Vrijdag 02/06/2023

Sihame El KaouakibiUpdate

Open Vld schorst Sihame El Kaouakibi voor zes maanden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De statutaire commissie van Open Vld heeft Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zes maanden geschorst als bewarende maatregel. El Kaouakibi kwam recent in opspraak na aantijgingen wegens financiële malversaties bij haar Antwerps jongerenproject Let’s Go Urban.

Redactie en Belga

Het was partijvoorzitter Egbert Lachaert die het tuchtorgaan van Open Vld had gevraagd El Kaouakibi op non-actief te zetten. Het zou om een tijdelijke maatregel gaan, in afwachting van opheldering in deze zaak en in het belang van zowel El Kaouakibi als de partij zelf. Het parlementslid heeft steeds ontkend dat ze subsidies onrechtmatig heeft toegepast.

De statutaire commissie besliste op 16 februari El Kaouakibi zes maanden te schorsen. Het orgaan kan die schorsing nog verlengen, maar ook inkorten, indien de gerechtelijke en andere officiële instanties voor het verstrijken van de termijn tot een besluit komen waarbij zou blijken dat deze bewarende maatregel niet verder noodzakelijk is.

De facto wordt El Kaouakibi politiek op non-actief binnen de partij gezet. Ze mag bijvoorbeeld niet aan bestuursvergaderingen of aan verkiezingen binnen Open Vld deelnemen en kan zich ook geen kandidaat stellen voor een mandaat bij de partij. Tijdens de schorsing is een bestuurslid geen regio-afgevaardigde meer. Op mandaten als parlementslid heeft de schorsing geen invloed. El Kaouakibi kan dus Vlaams Parlementslid blijven en moet zich aan de politieke afspraken en standpunten van Open Vld houden.

“Ik accepteer de schorsing en hoop dat dit slechts tijdelijk hoeft te zijn”, zegt El Kaouakibi in een reactie aan Belga. Ze was naar eigen zeggen al op de hoogte gebracht van de beslissing.

Persconferentie

El Kaouakibi (Open Vld) verdedigde zich gisteren nog op een persconferentie tegen de aanhoudende beschuldigingen omtrent haar vzw Let’s Go Urban.

El Kaouakibi schermt met een rapport van de hand van advocaat en voormalig minister Johan Vande Lanotte waarin die laatste stelt dat er geen sprake is geweest van persoonlijke verrijking of het verkeerd aanwenden van subsidies. Vande Lanotte uitte ook forse kritiek op de audit van Let’s Go Urban die de hele zaak aan het rollen bracht.

“Ik heb contact genomen en alle documenten en de nota van Vande Lanotte aan de partij bezorgd”, laat El Kaouakibi nog weten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234