Dinsdag 20/10/2020

Gouverneur

Open Vld stuurt aan op nieuwe procedure voor benoeming gouverneur Oost-Vlaanderen

Carina Van Cauter (Open Vld).Beeld BELGA

Carina Van Cauter (Open Vld) trekt zich terug als kandidaat-gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Dat betekent echter niet dat de weg zomaar open ligt voor Wim Leerman, de kandidaat van N-VA. De liberalen sturen aan op een nieuwe benoemingsprocedure.

“Er waren duidelijke spelregels afgesproken, maar die zijn onderweg plots veranderd. Bovendien meende men mij persoonlijk in diskrediet te moeten brengen. Dat is niet mijn aanpak.” Ontgoocheld trekt Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter haar kandidatuur voor het Oost-Vlaamse gouverneurschap in, nadat gelekte documenten in De Tijd hadden aangetoond dat ze op een onafhankelijke beoordeling slechter scoorde dan Wim Leerman, de partijloze kandidaat die N-VA naar voren schuift.

Bij Open Vld zijn ze razend omdat de vertrouwelijke scores werden gelekt. “Dit is een pure karaktermoord”, klinkt het. “Carina wordt alom gerespecteerd, net daarom is het zo erg dat ze te schande wordt gemaakt.” Volgens parlementslid Egbert Lachaert werd Van Cauter bewust en onterecht afgeschilderd als een minderwaardige kandidaat. “Het is allemaal een beetje te ver gegaan. Het is niet fijn als je reputatie zo door het slijk wordt gehaald.”

De liberalen schermen ook met het argument dat de procedure niet correct is verlopen. “Normaal moeten kandidaten zowel op vaktechnische als persoonsgebonden criteria worden beoordeeld. Maar in dit geval werden enkel de persoonsgebonden criteria getest”, klinkt het binnen de partij. Leerman kan misschien een betere manager zijn, maar dat wil volgens Open Vld niet zeggen dat hij zich ook beter staande houdt in een politieke context.

Alles opnieuw?

Volgens Open Vld moet de hele procedure dan ook worden overgedaan. “Er zijn te veel fouten gemaakt. Elke kandidaat die het niet heeft gehaald, kan nu naar de Raad van State stappen”, klinkt het. Een volledig nieuwe procedure ‘met duidelijke criteria’ is volgens de partij de enige zekere weg voorwaarts.

Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) wil niet weten van een nieuwe procedure. “Ik zou niet weten waarom”, zegt ze. “De procedure is correct verlopen en afgerond. Ik blijf dus bij de kandidaat die het best scoorde en ook het best aanleunt bij het competentieprofiel.” Dat niet alle criteria werden gepeild, zoals Open Vld beweert, is volgens Homans niet correct. “In maart hebben de liberalen het reglement mee goedgekeurd. Die afspraken zijn gevolgd.”

Ook van CD&V moet Open Vld geen steun verwachten. Voor de christendemocraten was de kandidaat die door Homans was voorgedragen perfect aanvaardbaar en is de procedure wel degelijk correct verlopen. Het dossier, zoals het door Homans voor de vakantie werd gepresenteerd, blijft volgens de partij ongewijzigd. Het is immers niet de voorgedragen kandidaat die zich nu terugtrekt, wel een andere. Een nieuwe procedure ziet CD&V niet zitten.

Patstelling compleet

Zo lijkt de politieke patstelling compleet. Want hoewel CD&V en N-VA akkoord zijn, beslist de Vlaamse regering in consensus. Dat betekent dat alle drie partijen hun akkoord moeten geven voor een nieuwe gouverneur kan worden benoemd.

De liberalen zijn van plan om hun huid duur te verkopen. “Als Carina Van Cauter het niet wordt, dan is er geen gouverneur”, zei voorzitter Gwendolyn Rutten al. Heel wat liberalen zijn ervan overtuigd dat het nog lang kan duren voor Didier Detollenaere, die twee weken geleden als voorlopige gouverneur werd aangeduid door de Vlaamse regering, plaats mag ruimen voor de definitieve opvolger van Jan Briers.

Die verbetenheid bij Open Vld heeft onder meer te maken met een oud trauma uit 2013. Toen moest de partij het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen, wat de liberalen beschouwen als ‘hun’ provincie, met tegenzin afstaan aan een onafhankelijke kandidaat van N-VA. Liberaal André Denys werd toen vervangen door Jan Briers.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal nu proberen om de boel te ontmijnen, maar de kans is reëel dat de saga nog een tijd zal aanslepen. Mogelijk zelfs tot na de verkiezingen van mei 2019, wanneer de gouverneurspost van Lodewijk De Witte (sp.a) in Vlaams-Brabant vrijkomt. Open Vld en N-VA zouden het dan op een akkoordje kunnen gooien: voor elke partij één gouverneur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234