Donderdag 22/04/2021

Onderwijshervorming

Open Vld: "Liever geen akkoord dan een waar we niet achter staan"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Beeld BELGA
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Het blijft stil rond de geplande modernisering van het secundair onderwijs. Achter de schermen vindt een stellingenoorlog plaats, waarbij vooral Open Vld op de rem blijft staan.

Uiterlijk eind april moet duidelijk zijn hoe het secundair onderwijs van de toekomst er zal uitzien. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) liet al verstaan dat in september 2018 de eerste leerlingen les moeten volgen in het gemoderniseerde middelbaar. Het leek erop dat dit dossier, dat het ministerschap van haar voorganger Pascal Smet (sp.a) nekte, eindelijk tot een (goed) einde werd gebracht. Niet dus.

Waar Smet in zijn hervormingsdrift te hard van stapel liep, kiest Crevits voor een andere koers. Zij spreekt niet langer van een 'hervorming', maar van een zachter klinkende 'modernisering'. Het lijkt een kleinigheid, maar het zorgt er wel voor dat de beproefde communicatiestrategie van N-VA deels onbruikbaar is geworden.

Vooroordelen

Een blik op het recente verleden maakt duidelijk waarom. In juni 2013, twee dagen voor het akkoord over de hervorming werd bereikt, haalde N-VA-voorzitter Bart De Wever de bazooka boven: "De kracht van verandering is de kracht van verbetering." Het aso mag niet verdwijnen, een brede eerste graad is niet wenselijk en het Latijn moet prominent aanwezig blijven. "Tene quod bene", vatte hij het samen. Of: behoud wat goed is.

N-VA wist zo succesvol in te spelen op de onderbuikgevoelens van de modale Vlaming. Bij CD&V valt vandaag te horen dat Smet te veel over structuren en te weinig over ouders of leerlingen sprak. Crevits heeft die flank afgeschermd. Niet alleen geeft ze vaak aan dat ze wil behouden wat goed is, ook heeft ze ouders en leerlingen betrokken bij de totstandkoming van het secundair onderwijs van de toekomst.

Betekent dit dat ze vrij spel heeft? Verre van. "Er lopen gesprekken tussen de meerderheidspartijen, maar zij zijn elkaar nog aan het aftasten", zegt een onderwijstopper. "En als we begin volgend jaar niet zijn begonnen met het schrijven van decreten, dan zal het deze legislatuur niet meer lukken."

Het zal geen makkelijke klus worden. Zo stelt Open Vld onomwonden dat het zonde is om aan het masterplan vast te houden, nu sp.a niet meer mee regeert. Voorzitter Gwendolyn Rutten vraagt daarom dat ook het basisonderwijs wordt aangepakt en dat leerlingen meer vrijheid moeten krijgen. Concreet willen de liberalen een modulair systeem waarbij sommigen al op hun tien en anderen pas op hun veertien een studiekeuze maken. Zij moeten daarbij de optie krijgen om bijvoorbeeld wiskunde op het hoogste niveau te volgen, en talen op een lager niveau. Zonder zulke aanpassingen gaat Open Vld niet akkoord met een hervorming.

Maar daar blijft het niet bij. Ook N-VA staat op haar strepen. Als het aan de Vlaams-nationalisten ligt, komt er geen structuurhervorming. Zo komt er geen brede eerste graad, mogen leerlingen nog altijd kiezen op hun twaalfde en mag er niet worden geraakt aan de naam en inhoud van het aso (en in mindere mate het tso en bso). Hun redenering? Als het bso vervangen zou worden door arbeidsmarktgerichte richtingen, dan zouden de vooroordelen die vandaag bestaan niet verdwijnen. N-VA gaat zo lijnrecht in tegen de gedachte die in de eerste plaats voor het masterplan voor een hervorming zorgde.

Pover resultaat

N-VA wil deze legislatuur alleen een aantal gerichte maatregelen, die het tso en bso verbeteren. Dat merkt ook de onderwijstopper op. "Net daarom is er geen vooruitgang geboekt. Het is zoals de processie van Echternach, alleen wordt daar af en toe tenminste nog een stapje vooruit gezet." In de visie van N-VA blijft immers nagenoeg niets over van de modernisering. Zo wil het het schakelen tussen richtingen, zoveel mogelijk beperken.

Voor CD&V zou dat een te pover resultaat zijn. Voor hen maakt het niet zo veel uit of het aso die naam blijft dragen. Wel ijvert Crevits voor een gemoderniseerd systeem. Daarbij wordt veel belang gehecht aan de mogelijkheid om de studiekeuze uit te stellen, en aan campusscholen, die meerdere onderwijsvormen binnen één school verenigen.

Als N-VA blijft tegenstribbelen en Crevits geen compromis gunt, dan is het goed mogelijk dat zij scholen de mogelijkheid geeft om zelf de nodige moderniseringen door te voeren. Vooral de domeinscholen kunnen zo worden aangemoedigd. "Liever geen akkoord dan een waar we niet achter staan", klinkt het in christendemocratische, maar ook in liberale kringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234