Zaterdag 15/08/2020

Openbare omroep zet naar goede gewoonte zwaar geschut in voor verslaggeving over verkiezingen

'Dit is de corebusiness van VRT'

Het wordt stilaan traditie. Als de verkiezingen in het land zijn, haalt de openbare omroep de grote kanonnen van stal. In aanloop naar 7 juni viert Siegfried Bracke zijn comeback op het kleine scherm, maakt Kobe Ilsen zijn entree op het politieke toneel en wordt Rik Torfs als joker uitgespeeld.

Door Pieter Dumon

BRUSSEL l Voortaan is er voor fans van de openbare omroep geen ontsnappen meer aan. Zowel op tv, radio als internet zijn de verkiezingen alomtegenwoordig. 'Dit is dan ook onze corebusiness', vindt Kris Hoflack, die de verkiezingsprogramma's coördineert. 'We proberen een zo breed mogelijke waaier van programma's aan te bieden. Daarna is het aan de kijker om daar een keuze uit te maken.'

Vlaanderen 09: zondag 17 mei, 22.20 uur, Eén

Het verkiezingsgeweld barst op 17 mei los. Dan worden in het zondagavondprogramma Vlaanderen 09 de resultaten gepresenteerd van een grootscheepse enquête in opdracht van de VRT. Meer dan vijfduizend Vlamingen kregen de voorbije maanden een vragenlijst voorgeschoteld waarbij werd gepeild naar de thema's die hen echt bezig hielden. Die thema's worden tijdens het programma voorgelegd aan de aanwezige politici en uitgebreid becommentarieerd door een raad van wijzen met daarin onder anderen politicoloog Carl Devos en professor kerkelijk recht Rik Torfs.

"Dit is een van de grootste sociologische onderzoeken die we ooit hebben laten uitvoeren", vertelt presentator Ivan De Vadder. "Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat de campagne deze keer heel belangrijk zal worden. Maar liefst 25 procent van de ondervraagden weet nog niet op welke partij hij of zij zal stemmen. Daarmee is het aantal onbesliste kiezers verdubbeld in vergelijking met twee jaar geleden."

Europa 09: zondag 24 mei, 21.30 uur, Eén

Het team van Volt probeert in Europa 09 de impact van Europa op ons dagelijks leven te verduidelijken. Daarvoor stuurt het programma Kobe Ilsen op pad. Hij zoekt onder meer uit hoe goedkoop en makkelijk het is om in de verschillende lidstaten een auto te kopen. De technische kant van de zaak wordt door Europaspecialist Rob Heirbaut belicht. Diezelfde Heirbaut mag een paar dagen daarvoor, op 18 mei, ook het debat tussen Guy Verhofstadt en Jean-Luc Dehaene in goede banen leiden. Dat debat wordt uitgezonden achter de rode knop, maar zal ook online te bekijken zijn.

De stemming 09: vanaf 1 juni omstreeks 22.00 uur, Eén

Voor elke verkiezing komt de VRT ook met een wat luchtiger programma op de proppen. "Omdat zo'n programma een breed publiek moet aanspreken, hebben ze ervoor gekozen om het te laten presenteren door twee oude, lelijke mannen", aldus Siegfried Bracke, die samen met professor kerkelijk recht Rik Torfs het gezicht van De stemming wordt. "We willen verrassen", vertelt hij. "De politici die bij ons langskomen, zullen buiten het traditionele kader moeten treden."

De keuze voor Torfs als presentator lijkt dan misschien niet voor de hand liggend, volgens Kris Hoflack past hij perfect in het programma. "In De slimste mens werd Rik misschien wat te veel als nar opgevoerd, maar hij blijft een heel scherpe interviewer. Bovendien heeft hij als buitenstaander het voordeel dat hij in zijn vraagstelling iets verder kan gaan dan onze eigen politieke journalisten."

De Gucht versus Dedecker

Natuurlijk schenken ook de andere nieuwsprogramma's aandacht aan de verkiezingen. Terzake krijgt er vanaf 18 mei een extra luik van een halfuur bij, de verschillende radiostations hebben elk hun verkiezingsverslaggeving en Villa politica heeft behalve voor de kopstukken ook aandacht voor de politieke nieuwkomers. Maar dé affiche van deze campagne komt op naam van De keien van de Wetstraat. Daarin worden Karel De Gucht en Jean-Marie Dedecker samengebracht voor een debat op het scherp van de snee.

Het groot debat:

31 mei, 20.20 uur, Eén

Eén week voor de verkiezingen komt er een groot kopstukkendebat, waarbij alle acht de partijen het tegen elkaar opnemen. Dat debat wordt na afloop uitgebreid becommentarieerd in Het afterdebat, een programma waarvoor de kijker wel naar Canvas moet verhuizen.

Verkiezingszondag: 7 juni

Op de verkiezingsdag zelf is er van 12 tot 23 uur een verkiezingsshow vanuit het Vlaams Parlement met reportages, resultaten, reacties en als afsluiter een debat met de kopstukken.

Facelift voor website deredactie.be

Vanaf maandag 4 mei krijgt deredactie.be een subsite die volledig aan de verkiezingen is gewijd. Daar kun je op een aantal fora je mening kwijt over de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen, er zijn bijdragen van bloggers uit elk van de Europese lidstaten en je vindt er ook de inmiddels volledig ingeburgerde stemtest. Tegelijk met de lancering van de verkiezingssubsite krijgt ook de homepage van deredactie.be een facelift. De site wordt overzichtelijker qua opbouw en er worden interactieve elementen, zoals fora, aan toegevoegd. Bovendien is het de bedoeling dat de journalisten van deredactie.be voortaan ook zelf achter het nieuws aangaan. Toen de site werd opgestart, moest deredactie.be vooral een doorgeefluik zijn van nieuws dat door de radio- en tv-journalisten van de VRT was opgepikt. Maar vanaf maandag zoeken dus ook de online journalisten, gewapend met kleine handheld camera's, naar scoops.

n Rik Torfs en Siegfried Bracke worden de gezichten van De stemming. 'In De slimste mens werd Rik misschien wat te veel als nar opgevoerd, maar hij blijft een heel scherpe interviewer', klinkt het bij VRT.

n In tijden van verkiezingen haalt de openbare omroep zijn grote kanonnen van stal.

Siegfried Bracke over 'De stemming':

We willen verrassen. Politici die bij ons langskomen, zullen buiten het traditionele kader moeten treden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234