Dinsdag 03/08/2021

Politiek

Open Vld: "Minder belastingen voor iedereen"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten hoopt dat lagere belastingen tot meer inkomsten zullen leiden. Beeld BELGA
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten hoopt dat lagere belastingen tot meer inkomsten zullen leiden.Beeld BELGA

Een vlaktaks van 30 procent voor personen en 15 procent voor vennootschappen: Open Vld wil de toekomst voorbereiden met een immense verlaging van de belastingen. Pittig detail: in deze visie heeft een meerwaardetaks wél een plaats en de effectentaks niet.

Hoe moet de samenleving eruitzien over 10 jaar? Die vraag leggen de liberalen zichzelf voor op een Vrijheidscongres in november. Hét interessantste luik van een pakket van 119 resoluties gaat over de corebusiness: fiscaliteit. Wat maar half en half kon in de centrumrechtse regering Michel I, willen de liberalen na 2019 wél waarmaken: een totale reshuffle van ons belastingsysteem.

"Het uitgangspunt is dat inkomsten eerst voor jezelf zijn en dan voor de staat", aldus voorzitter Gwendolyn Rutten. De liberalen vertalen dat in een systeem met twee trappen: een aanzienlijke belastingvrije schijf en alles daarboven belast tegen één tarief. Het principe van de vlaktaks, dus. Voor de roerende inkomsten van natuurlijke personen zou die op 30 procent komen te staan. Weg dus met de schalen van 40, 45 en 50 procent. Voor bedrijven mikt Open Vld op een vennootschapsbelasting van 15 procent. Nog lager dus dan de in hervorming die pas werd beslist.

Achterpoortje

Ook in andere belastingen zoals successierechten en registratierechten wil Open Vld op die manier gaan werken: een grote belastingvrije som en één tarief. Ongeacht de band tussen erflater en erfgenaam dus. En ongeacht het kadastraal inkomen (KI) van een woning. Getallen kleeft ze daar echter nog niet op. "Voor de registratierechten zullen we vermoedelijk ergens tussen het tarief van het klein en groot beschrijf landen. Het KI moet hervormd."

Het principe achter deze hervorming zit al langer in het betoog van de liberalen: een brede belastbare basis en lage voeten. Maar binnen de regering-Michel voegde Open Vld de daad niet bij het woord. Integendeel: het achterpoortje van de meerwaardebelasting op aandelen werd - ondanks gebeuk van CD&V - hardnekkig dichtgehouden door vicepremier De Croo. Maar binnen een totaalpakket willen de liberalen er nu dus wél aan.

Wie de winsten van zijn aandelen uit zijn vennootschap aan zichzelf uitkeert, zou belast worden zoals andere inkomsten van natuurlijke personen: tegen 30 procent in plaats van 0. Omgekeerd wil Open Vld niet meer weten van belastingen op bezit. Dat betekent dus dat de effectentaks die de liberalen deze zomer slikten voor de lieve vrede in de coalitie, niet past in hun toekomstbeeld.

Hoe legt Open Vld die twee ongerijmdheden uit? "Wat CD&V wou doen met een meerwaardebelasting is boven een al loodzware fiscaliteit nog een laag erop leggen. En ze wou de zaken ook heel complex maken via de aangifte. Wat wij voorstellen is een verlaging voor iedereen. Dat is rechtvaardig, aangezien dure fiscalisten inhuren dan het verschil niet meer uitmaakt. En we willen af van de rompslomp van de aangifte. Belastingen worden het best direct bij de bron geïnd."

Het klinkt allemaal mooi, maar hoe ga je in godsnaam een operatie betalen die het overheidsbeslag van 50 naar 45 procent brengt en de staat dus zowat 15 miljard belastinginkomsten ontneemt? Open Vld heeft daar een nieuwe term voor bedacht: geen staatshervorming, maar staatsvermindering. "Er moet een kerntakenanalyse komen van wat de overheid nog allemaal moet doen. Zelf bussen laten rijden: hoort dat nog tot de taak van de staat?"

Proces van tien jaar

De liberalen gaan er ook van uit dat digitalisering de administratie van de overheid enorm kan verlichten. En ze rekenen erop dat lagere belastingtarieven tot meer inkomsten leiden. "Successierechten worden massaal ontweken, bijvoorbeeld via notarissen in Nederland. En het fenomeen waarbij mensen hun geld in vennootschappen steken, gaat verminderen. We geven onszelf ook tien jaar voor dit hele proces. Je kunt dit niet van vandaag op morgen doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234