Vrijdag 23/10/2020

Vlaamse formatie

Open Vld-voorzitter Rutten: ‘Hoelang ga je ons geduld nog op de proef stellen, Bart De Wever?’

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

‘Hoelang nog zal je ons geduld op de proef stellen?’ Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dringt er bij N-VA-voorzitter Bart De Wever op aan om duidelijkheid te scheppen over de Vlaamse regeringsvorming, met name over de gesprekken met Vlaams Belang. 

De Vlaamse formatie lijkt aanbeland op een belangrijk kruispunt. Kan informateur Bart De Wever een formule vinden met Vlaams Belang, met wie hij al verschillende gesprekken heeft gevoerd en met wie ook al inhoudelijke voorstellen zijn afgetoetst? Of moet de N-VA-voorzitter vaststellen dat elk scenario met Vlaams Belang een doodlopende straat is bij gebrek aan een derde partner? Allicht wordt het dat laatste, maar het schaduwspel om wie dan de zwarte piet moet krijgen, lijkt begonnen.

Minderheidsregering

De piste van een minderheidsregering lijkt alvast definitief van de baan, liet N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 verstaan. “Een formateur moet in alle richtingen rondkijken en de puzzel moet eindigen met de helft van de zetels plus één, liefst nog een beetje meer”, klonk het. Er is dus een derde partij nodig, maar noch CD&V, noch Open Vld wil met Vlaams Belang besturen.

De Roover zei dat elke partij - ook Vlaams Belang - daarom duidelijk moet maken waar de lat ligt en welke punten er wel en niet in een regeerakkoord moeten. Hij benadrukte dat ook zijn partij N-VA een aantal “verwachtingen en rode lijnen” heeft. 

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.Beeld BELGA

De N-VA'er vindt dat partijen niet zomaar een mogelijk regeerprogramma kunnen afwijzen louter omdat het Vlaams Belang dat programma zou steunen. “Als het Vlaams Belang punten waar we ons niet in kunnen vinden laat vallen, dan zie ik het probleem niet, aldus De Roover.

Als CD&V en Open Vld ‘nee’ zeggen tegen een regering met (of met steun van) Vlaams Belang, moeten ze duidelijk uitleggen waarom ze dat doen, zei De Roover. “Nee zeggen tegen het Vlaams Belang omdat die partij Vlaams Belang heet, roept nogal wat weerstand op bij de publieke opinie”, vreest hij.

 Klare wijn

Maar Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten kaatst de bal meteen netjes terug. Zij herhaalt dat haar partij niet zal besturen met Vlaams Belang en verwijst naar enkele argumenten die ze een tiental dagen geleden in Terzake opsomde. Toen zei Rutten onder meer: “Onze uitgangspunten als liberale partij staan haaks op die van Vlaams Belang”. “Het feit dat zij separatisme willen, het land willen splitsen. Het feit dat ze de Europese Unie willen opdoeken, de (Europese) Commissie willen afschaffen. (...) Als je dan ziet dat mensen die holebi zijn of (holebi’s die) een kind adopteren de volle laag krijgen. Wij als liberalen zeggen dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn.”

Rutten vroeg De Wever diezelfde dag ook “klare wijn” te schenken over zijn gesprekken met Vlaams Belang. Die klare wijn laat op zich wachten en dat zit Rutten duidelijk dwars. Daarom probeert de Open Vld-voorzitster het nu met een Latijnse quote van Cicero: “Quousque tandem abutere, Bart De Wever, patientia nostra?”, of vrij vertaald: “Hoelang zal je ons geduld nog op de proef stellen, Bart De Wever?”. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234