 9000 Gent. Tel. 09/235.22.60, e-mail: info@iak.be.

Media Desk België-Vlaamse Gemeenschap: Bijlokekaai 7F, 9000 Gent. Tel. 09/235.22.67, e-mail: info@mediadesk-vlaanderen.be.

Initiatief Audiovisuele Kunsten moet informeren, intermediëren en stimuleren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234