Woensdag 27/01/2021

Open Vld vindt geen plaats voor Borginon

Bij de samenstelling van de Open Vld-lijst in Antwerpen valt huidig fractieleider in de Kamer Fons Borginon uit de boot. Hij vroeg een plaats bij de eerste drie, maar dat bleek niet mogelijk. Borginon houdt de eer aan zichzelf en verdwijnt uit het parlement en de nationale politiek, niet zonder ontgoocheling.

Door Liesbeth Van Impe

ANTWERPEN l De aankondiging dat nieuwe aanwinst Willem-Frederik Schiltz de derde plaats krijgt, bezegelde het lot van Borginon. Buiten de top drie was de kans sowieso klein dat Borginon verkozen kon raken, op een lijst waar iedereen een bloedbad verwacht.

"Ben ik ontgoocheld?", herhaalt Borginon de vraag. "Natuurlijk, ik ben veertig jaar en ik dacht dat ik nog iets kon betekenen in de politiek. Dat wordt nu abrupt afgebroken." Natrappen wil hij niet en ook Schiltz verwijt hij niets. "Ik wil niemand schade toebrengen, want dan moeten de kandidaten die wél op de lijst staan de bonen vreten." Maar er klinkt toch ook kritiek door. "Als ik de verantwoordelijkheid voor de lijst zou dragen, zou ik het anders aanpakken."

Borginon vond dat hij als fractieleider in de Kamer aanspraak kon maken op een plaatsje bij de eerste drie. "Kijk naar mijn collega's: Pieter De Crem (CD&V) trekt in Oost-Vlaanderen, Dirk Van der Maelen (sp.a) krijgt de tweede plaats en Rik Daems (Open Vld) trekt de lijst in Leuven." Borginon volgde Daems op als fractieleider, toen die door zijn relatie met een PS-collega in de problemen kwam.

De derde plaats was voor Borginon trouwens van levensbelang, omdat hij absoluut geen stemmenkanon is. Als hij niet van de 'pot' met lijststemmen kan genieten, dreigen veel lager geplaatste kandidaten over hem heen te springen. Borginon relativeert zijn reputatie op dat vlak echter. "Je moet ook de kans krijgen om te scoren en ik heb nog nooit een plaats gekregen waarop ik me kan bewijzen. Ik kan alleen maar vaststellen dat mijn district Berchem op 8 oktober het beste VLD-resultaat neerzette in Antwerpen."

Met Bart Somers op één, een vrouw op twee en Schiltz op drie, stuitte Borginons verzoek op een njet. "Ik heb nog voorstellen gekregen, zoals de voorlaatste plaats, net boven Ludo Van Campenhout. Maar ik vond dat ik een redelijke plaats verdiende." Borginon besliste dan maar helemaal niet deel te nemen. Na tien jaar verdwijnt hij zo uit het parlement. "Ik heb voorlopig niets om op terug te vallen", geeft hij toe.

In De zevende dag suggereerde Patrick Dewael dat er nog een toekomst is voor Borginon binnen de partij en voorzitter Bart Somers bevestigt dat. "We gaan de kanalen open houden en kijken hoe we verder kunnen samenwerken. Er komt een staatshervorming aan en Fons is toch een man met veel expertise." Dat de partij ondankbaar zou zijn tegenover Borginon, die in de Daemssaga moest inspringen, vindt Somers niet. "Het fractieleiderschap is ook geen straf. Veel goede parlementsleden moeten een plaats krijgen en dat vraagt wat inlevingsvermogen van alle betrokkenen. Maar Fons had een ander beeld van waar hij op de lijst zou moeten staan."

De Antwerpse lijst, die zaterdag door het comité werd goedgekeurd, bevat trouwens nog wel meer verrassingen. Annemie Turtelboom, lang getipt als de vrouw die kans maakte op de tweede plaats, verhuist naar de Senaat. Binnen de partij wordt gezegd dat hier de regionale spreiding speelde: Somers en Turtelboom komen uit dezelfde streek. "Was Dirk Sterckx lijsttrekker gebleven, dan had Annemie meer kans gemaakt", zegt een insider. Yolande Avondroodt haalde het, met de ruggensteun van Dirk Van Mechelen, voor de tweede plaats, Martine Taelman haalde op de valreep de vierde plaats binnen. Turtelboom kan zich makkelijk verzoenen met een verhuizing naar de Senaat, waar ze op de derde plaats ook voldoende zekerheid heeft. "Ik ga daar keihard werken, nog meer dan nu."

Open Vld pakt ook uit met een paar opmerkelijke namen: Kris Luyckx, de advocaat van de ouders van de vermoorde Luna, staat op 13, boven aan de tweede kolom. Urgentiearts Luc Beaucourt steunt de lijst opnieuw van op de voorlaatste plaats en ook Walter Grootaers doet mee, op de tiende plaats.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234