Woensdag 06/07/2022

Open Vld

Open Vld stelt voorzittersverkiezing twee maanden uit

Kandidaat-voorzitters Bart Tommelein en Egbert Lachaert. Beeld Stefaan Temmerman
Kandidaat-voorzitters Bart Tommelein en Egbert Lachaert.Beeld Stefaan Temmerman

Open Vld stelt de voorzittersverkiezing twee maanden uit omwille van de coronacrisis. Dat heeft het partijbestuur vandaag beslist.

SVM en Belga

Komende zaterdag zou bij Open Vld de stembus worden geopend voor de strijd tussen kandidaat-voorzitters Els Ampe, Egbert Lachaert, Stefaan Nuytten en Bart Tommelein. Er zou ook een nieuw partijbureau worden verkozen.

Verschillende prominenten in de partij hadden echter gevraagd om te overwegen die verkiezing uit te stellen. “Het partijbestuur heeft met stemming per e-mail en met een ruime meerderheid van 69 procent beslist om de interne verkiezingen uit te stellen met twee maanden”, meldt Open Vld nu. “De uittredende partijvoorzitter heeft zich onthouden bij de stemming. Het partijbestuur zal zo snel mogelijk en zodra de omstandigheden het opnieuw toelaten de hervatting van de interne verkiezingen bespreken en organiseren.”

“Het is tijd voor vernieuwing in de partij en ik ben klaar om die meteen te brengen, maar ik heb het gevoel dat het wereldvreemd zou zijn om dit nu te organiseren”, zei Ampe eerder op de dag. Bart Tommelein bevestigde dat de vraag is gekomen uit de Vlaamse fractie, maar zelf heeft hij zich afzijdig gehouden. “Als ze het uitstellen, zou ik dat een goede zaak vinden. Maar ik heb er niet om verzocht”, zei hij.

Jong Vld verklaarde ontgoocheld te zijn over de manier van werken. Volgens de jongeren is het immers de uitgebreide partijraad die moet beslissen over een eventueel uitstel.

“Volgens de partijstatuten is het partijbestuur het orgaan dat beslist over de organisatie van de bestuursverkiezingen”, reageert het partijbestuur. “Bovendien is het partijbestuur verantwoordelijk voor de politieke standpuntbepaling. De beslissing over het houden van interne verkiezingen op het moment dat ons land in een nooit geziene gezondheidscrisis verkeert, is geen louter technische maar ook een politieke afweging. Die ligt dus bij de politieke verantwoordelijken van de partij.”

“Ongetwijfeld zijn er leden die graag een andere beslissing hadden gezien”, besluit het partijbestuur. “Dat begrijpen en respecteren we. Toch rekenen we op het begrip van iedereen. Vele kandidaten en leden zijn immers volop bezig met de bestrijding van het virus. Alle aandacht moet nu daar heen gaan.”

Spelregels

Jong Vld is ontgoocheld over de manier van werken. Het partijbureau heeft statutair immers geen zeggenschap over deze kwestie. Het is de partijraad die hierover moet oordelen, zeggen de jongeren. "Een aftredend partijbureau kan de spelregels toch niet veranderen terwijl het spel nog bezig is?", vraagt voorzitter Tess Minnens. "Ook voor onze jonge kandidaten is dit not done. Hun campagne kostte de laatste maanden veel tijd, geld en moeite. Kandidaten voor het partijbureau werden rond deze keuze echter niet geconsulteerd.”

Ook kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert reageert ontgoocheld in zijn videoboodschap op Facebook. “Het moet gezegd, ons land kent een ongeziene crisis op het vlak van de volksgezondheid, met het coronavirus en alle gevolgen daarvan op iedereen”, reageert Lachaert. “Toch is de beslissing van het partijbestuur voor veel leden, militanten en kandidaten een ontgoocheling. Ze hebben de afgelopen weken allemaal hun best gedaan om campagne te voeren, hun best gedaan om mensen te overtuigen. En net voor de eindmeet wordt de procedure stilgezet. Maar laat ons die discussie intern voeren, onder ons, want al onze energie moet de komende tijd uitgaan naar het bestrijden van het coronavirus en de gevolgen daarvan.” Lachaert belooft er lokaal en in het parlement alle energie in te steken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234