Donderdag 25/02/2021

OPEN! OUVERT!: zaterdag rijden we naar Brussel

Zo hebben we het op de familieraad beslist: zaterdag 26 februari gaan we naar de feestelijke opening van Brussel 2000. Uit ervaring weten we dat een voorafgaande doorlichting van het programma heel wat ellende kan voorkomen. Met de trein tot Brussel Centraal. Hier zullen we volgens het programma feestelijk verwelkomd worden en kunnen de nodige pasjes gekocht worden. Om 13 uur presenteert Marc Smitt in dit station zijn elektrisch/akoestische onemanshow. Ook uitkijken naar de Jonction Nord-Midi, dertien vreemde maar toch vertrouwd aandoende personages dwalend door de gangen en perrons van het station, zo lezen we. Ook naar de Metro van het Centraal Station voor 'Walkabout/Stalk' van een kunstenaarscollectief. We laten ons graag verrassen. Vervolgens richting Muntplein en Grote Markt lopen waar fanfares met mooie namen als Sans Tambour ni Trompette of Jour de Fête opgesteld staan langs straat en plein. De oudste wil zeker de zingende parkeermeters, een installatie van de Engelse kunstenares Nina Saunders bekijken en beluisteren. Dit is aan de voet van de Kunstberg. In deze buurt animeren beeldend kunstenaars-videasten Andy Hazell en Carolyn Mendelson gebouwen en tuinen. De derde wil met het treintje naar de imaginaire stad, een animatie rond het station Brussel-Kapellekerk en heeft het verder gemunt op de verplaatsbare bushalte van Pat Van Hemelrijck. De tweede wil om 18.30 uur naar de percussie-apotheaose Bioritmix in het Paleis voor Schone kunsten: gamelanmuziek en djembé. En de kleinste is vooral geïnteresseerd in het pendelbusje, einddoel is minder belangrijk. Vader wil nog naar Hotel Errera en moeder zou toch naar de suite 'Het huis der verborgen muziekjes' van Dick Van der Harst in de Bottelarij willen. Maar ook al uit ervaring weten we dat trop te veel is. De carnavaleske optocht van de Plasticiens Volants om 20.15 uur in de Marollen zou toch nog leuk zijn en misschien kunnen we afsluiten met de grote jam van alle fanfares, goed voor zo'n 200 muzikanten onder leiding van Luk Mishalle op de overdekte speelplaats van het Lycée Dachcbeck. Op het lijstje nog te doen: uur laatste trein Brussel-Gent en plaats afspreken in geval van verlies kind of onvrijwillige splitsing van de familie. La Tentation zou hiervoor bijzonder geschikt zijn.

Informatie openingsweekend en programma van Bruxelles/Brussel 2000: Infopunt in de Koninginnegalerij 17, 1000 Brussel. Van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 19 uur, zondag van 12 tot 18 uur. Tel 070/22.24.21. Of surf naar www.brussels2000.org. Een dagpas kost 250 frank (6,2 euro) voor kids, bejaarden en werklozen, en 350 frank (8,68 euro) voor alle anderen. Zie ook pagina 6 en 7.GRATIS: 5 'Brussel 2000'-T-shirts. Kaartje naar De Morgen-Metro/Brussel-T-shirt, Postbus 79 in 1070 Brussel.

EXPO: 30 jaar Foyer

De Brusselse Foyer heeft al bergen werk verzet om het leven van allochtonen van alle leeftijden meer kwaliteit te geven. Al 30 jaar geven ze opleidingen, cursussen, advies en organiseren ze activiteiten en manifestaties. Ter afsluiting van een reeks feestelijkheden voor 30 jaar Foyer is er een voorstelling en een tentoonstelling. 40 jongeren uit Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Birmingham, Frankfurt en Brussel werken een week samen en treden vrijdagavond op in Résidence Palace met wat ze zelf een poëzietheatershow noemen. Eigen poëzie wordt verweven met werk van bekende dichters en met veel muziek: rap, flamenco en muziek van de familie De Cauter. Eerder werkten de jongeren in poëzieworkshops aan eigen gedichten rond het thema 'herinnering'. De gedichten werden verwerkt en geïllustreerd in een 'landkoffertje', dit is een visuele en beeldende illustratie van het gedicht in een koffer waarbij ze kleuren, technieken en materialen gebruiken van hun land van herkomst. Vanaf 22 maart wordt een selectie 'landkoffertjes' tentoongesteld in Foyer Hamesse, Kladaradatsch!Palace.

Tentoonstelling tot 12 maart in de Foyer Hamess, Kladaradatsch! Palace, Anspachlaan 85 in 1000 Brussel. Info bij Francis Marissen van Foyer, tel. 02/411.74.95.

OPERA: 'Kreng' door Xynix

Kaat en Bianca zijn zussen. Bianca is een schattig meisje met tientallen aanbidders. Maar ze mag pas trouwen als haar oudere zus aan de man gebracht is. Bianca is evenwel geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Buurman Patruchio ziet haar wel zitten. Wie hier al aan 'De getemde feeks' van Shakespeare zat te denken, heeft het goed voor. Het Nederlandse gezelschap Xynix (uitspreken als 'k zie niks) heeft van deze klassieker een boeiende kinderopera gemaakt. Na de voorstelling steken de meisjes van de Herbakker zich in operakleren en animeren klein en groot van Eeklo en omstreken.

'Kreng' door Xynix op zondag 27 februari om 15 uur in CC De Herbakker, Pastoor De Nevestraat 10, 9900 Eeklo. Voor kids vanaf 7 jaar. Toegang: 150 frank (3,72 euro) voor kinderen, 200 frank (4,96 euro) voor grote mensen. Reservering: 09/378.40.90.

GRATIS: 5 x 2 vrijkaarten. Bel vrijdag tussen 10 en 11 uur naar 09/378.40.90.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234