Woensdag 20/01/2021

begroting

Open Vld: "Begrotingsevenwicht schuiven we niet opzij"

20160916 BRUSSEL Alexander De Croo FOTO BAS BOGAERTSBeeld Bas Bogaerts

"We gaan het niet opzijschuiven." Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) maakt duidelijk dat zijn partij, anders dan andere partijen, wel vasthoudt aan een begroting in evenwicht tegen 2018.

Het leek de afgelopen weken alsof iedereen het erover eens was: een structureel begrotingsevenwicht tegen 2018 is geen must meer. Zowel de Europese Commissie, bij monde van commissaris Marianne Thyssen (CD&V), als minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) en MR-vicepremier Didier Reynders gaven aan dat het ook enkele jaren later mag worden gehaald. Open Vld hield zich enigszins op de vlakte, maar daar brengt vicepremier Alexander De Croo nu verandering in.

"Het begrotingsevenwicht is een van de hoekstenen van deze federale regering. Als je meer geld uitgeeft dan je binnenkrijgt, vraag je om problemen. Dat weet toch iedereen? In mijn ogen is een gezonde begroting een belangrijk element, en mijn partij zal dat niet vergeten. We gaan dat niet zomaar opzijschuiven."

De Croo, die stelt dat niemand in de regering een evenwicht tegen 2018 ter discussie stelt, verwijst ook naar de veranderde positie van de N-VA. "Voor mij was dat nieuwe informatie. Maar wat publiekelijk wordt gezegd en wat in de regering wordt besproken, zijn soms twee verschillende universums. Ik vind dat niet verwarrend voor de kiezer, wel verhelderend: als je een begrotingsevenwicht wilt, kies dan voor Open Vld. Voor ons kan dat in elk geval niet zomaar uitgegomd worden. Ik vind dat je niet kunt zeggen: we hebben dit in het regeerakkoord geschreven en nu gaan we ervan afwijken."

Een opvallende uitspraak, want eerder dit weekend liet Thyssen op Eén juist verstaan dat de Europese Commissie ruimte wil geven aan de federale regering. "Wat we vragen aan België", zei ze, "is dat er een structurele verbetering komt van de begroting in 2016, dat hetzelfde gebeurt in 2017 en dat men wat het budgettaire tekort betreft onder 3 procent blijft." Eerder deze week gaf ook N-VA-voorzitter Bart De Wever aan dat hij kan begrijpen dat "anderen eraan denken dat de weg naar een begroting in evenwicht trager gaat".

Niet realistisch

Los van de politieke realiteit is het maar de vraag of een begroting in evenwicht tegen 2018 überhaupt haalbaar is. Nogal wat economen, onder wie professor emeritus Wim Moesen, gaven de afgelopen tijd aan dat een besparing van 8 tot 9 miljard euro niet of nauwelijks gerealiseerd kan worden. Zo'n inspanning zou bovendien het al broze economische herstel in gevaar brengen.

"Eigenlijk is dit een hypocriete discussie", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Iedereen weet dat een evenwicht onhaalbaar is. Deze stellingname gaat meer over electorale profilering en vasthouden aan de eigen beginselen. Open Vld is op deze manier de enige partij die een begrotingsevenwicht expliciet verdedigt. Ze probeert zo het verschil te maken ten opzichte van de N-VA en wil tonen wie de echte liberale partij is. Open Vld ijvert vooral voor een kleinere overheid, dit is een aanleiding om die discussie gaande te houden. Het is een instrument om het overheidsbeslag te doen dalen, bijvoorbeeld door ambtenaren te ontslaan of niet te vervangen."

In een interview met De Morgen heeft De Croo het ook over de VN-top over vluchtelingen en migratie, die vandaag begint in New York. "Ontwikkelingssamenwerking is het beste wapen tegen IS." (+)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234