Woensdag 25/05/2022
Spoorbaas Sophie Dutordoir. ‘We verdubbelen ons aanbod van 1.800 naar 3.600 treinen.’

InterviewSophie Dutordoir

Openbaar vervoer draait weer op volle kracht: ‘Mondmasker verplicht zodra je voet in station zet’

Spoorbaas Sophie Dutordoir. ‘We verdubbelen ons aanbod van 1.800 naar 3.600 treinen.’Beeld Wouter Van Vooren

Het openbaar vervoer draait weer op volle kracht. Volgens spoorbaas Sophie Dutordoir is de NMBS er klaar voor, al rekent ze op de verantwoordelijkheid van de reiziger. ‘Het is niet aan ons om te controleren of iemand terecht op de trein zit.’

Ann De Boeck

“We zijn er fysiek en mentaal klaar voor”, zei spoorbaas Sophie Dutordoir zondag, aan de vooravond van de heropstart van het openbaar vervoer. De voorbije weken viel de NMBS terug op een uitgedunde ‘treindienst van nationaal belang’, vanaf maandag draait ze weer op volle kracht. “We verdubbelen ons aanbod van 1.800 naar 3.600 treinen. Meer dan 25.000 cheminots (spoorwegmedewerkers, ADB) staan klaar om alles vlot en veilig te laten verlopen.”

Volgens virologen is de trein een van de plekken waar het risico op besmetting het hoogst is.

“Daarom moeten alle reizigers een mondmasker dragen en blijft het motto om voldoende afstand te houden. Ik verwacht ook niet meteen een grote toevloed van reizigers. Er starten meer bedrijven op, maar telewerk blijft de norm. De werkuren worden zo veel mogelijk gespreid. Als je weet dat onze treinen tot nu toe op een bezetting van 10 procent rijden, dan moet het maandag – wanneer het aantal treinen verdubbelt – allemaal zeer goed beheersbaar zijn.”

Wat doen jullie om de reiziger te beschermen?

“Geen enkele trein mag ’s ochtends vertrekken zonder dat hij gedesinfecteerd is. Doorheen de dag krijgen de meeste treinen nog een tweede poetsbeurt, voordat de avondspits op gang komt. Ook zonder stromend water en zeep mag een trein niet vertrekken.

“In de stations wordt alles voortdurend gedesinfecteerd: ticketautomaten, leuningen, loketten... Overal hangen er stickers en affiches die reizigers helpen om afstand van elkaar te houden. Zo moet je op roltrappen rechts houden en mag je niet voorbijsteken.”

Gelden er andere regels op de trein?

“Niet echt. Je mag nog altijd zitten waar je wenst, zolang je de nodige afstand respecteert. Ook het in- en uitstappen verloopt volgens de normale procedure. Als het nodig is om de wagons uit eerste klasse te gebruiken om voldoende afstand te houden, dan zal dat uiteraard gebeuren. Ook minder mobiele personen kunnen opnieuw de trein nemen, zolang ze 24 uur op voorhand een aanvraag voor assistentie hebben ingediend.”

NMBS-CEO Sophie Dutordoir: ‘Geen enkele trein mag ’s ochtends vertrekken zonder dat hij gedesinfecteerd is.’ Beeld Wouter Van Vooren
NMBS-CEO Sophie Dutordoir: ‘Geen enkele trein mag ’s ochtends vertrekken zonder dat hij gedesinfecteerd is.’Beeld Wouter Van Vooren

Wat met het personeel?

“Dat is uitgerust met al het mogelijke beschermingsmateriaal. We hebben meer dan 3,5 miljoen euro geïnvesteerd in wegwerpmaskers, handschoenen, handgels en elektronische fluitjes – zodat treinbegeleiders die fluitjes niet in hun mond moeten steken. En dan heb ik de kosten van de vele kuisploegen nog niet meegerekend.”

De Franstalige spoorbond CGSP-Cheminots dreigt met een staking als er onvoldoende beschermingsmateriaal beschikbaar zou zijn.

“Ik kan alleen maar zeggen dat we alles in het werk hebben gesteld om het nodige materiaal te voorzien. Al sinds dag één van de coronacrisis komt het directiecomité van de NMBS elke ochtend samen. Meteen daarna volgt telkens een sociaal overleg met de vakbonden. Zo kunnen we beslissingen bijsturen. Op die manier zijn we ingegaan op alle verzuchtingen van het personeel over beschermend materieel.”

Zijn er in alle stations mondmaskers beschikbaar?

“De NMBS is niet verantwoordelijk voor de verdeling van mondmaskers. Wij gaan dus niets verkopen. Een aantal uitbaters van stationswinkels en automaten hebben spontaan aangeboden om mondmaskers te verdelen. Zij bereiden zich daarop voor, zodat de verkoop snel kan starten.”

NMBS-baas Sophie Dutordoir: ‘Iedereen werd ruimschoots op voorhand gewaarschuwd om een mondmasker of iets gelijkaardigs, zoals een sjaal, te dragen. Wij rekenen echt op de verantwoordelijkheid van onze reizigers.’ Beeld Wouter Van Vooren
NMBS-baas Sophie Dutordoir: ‘Iedereen werd ruimschoots op voorhand gewaarschuwd om een mondmasker of iets gelijkaardigs, zoals een sjaal, te dragen. Wij rekenen echt op de verantwoordelijkheid van onze reizigers.’Beeld Wouter Van Vooren

Stel: iemand zit op de trein zonder mondmasker. Deelt de treinbegeleider er dan eentje uit of wordt die persoon uit de trein gezet?

“Zodra je een voet in het station zet, is een mondmasker verplicht. De kans is dus zeer groot dat die persoon al eerder opgemerkt zal worden. Wij gaan alleszins niet zelf mondmaskers uitdelen. De wet is de wet. Iedereen werd ruimschoots op voorhand gewaarschuwd om een mondmasker of iets gelijkaardigs, zoals een sjaal, te dragen. Wij rekenen echt op de verantwoordelijkheid van onze reizigers.”

Wat als dat tegenvalt?

“Dan kan de politie een boete van 250 euro opleggen. Ook onze eigen veiligheidsagenten van Securail mogen een boete uitschrijven van 50 euro.”

Volgens de Nationale Veiligheidsraad zijn alleen essentiële verplaatsingen met de trein toegestaan. Gaan jullie dat controleren?

“Nee, het is niet aan treinbegeleiders om aan mensen te vragen waarom ze reizen. Of het nu treinbegeleiders, stewards of onderstationschefs zijn: iedereen zal maximaal inzetten op sensibilisering en communicatie. Dat betekent dus dat we in de eerste fase wat minder aandacht zullen hebben voor de controle van de vervoersbewijzen. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je geen geldig vervoersbewijs moet hebben.

Bent u niet een beetje zenuwachtig voor komende maandag? Als het fout gaat, zal niemand dit jaar nog de trein durven te nemen.

“Ik ben zeer sereen. De treinen zijn de voorbije weken ook al blijven rijden, en we hebben alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen. Uiteindelijk blijft dit ook een collectieve verantwoordelijkheid. Net zoals in de supermarkt zullen we allemaal een inspanning moeten leveren om het risico te beperken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234