Update
Open Vld grootste Vlaamse partij in Brussel
In Brussel zijn alle stemmen voor het Vlaams Parlement geteld. Open Vld komt uit op op 23,2 procent (+2,6 procent) en wordt zo de grootste Nederlandstalige partij in Brussel. Vlaams Belang verliest 16,4 procent van de stemmen en komt uit op 17,7 procent. Sp.a haalt 17,0 procent (-0,4), Groen! 13,5 procent (+2,5) en CD&V 15,2 procent (-).
Zetels Vlaams Parlement
Brussel mag zes verkozenen afvaardigen naar het Vlaams Parlement. Vlaams Belang, dat vijf jaar geleden drie van de zes zetels inpalmde, verliest twee zetels. Open Vld krijgt er een zetel bij en komt op twee. Ook Groen! krijgt een Brusselse verkozene in het Vlaams parlement. CD&V en sp.a behouden hun zetel.
Hieronder de zes Brusselse verkozenen voor het Vlaams parlement:
- CD&V (1): Brigitte Grouwels. Kiest zij voor het Brussels parlement, dan komt Paul Delva terug.
- Open Vld (2): Sven Gatz en Ann Brusseel.
- sp.a (1): Yamila Idrissi.
- Groen! (1): Luckas Van der Taelen.
- Vlaams Belang (1): Johan Demol. Kiest die voor het Brussels parlement, kan Erik Arckens terug naar het Vlaams parlement.
Brussels Parlement
In het Brussels Parlement halen Open Vld en sp.a elk vier van de zeventien zetels. Vlaams Belang en CD&V halen elk drie zetels, Groen! heeft er twee en N-VA is goed voor één zetel.
- Voor Open Vld zijn Guy Vanhengel, Carla Dejonghe, Jean-Luc Vanraes en Els Ampe verkozen.
- Pascal Smet, Elke Roex, Fouad Ahidar en Spohie Brouhon zijn de verkozenen voor sp.a.
- CD&V vaardigt Steven Vanackere, Brigitte Grouwels en Walter Vandenbossche af.
- Bij het Vlaams Belang zijn de verkozenen Johan Demol, Greet Van Linter en Dominiek Lootens-Stael.
- Bruno De Lille en Annemie Maes zijn verkozen voor Groen! .
- Voor N-VA is Paul De Ridder verkozen.
Voorkeurstemmen
Uittredend Brussels minister-president Charles Picqué (PS) haalde in het Brussels gewest het grootste aantal voorkeurstemmen (37.752). Hij scoort daarmee beter dan Armand De Decker (28.359) en Joëlle Milquet (23.487). Bij de Nederlandstaligen was Open Vld'er Guy Vanhengel (5.179) het grootste stemmenkanon.
Vanhengel doet het daarmee beter dan de nummer twee op de Nederlandstalige lijsten, sp.a'er Pascal Smet, die 3.958 voorkeurstemmen kreeg. Op de derde plaats staat Johan Demol met 3.176 stemmen.
Bij de CD&V zijn Steven Vanackere (2.624) en Brigitte Grouwels (2.245) de stemmenkanonnen. Bij de sp.a deed Fouad Ahidar met 2.195 stemmen het erg goed. Els Ampe van Open Vld haalde 1.433 voorkeurstemmen, haar partijgenote Carla Dejonghe kreeg er 1.258. Bruno De Lille van Groen! kreeg 1.091 voorkeurstemmen, Paul De Ridder van N-VA haalde zijn zetel met 710 voorkeurstemmen.
Open Vld verheugd
Open Vld Brussel is voor de eerste maal in haar geschiedenis de grootste partij in Brussel. Volgens Vanhengel is de partij voor de eerste maal niet gedwongen om met de sp.a en de CD&V samen in zee te gaan. "Wij nemen ditmaal het initiatief. We zullen met verschillende partijen overleggen om te zien welke programma's het best met elkaar verenigbaar zijn en zo aan de negen zetels te geraken", aldus een enthousiaste Vanhengel.
De lijsttrekker, die het grootste aantal Vlaamse voorkeursstemmen behaalde, had liever een gelijkaardige overwinning voor zijn partij in Vlaanderen gezien: "Nu moeten we weer tegen de stroom inzwemmen, in het andere geval konden we mee met de positieve flow in Vlaanderen." Vanhengel wou niet bevestigen noch ontkennen dat hij kandidaat zou zijn voor het voorzitterschap. "Men wordt gevraagd voor deze functie. In september zal dit door de partijtop worden behandeld", zo verklaarde hij nog.
