Donderdag 17/06/2021

Open Vld blijft geloven in staatssecretaris

De Vlaamse liberalen hebben nog niet veel plezier beleefd aan hun staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Ondanks alle kritiek blijven de rangen rond Maggie De Block wel gesloten.

Vincent Van Quickenborne en Annemie Turtelboom stonden met stip genoteerd in alle lijstjes met liberale ministeriabelen. Maar Maggie De Block als staatssecretaris voor Asiel en Migratie had niemand verwacht.

Toen de Vlaamse liberalen het aartsmoeilijke departement binnenhaalden tijdens de regeringsonderhandelingen, hoopten ze ongetwijfeld met een streng asielbeleid de N-VA wat wind uit de zeilen te kunnen nemen. De Vlaams-nationalisten profileren zich al langer op het thema. Voorlopig heeft het Open Vld nog niet veel opgeleverd.

De Block was weliswaar een verdienstelijk parlementslid. Maar Asiel en Migratie was niet echt haar ding. Een indruk die nog versterkt werd in enkele ongelukkige mediaoptredens. Hoe lager de temperatuur zakte, hoe schrijnender de beelden van daklozen die op straat moeten overnachten, hoe meer de staatssecretaris onder vuur kwam te liggen.

De Block bleef echter tot dinsdagavond incommunicado. Toen liet ze weten dat er zestig extra bedden in de kazerne in Bevekom beschikbaar waren. Meer leken er niet komen. Onder meer na vlijmscherpe kritiek van Peter De Roo, de asielmanager voor de opvangcentra, kwam dan gisteren plots toch de boodschap dat er voor iedereen plaats zou zijn.

Hier en daar sijpelt wat kritiek door, maar ondanks alle heisa blijven ze bij de Vlaamse liberalen achter De Block staan. "Het klopt dat dit misschien te vermijden was", klinkt het bij een van haar verdedigers. Al wordt tegelijk opgemerkt dat De Block achter de schermen eigenlijk dagen vragende partij is voor meer crisisopvang. "Maar je krijgt alleen maar gehoor als de toestand dramatisch is."

De kritiek van Peter De Roo viel zwaarder. "Dat de administratie de minister aanvalt is toch wel heel vreemd. Maar dan misschien ook niet, als je weet dat De Roo actief is in de Brugse N-VA", klinkt het bij de liberalen.

De andere regeringspartijen spaarden hun kritiek en bleven min of meer achter De Block staan. Het enige dissidente geluid binnen de meerderheid kwam woensdagochtend van Philippe Moureaux (PS) die op de Franstalige radiozender Bel-RTL uithaalde. "Er zijn weliswaar verzachtende omstandigheden", merkte Moureaux op. "Maar ze hebben ons altijd gezegd dat het goed zou gaan als er één minister bevoegd zou zijn en dat het probleem vroeger slecht aangepakt werd. Wel, we kunnen vaststellen dat het vroeger beter geregeld was dan nu." De zestig plaatsen in Bevekom zullen verre van genoeg zijn, voorspelde Moureaux.

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo was not amused door de aanval van een coalitiepartner. Zeker niet nadat hij een dag eerder de PS had gespaard in de Franstalige media. Naar verluidt maakte hij premier Elio Di Rupo duidelijk wat hij van de demarche van diens partijgenoot vond.

Op het partijhoofdkwartier van de Vlaamse liberalen blijven ze bij de stelling dat je een regeringslid niet na zeven weken mag beoordelen. Ze hopen dat De Block op middellange termijn wel voor een trendbreuk zal kunnen zorgen. Hoop doet leven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234