Donderdag 05/08/2021

godsdienst

Open Vld wil financiering religies stopzetten

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA
Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Open Vld wil niet dat de overheid religies nog financiert. Dat zegt voorzitster Gwendolyn Rutten dit paasweekend in de Mediahuis-kranten. Rutten wil sleutelen aan grondwetsartikel 181, dat de financiering regelt van de erediensten en de vrijzinnigheid. Dat moet wel nog voor herziening vatbaar verklaard worden.

Rutten grijpt de discussie over de Beringse Fatih-moskee aan om het hele systeem van overheidsfinanciering voor religies in vraag te stellen. "De tijd is rijp om deze discussie aan te vatten", aldus Rutten. "Alle religies moeten zichzelf bedruipen." Alleen het patrimonium wil de Open Vld-voorzitster buiten de discussie houden. Dat maakt deel uit van een traditie en de financiering van historisch waardevolle gebouwen en kan een onderdeel van het cultuurbeleid worden.

Hoe gelovigen hun eigen erediensten zullen moeten bekostigen, zegt Rutten er niet bij. Wel hekelt ze de manier waarop alle betrokkenen elkaar vandaag "in een houdgreep" houden. De katholieke eredienst krijgt te veel geld als je kijkt naar het aantal gelovigen, de islam te weinig. En de georganiseerde vrijzinnigheid zou blokkeren omdat haar werking zonder subsidies in gevaar komt.

De Beringse Fatih-moskee. Beeld BELGA
De Beringse Fatih-moskee.Beeld BELGA

Homans

Een en ander houdt in dat Open Vld ook af wil van de financiering voor erkende moskeeën. "We gaan geld toch niet gebruiken als glijmiddel voor een Europese islam?", aldus Rutten, op een moment dat in het parlement steeds meer stemmen opgaan om de buitenlandse financiering van moskeeën aan banden te leggen.

Ze schaart zich ook achter N-VA-minister Liesbeth Homans, die de erkenning van de Fatih-moskee wil intrekken. Meer nog: "Alle Diyanet-moskeeën doen in Vlaanderen aan politiek. Waarom richt de minister zich op één enkele moskee, ze komen allemaal in aanmerking om hun erkenning te verliezen", besluit Rutten.

Minister van Gelijke Kansen, Inburgering en Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Beeld
Minister van Gelijke Kansen, Inburgering en Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.

De bisschoppenconferentie van België reageert niet meteen verbaasd op het Open Vld-voorstel om de overheidsfinanciering van religies droog te leggen. "Het is een bekend standpunt dat in deze actualiteit van Pasen een uitgang vindt", reageert woordvoerder Tommy Scholtes. Niettemin noemt hij het een "onvoorzichtig" idee.

De bisschoppenconferentie vindt het om verschillende redenen geen goed plan. "We denken dat het onvoorzichtig is om de erediensten te ontnemen aan een sociaal kader. Een kader helpt godsdiensten, staat en gewesten beter te weten wat en hoe er in de godsdiensten gebeurt", zo luidt de reactie vanuit de katholieke kerk. Dat argument dook de voorbije maanden ook meermaals op in de discussie over het al dan niet erkennen van moskeeën.

In de ogen van de bisschoppenconferentie is het Open Vld-voorstel daarnaast ook een ontkenning van de maatschappelijke rol van de kerk "op het vlak van algemeen welzijn, caritas, onderwijs, ...".

Tommy Scholtes. Beeld BELGA
Tommy Scholtes.Beeld BELGA

Bespreekbaar voor sp.a

Sp.a-voorzitter John Crombez is best te vinden voor een debat over het schrappen van de overheidsfinanciering voor religies in België. "Dat is zeker bespreekbaar", zegt hij.

Crombez wil zelfs verder gaan en de discussie ook over het patrimonium laten gaan. "Maar in tussentijd moeten de regeringen wel dringend beleid voeren."Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten greep de heisa over de Beringse Fatih-moskee aan om het hele systeem van overheidsfinanciering voor levensbeschouwingen in vraag te stellen. "Alle religies moeten zichzelf bedruipen", zo lanceerde ze bij de start van het paasweekend.

"We zijn het eens dat er een discussie mag komen over artikel 181 van de grondwet, maar dat zal pas voor de verkiezingen van 2019 zijn", reageert Crombez. Het artikel dat de financiering regelt, moet immers nog voor herziening vatbaar verklaard worden.

Niets belet de Vlaamse en federale regeringen echter om intussen al beleid te voeren, vindt Crombez. Zo vraagt hij dat de financiering van het wahabisme en salafisme vanuit Saoedi-Arabië aan banden wordt gelegd. Sp.a heeft daar eerder al voorstellen rond gedaan, maar die zijn weggestemd.

Bovendien moeten de goede praktijken van moskeeën en andere gebedshuizen wel erkend worden, benadrukt de sp.a-voorzitter. "Dat hebben we na de aanslagen van Parijs eind 2015 over de partijgrenzen heen afgesproken in het Vlaams Parlement. Als er problemen zijn met religieuze organisaties, dan moeten die worden aangepakt en moet de erkenning ingetrokken worden. Maar omgekeerd moeten we de goede praktijken ook vertalen in erkenningen", besluit hij. "De regeringen moeten beleid voeren, niet de controverse opzoeken."

John Crombez (sp.a) is voorstander van het Open Vld-voorstel. Beeld Photo News
John Crombez (sp.a) is voorstander van het Open Vld-voorstel.Beeld Photo News

Pure scheiding

Sylvain Peeters, voorzitter van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, staat achter het idee van een scheiding tussen kerk en staat. "Wij zijn voor een pure scheiding tussen kerk en staat, of tussen overheid en levensbeschouwing. Maar dan zou je ook moeten kijken naar religieus geïnspireerde organisaties die overheidsgeld krijgen. Dan heb je het over het vrij onderwijs, over zorginstellingen en ook over politieke partijen die een bepaalde levensbeschouwing aanhangen zoals de CD&V", aldus Peeters.

Peeters: "Ik ben in theorie voor die strikte scheiding, maar weet ook dat die scheiding niet realiseerbaar is omdat ze raakt aan de totale maatschappij."

Dat CD&V het voorstel van Rutten afschiet omdat de partij vreest voor het verlies van controle, is volgens Peeters "zeer merkwaardig". "Dat idee van controle is natuurlijk vooral gericht tegen de islam. Maar als men dat idee van verstrengde controles wil toepassen op de vrijzinnigheid is voor ons het kot te klein", aldus Peeters, die hamert op de grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234