Maandag 02/08/2021

Openbaar Ministerie vraagt maximumstraf voor netwerkbeheerder Fluxys op proces gasramp Gellingen

Op de laatste dag van het proces-Gellingen voor de gerechtelijke vakantie vorderde procureur Jean-Bernard Cambier de maximumstraf voor gasnetwerkbeheerder Fluxys: 48.000 euro boete. Volgens de openbare aanklager draagt Fluxys de zwaarste verantwoordelijkheid voor de explosie op 30 juli 2004. Het vonnis volgt pas begin 2010.

De Doornikse procureur des Konings Jean-Bernard Cambier beëindigde gisteren zijn vier dagen durende requisitoir over de verantwoordelijkheid voor de catastrofe in Gellingen. Bij de gasontploffing vijf jaar geleden vielen 24 doden en 132 gewonden. “De bouwwerken die tot de gasramp hebben geleid, waren een opeenstapeling van fouten en slordigheden”, aldus Cambier. “En daar moeten de schuldigen voor boeten.” Hij pleitte ervoor alle veertien de beklaagden schuldig te verklaren. Fluxys, dat de gasleidingen beheert, is volgens het Openbaar Ministerie de hoofdverantwoordelijke voor de ramp, omdat het bedrijf veel te weinig toezicht hield op de leidingen. Voor de slachtoffers was er geen enkele ontsnappingsroute. Cambier sprak over “ontoelaatbare fouten” in het netwerk en over een “rampzalig beheer” van de crisis, nadat de brandweer op 30 juli 2004 een gaslek had gemeld.“Fluxys is bijgevolg schuldig aan onvrijwillige doodstraf”, klonk het. Omdat het bedrijf geen gevangenisstraf kan uitzitten, eiste de aanklager de maximale geldboete van 24 x 2.000 euro. Verder viel de strafvordering vrij licht uit. Voor Bruno Van Grootenbrulle en Marc Duvivier, oud-burgemeester en -gemeentesecretaris van Aat, werd er opschorting van straf gevraagd omdat “ze de lichtste verantwoordelijkheid dragen”.Voor de elf andere beklaagden, zoals de veiligheidscoördinatoren en de aannemers, vroeg de aanklager geen specifieke straf. Hij zei de straftoemeting te zullen overlaten “aan de wijsheid van de rechtbank”. Cambier gaf evenwel wel aan wie volgens hem - in aflopende volgorde - de verantwoordelijkheid draagt. Na Fluxys zijn dat de twee veiligheidscoördinatoren en hun bedrijf CAD&V, gevolgd door Diamant Boart (tegenwoordig Husqvarna geheten), de opdrachtgever van de werf. Volgens het Openbaar Ministerie heeft Diamant Board “de veiligheid opgeofferd voor het economische”. Daarna komen nog experts, architectenkantoor A&I, aannemer Tramo en de werfleiders. Het oordeel van de rechter zal nog niet voor morgen zijn: pas op 14 september, na het gerechtelijk verlof, wordt het correctionele proces voortgezet in de Expohallen van Doornik. In het najaar pleiten de burgerlijke partijen en de verdediging, de uitspraak wordt pas in januari verwacht. (MJ)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234