Maandag 25/01/2021

Burgerbegroting

Open Vld legt burgerbegroting op tafel in Antwerpen

Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) is een grote voorstander van de burgerbegroting.Beeld Karel Duerinckx

Open Vld legt een plan op tafel voor een Antwerpse burgerbegroting. De inwoners van de stad zouden elk jaar 100 miljoen euro zelf kunnen besteden. Via het right to challenge  krijgen ze ook het recht om taken van de stad over te nemen.

In het district Antwerpen bestaat de burgerbegroting al sinds 2014. Burgers kunnen er elk jaar kiezen hoe ze 10 procent van het budget, ongeveer 1,1 miljoen euro, willen investeren. De voorbije jaren stopten ze dat onder andere in een nieuwe drinkfontein, de vernieuwing van enkele pleintjes en een circusvoorstelling voor kansarme gezinnen.

Open Vld wil de burgerbegroting nu ook over heel Antwerpen invoeren. Elk jaar zouden de inwoners zelf 100 miljoen euro, ongeveer een tiende van de stedelijke begroting, kunnen besteden. Dat zegt Vlaams Parlementslid Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), een van de trekkers van het project, aan De Morgen.

"Wij geloven dat Antwerpenaren hun eigenbelang kunnen overstijgen en dat ze door in discussie te gaan tot een consensus kunnen komen over het algemeen belang voor hun stad", zegt hij. "Het succes in het district doet ons alvast geloven dat we dit ook op stedelijk niveau kunnen invoeren."

Real power

Concreet zitten burgers in groepjes van zes aan tafel, elk met een moderator. Iedereen die daaraan wil deelnemen, is welkom. Ze krijgen van het bestuur de nodige informatie en komen uiteindelijk tot een consensus over waar het geld aan besteed moet worden. Daarbij leren ze bijvoorbeeld hoeveel een nieuw bankje of de heraanleg van een straat kost. "Het gaat om real money, real power", zegt Schiltz.

De Antwerpse liberalen willen ook het right to challenge (recht op uitdagen) invoeren. Dat is een vorm van burgerparticipatie waarin burgers de mogelijkheid krijgen om taken van de overheid over te nemen wanneer zij ervan overtuigd zijn dat ze het beter kunnen. Denk maar aan het onderhoud van een lokaal parkje of de uitbating van het zwembad.

Hoewel het systeem al langer bestaat in Groot-Brittannië en Nederland, ligt het wettelijke kader in Vlaanderen nog niet vast. Toch zou dat volgens de liberalen de invoering op Antwerps niveau niet in de weg staan. "In het district Antwerpen wordt het systeem in het kader van de burgerbegroting al toegepast", zegt Schiltz.

Bovenlaag

Voor Open Vld luiden de burgerbegroting en het recht op uitdagen "een nieuw soort bestuur" in waarbij de Antwerpenaar centraal staat. De uitdaging is wel om daarvoor steun te krijgen van andere partijen. Tot nu toe legde nog geen enkele partij zo'n concreet voorstel als Open Vld op tafel.

PVDA-kopman Peter Mertens, die te gast was in de kiescaravan van De Morgen op de Dageraadplaats, gelooft niet dat een burgerbegroting per definitie democratisch is. "Het probleem is dat je vooral de bovenlaag van de bevolking bereikt", waarschuwt hij.

Volgens politicoloog Dave Sinardet (VUB) hangt alles af van hoe je burgers bij het project betrekt. "Als je gewoon iedereen vraagt of ze zin hebben, dan bereik je slechts een beperkte groep. De beste oplossing is een loting, waardoor iedereen evenveel kans maakt om gevraagd te worden."

FAQ de verkiezingen: Vandaag bezoekt Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien onze caravan op de Dageraadplaats in Antwerpen om het te hebben over burgerparticipatie. Hebt u een vraag voor hem? Stel ze hier. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234