Zondag 09/08/2020

Open Tropen houdt ermee op

festival

een van vlaanderens oudste wereldmuziekfestivals komt financiële problemen niet te boven

Open Tropen, een van de eerste Vlaamse wereldmuziekfestivals, houdt ermee op. Na zeventien edities waarop in totaal 165 acts optraden in het Turnhoutse Raadsherenpark zijn de financiële problemen zo groot dat de organisatoren beslist hebben dit jaar geen nieuwe editie te organiseren. De vzw Open Tropen zal verdwijnen, maar de leden ervan broeden wel op andere muzikale plannen in het Turnhoutse.

Turnhout

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

Voorzitster Arlette Scheepers schetst in een mededeling de problemen: "Door de bewuste prijzenpolitiek (jongeren onder de zestien mochten gratis binnen) en door de gestegen prijzen van zowel festivalinfrastructuur als de muzikanten kon Open tropen afgelopen jaren onvoldoende winst maken om een met deze sector vertrouwde beroepskracht aan te werven en te betalen. De kosten en de tijd die moesten worden gestoken in subsidiedossiers en controlediensten, zoals Sabam, billijke vergoeding, eetwareninspectie, BTW, belastingen enzovoort, zorgden voor een grote druk op de vrijwillige bestuursleden. Bovendien was er te weinig structurele financiële steun van de verschillende overheden. Afgelopen jaren speelden deze belemmerende factoren een almaar grotere rol in de organisatie van het festival."

Open Tropen had een sterke reputatie op het vlak van wereldmuziek. Sterren uit hun genre zoals Oscar D'Leon, The Wailers, Orchestre Baobab, Joe Arroyo, Bunny Wailer, Koffi Olomide en Sierra Mastra kwamen er - vaak voor het eerst in ons land - optreden. De editie van vorig jaar kreeg ook goede kritieken. Vooral de doortocht van de Siciliaanse groep van Roy Paci maakte veel indruk.

"We zijn dan ook van oordeel dat we stoppen in schoonheid", zegt Arlette Scheepers.

Vorige week besliste het Turnhoutse stadsbestuur om een beperkte verliesgarantie van 5.500 euro toe te kennen aan Open Tropen. Daarmee kan de put echter niet gedempt worden. Open Tropen hoopt dat het stadsbestuur het bedrag nog zal optrekken, maar dat lijkt twijfelachtig. Eerdere pogingen om nauwer samen te werken met het cultuurcentrum De Warande leverden niet het verhoopte resultaat op. Open Tropen ondervindt ook, net als de andere festivals in Turnhout (Stripgidsdagen, Open Doek) veel last van de Vrij-Dagen, de gratis openluchtconcerten op de Grote Markt die door burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) elke vrijdag van de zomervakantie worden georganiseerd. Zij klagen erover dat daardoor "de sponsormarkt in onze regio wordt afgeroomd". Hendrickx spreekt dat met klem tegen: "Wij zijn geen concurrenten van Open Tropen. Wij brengen een heel ander genre muziek", verdedigt hij zich.

Feit is dat Open Tropen het tweede festival is dat ermee ophoudt in Turnhout. Twee jaar geleden ging het fotofestival Fofetu al overkop. Ook Patrick Van Gompel, drijvende kracht achter de Stripgidsdagen, kloeg vorige maand in De Morgen over het ontbreken van een festivalbeleid in Turnhout. Over de nieuwe plannen van Scheepers en haar ploeg, onder wie ook Jef Van Eyck die lange tijd de wereldmuziekspecialist was van Studio Brussel, is nog niets bekend. "Feit is wel dat we van nul beginnen. Alles is mogelijk."

'Kosten zijn te hoog, subsidies te laag en sponsormarkt is afgeroomd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234