CD&V tevreden
De Brusselse CD&V-kopstukken Steven Vanackere en Brigitte Grouwels zijn tevreden met de drie zetels die ze behaalden. Volgens Grouwels was dit het doel dat ze voor ogen hadden. "Indien ze ons dit resultaat twee maanden geleden hadden voorgesteld, we hadden meteen getekend. Het is natuurlijk altijd jammer als je een vierde zetel niet haalt", aldus Vanackere.
Als men de cijfers volgens Grouwels van naderbij onderzoekt, merkt men eenzelfde trend als in Vlaanderen. "CD&V en N-VA hebben niet geleden onder de breuk", zo verklaarde Grouwels. Volgens Vanackere is het voor de christendemocraten in de steden altijd moeilijker dan elders. "In Brussel hebben we het echter wel beter gedaan dan in Antwerpen en Gent", aldus nog Vanackere.
LDD ontgoocheld
Lijst Dedecker haalde niet de verhoopte zetel in het Brusselse parlement."Er rest ons niets anders dan oppositie te voeren buiten het parlement", aldus Piet Deslé. De partij zal zich de komende tijd toeleggen op de federale verkiezingen en de gemeenteraadserkiezingen. "Het was de eerste maal dat we hier campagne voerden en dat was helemaal niet evident. Maar we hebben veel geleerd en we komen zeker terug", zo verklaarde de kopman nog.
N-VA haalt zetel
N-VA Brussel behaalde een zetel en is zeer tevreden met dat resultaat. Volgens Brussels voorzitter Karl Vanlouwe heeft de overwinning in Vlaanderen ook zijn effect gehad in Brussel. "Ik hoop dat de Brusselse regering voor een duidelijk project wil gaan. B-H-V moet hierbij aangepakt worden en er moet kordaat opgetreden worden voor wat onder andere de taalwetten betreft", aldus Vanlouwe.
Franstaligen
In het Brussels Gewest wordt de MR met alle stembureaus geteld de grootste partij, voor de PS en Ecolo. De PS zakt terug tot 23,3 procent, de MR verliest 1,5 procent en haalt 26,5 procent. Het cdH stijgt lichtjes, maar dé grote winnaar is echter Ecolo. De Franstalige groenen halen 17,9 procent, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2004. Ecolo lijkt daarmee een sleutelrol te kunnen gaan spelen in de coalitievorming. De 72 Franstalige verkozenen in Brussel:
- MR (24, -1):
Armand De Decker, Didier Gosuin, Olivier Maingain, Françoise Bertieaux, Bernard Clerfayt, Alain Destexhe, Françoise Schepmans, Olivier de Clippele, Jacques Brotchi, Corinne De Permentier, Martine Payfa, Vincent De Wolf, Antoinette Spaak, Caroline Persoons, Gisèle Mandaila, Willem Draps, Cécile Jodogne, Serge de Patoul, Marion Lemesre, Isabelle Molenberg, Philippe Pivin, Béatrice Fraiteur, Viviane Teitelbaum, Anne Charlotte d'Ursel
- PS (21, -5):
Charles Picqué, Emir Kir, Fadila Laanan, Françoise Dupuis, Caroline Désir, Rudi Vervoort, Eric Tomas, Mohamed Daif, Michèle Carthé, Sfia Bouarfa, Philippe Close, Freddy Thielemans, Mohamed Azzouzi, Ahmed El Ktibi, Bea Diallo, Mohamed Ouriaghli, Fatiha Saidi, Emin Özkara, Nadia El Yousfi, Jamal Ikazban, Karine Lalieux
- Ecolo (16, +9):
Evelyne Huytebroeck, Jean-Claude Defossé, Christos Doulkeridis, Marie Nagy, Aziz Albishari, Céline Delforge, Arnaud Pinxteren, Sarah Turine, Vincent Lurquin, Barbara Trachte, Alain Maron, Zakia Khattabi, Ahmed Mouhssin, Anne Herscovici, Anne Dirix, Jacques Morel
- cdH (11, +1):
Joëlle Milquet, Benoît Cerexhe, Bertin Mampaka Mankamba, Hamza Fassi-Fihri, Céline Frémault, André du Bus, Francis Delperée, Ahmed El Khannouss, Joël Riguelle, Pierre Migisha, Mahinur Ozdemir.(belga/svm/sam)