Maandag 24/01/2022

OPEN VLD: ‘We weten niet hoeveel regering waar bespaart’

Open Vld-fractieleider Sven Gatz blijft op zijn honger zitten. “De enige informatie over de besparingsplannen van de Vlaamse regering moesten we de voorbije dagen uit de kranten halen. De minister-president heeft zelf gevraagd om een verklaring te mogen afleggen in het parlement, en vervolgens blijft hij gewoon even vaag. Vreemd. Hij goochelt met een hele resem cijfers, maar ik weet nog altijd niet hoeveel miljoenen de regering nu waar precies wil besparen.”Ruim een derde van haar besparingen voor 2010 haalt de Vlaamse regering uit het schrappen van de jobkorting. Dat blijft Open Vld hoog zitten. “De Vlaamse regering zorgt daarmee de facto voor een forse belastingverhoging. Elke werkende Vlaming verliest 250 of 300 euro per jaar.”De liberalen zien toch twee positieve elementen. “De regering kiest ervoor om de allerzwaksten in de samenleving buiten schot te houden bij haar besparingsoperatie. Ze kiest er ook voor om te blijven investeren. Dat zijn hoopgevende signalen.” (JV)

GROEN!: ‘Veel cijfers, minstens evenveel vraagtekens’

Groen! is allesbehalve onder de indruk van de Vlaamse begroting. “We weten er gewoon heel weinig over”, stelt fractieleider Filip Watteeuw vast. “Veel cijfers, maar minstens evenveel vraagtekens. Minister-president Peeters vertelt niets over het onderwijs, niets over De Lijn. Moeten de leraren invullen? Gaan er minder bussen rijden? Ik weet het na de verklaring van de minister-president nog altijd niet. We blijven in het duister tasten over de exacte omvang van de besparingsoperatie. Over de investeringen is Peeters duidelijk, daar kan hij precies zeggen hoeveel geld de Vlaamse regering in welke sector pompt. Maar hij lost amper iets over waar hij wil snijden.”Voor Groen! is het cruciaal dat de zwakkeren niet de dupe worden. “Daarom zijn we bijzonder waakzaam voor wat er bijvoorbeeld in het onderwijs zal gebeuren. Als het steunpunt Gelijke Onderwijskansen verdwijnt, heeft dat verregaande implicaties op heel wat leerlingen en gezinnen. Dat accepteren we niet.” (JV)

LDD: ‘Belangrijkste besparing is belastingverhoging’

Lijst Dedecker vindt de besparingsinspanningen van Peeters-II nogal minimaal. “Uit de weinige cijfers die we al gekregen hebben, blijkt dat de belangrijkste besparing een belastingverhoging is”, oordeelt fractieleider Lode Vereeck. “Door het afschaffen van de jobkorting worden de lasten voor de Vlaming immers weer verhoogd. Reken daarbij nog een paar ‘meevallers’ door de crisis, zoals het uitblijven van indexeringen, en de Vlaamse regering heeft de helft van haar zogezegd harde besparingen al klaar.” LDD vindt de inspanningen die de overheid doet om naar haar eigen werking te kijken maar minnetjes. “Een besparing van 80 miljoen bij De Lijn is toch niet om van achterover te vallen? Als De Lijn voor 40 procent kostendekkend zou zijn, zou dat al 300 miljoen opleveren”, meent Vereeck. “Met wat meer moed had de Vlaamse regering al in 2010 een evenwicht kunnen bereiken. Dat laat ons toe om al in 2011 de vrijgekomen budgettaire in te vullen met een assertief eigen Vlaams beleid.” (BE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234