Zondag 18/04/2021

Open oorlog tussen Gentse politieclans kent hoogtepunt

Wie als politiechef in Gent zichzelf niet in de gracht rijdt, wordt erin gereden door de officieren van zijn eigen korps. Filip Rasschaert moest deze week lijdzaam toezien hoe de oorlog tussen het kamp van hoofdcommissaris Frederik Van Belle en dat van Patric Joos een voorlopig hoogtepunt bereikte.

Nog voor de korpschef zijn eindrapport kon voorstellen over de "amateuristische aanpak" van de voetbalrellen vorige week op de Kouter, lekte de vernietigende evaluatie al in deze krant (DM 15/06). Rasschaert, pas op post sinds 1 maart, probeerde de meubels nog te redden door te benadrukken dat het document waarover de redactie beschikte een onvolledig beeld schetste. Maar het eindrapport loog er niet om: wat een gezellig familiefeest moest worden, draaide uit op een vermeden Gents Heizeldrama.

Burgemeester Daniël Termont had het over een gedeelde verantwoordelijkheid van organisatoren, stad en politie. Maar uit het gelekte document blijkt dat vooral directeur Operaties Patric Joos, chef van de openbare orde bij de Gentse politie, in de fout ging.

Het kamp rond Joos, diens rechterhand Ronny Bonte en commissaris Patrick Termont staat al jarenlang met getrokken messen tegenover de groep rond hoofdcommissaris Frederik Van Belle en de Gentse politiewoordvoerder Steven De Smet.

Dat niet alle Gentse flikken elkaars beste vriend zijn, bevestigt zelfs criminoloog Brice De Ruyver. Samen met zijn collega Cyrille Fijnaut maakte hij vorig jaar een doorlichting van het Gentse korps, waarop een reorganisatie volgde. "De dingen die we toen hebben aangetroffen", zucht De Ruyver. "Aan de top stootten we op het ene conflict na het andere. De groep rond de toen waarnemend korpschef (huidig hoofdcommissaris en tweede korpschef Wim Van Hulle, SS) stond lijnrecht tegenover een groep die zelfs naar de Raad van State trok om de reorganisatie aan te vechten."

De Ruyver doelt op Frederik Van Belle, die gesolliciteerd had om kabinetschef van de korpschef te worden maar zich in de nieuwe organisatie 'gedegradeerd' zag tot hoofd van de personeelsdienst. Van Belle noemde de reorganisatie openlijk "karikaturaal, vooringenomen en onwetenschappelijk".

Zelf noemt De Ruyver geen namen. "Ik ga geen kruistocht beginnen", zegt de criminoloog. "Maar het is duidelijk dat een groep agenten gruwelijk veel tijd heeft om zaken te doen die niets met politiewerk te maken hebben. Ze slagen erin de boel voor iedereen te verzieken. En Filip Rasschaert weet perfect over wie het gaat. Ik ben er zeker van dat hij zijn verantwoordelijkheid zal nemen om verder te gaan met de mensen van wie hij weet dat ze niet voor zichzelf rijden, maar voor het korps."

De kampen en hun leden zijn allang geen geheim meer binnen de politie. "Zelfs op vergaderingen komt dat tot uiting", zegt een politiebron. Dat interne afrekeningen nu ook buiten het commissariaat worden uitgevochten is nieuw, maar verbazen doet het niet. "Dit is het verhaal van persoonlijke vetes die zijn geëscaleerd", zegt de politiebron.

Inzet van de vetes zijn varianten op hetzelfde thema: macht. "Het Gentse korps heeft de voorbije twintig jaar weinig verjonging gekend. Al jaren zwemmen dezelfde vissen in één vijver. Nu ze hogere officieren zijn geworden, zijn de vissen dikker geworden. Ze nemen elkaars lebensraum in, en dat wordt nu uitgevochten op organisatorisch niveau."

Front

De gemiddelde Gentse flik heeft er weinig last van en beschouwt korpschef Filip Rasschaert als de verfrissende wind die nodig was na het tumultueuze vertrek van Peter De Wolf, die werd ontslagen nadat hij dronken een ongeval had veroorzaakt. De Wolfs gedoodverfde opvolger Marc Guillemin deed de farce nog eens dunnetjes over door dronken de gracht in te rijden, nota bene op de verkeersveilige nacht.

"Als outsider word je afgemaakt", vervolgt de politiebron. "Bij echtelijke ruzies hanteert de politie één stelregel: meng je niet, want de strijdende partijen zullen een front tegen je vormen. Voor korpschefs geldt dat ook. Ze hebben Peter De Wolf op zijn knieën gekregen. De anonieme briefschrijver die hem aan de galg praatte is zelfs nooit aangepakt. Ik zeg niet dat er een muiterij op komst is, maar Filip Rasschaert gaat verdomd hard moeten oppassen."

Zo'n vaart zal het niet lopen, denkt De Ruyver. "Rasschaert weet hoe de vork in de steel zit. Hij weet dat er in het verleden problemen zijn geweest met agenten die hun eigen agenda willen opdringen. Maar tegelijk heeft bij zijn aantreden gezegd dat hij iedereen een faire kans geeft. Hopelijk krijgt hij die ook."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234