Donderdag 21/01/2021

OPEN KAART Culinaire places to be

Voor een onvergetelijke portie chili, peper, look en bijbehorende aroma's moet je naar Ni Shifu in Antwerpen, zo werd ik door een foodie getipt. Sure! En als je dan toch beslist om uit je bek te stinken, kun je dat maar beter met z'n tweeën doen.

Klap je de menukaart van dit Chinees restaurant open, dan worden ruim honderd gerechten voor je opgesomd: het lijkt wel een roetsjbaan van dumplings, gestoomde zeebaars, varkensmagen, krab, kreeft, tofu in pikante gehaktsaus tot Chinese fondue.

Ni Shifu is als Chinees restaurant gespecialiseerd in de pikante szechuankeuken. Zuidwest-China heeft namelijk een uitgesproken kookstijl vanwege het unieke smaakprofiel van de befaamde szechuanpeper (zie ook p. 46). Voedingswetenschapper Harold McGee gaat zelfs zo ver dat hij het peperige vuurwerk vergelijkt met een smeulende batterij: "Het geeft een vreemd, tintelend, zoemend, verdovend gevoel, een beetje zoals bij koolzuurhoudende dranken, alsof je tong onder heel lichte stroom staat." Dat de peper vanuit homeopathisch oogpunt opwekkende eigenschappen heeft, verbaast steeds minder.

Geflankeerd door gebakken rijst verschijnen onze gerechten in willekeurige volgorde op tafel. Aan een uitgebreide uitleg over hoe je precies deelt, doen ze hier niet mee. Onze stokjes verdwijnen in de kommen en borden met komkommer in een azijnmarinade, noedels met varkensgehakt en pinda, gemarineerd rundsvlees, lamsvlees, varkensribbetjes en aubergines met varkensgehakt. Een feestmaal, behalve voor magen die op een avocadodieet overleven. Ik smul het meest van de zijdezachte noedels - hét gerecht waarvoor ik terugkeer - afgewisseld met happen van de knisperende komkommersalade.

De hete varkensribbetjes worden getemperd met een vleugje zoet. Behalve het gemarineerd rundsvlees vallen de vleesbereidingen nogal vettig uit door de olie waarin ze gebakken zijn.

Blussen? Goed idee. Er verschijnen ongegeneerd twee petflesjes bruiswater op tafel en na onze maaltijd drinken we groene thee, die trouwens van het huis is.

De zachtheid waarmee de dienster zich excuseert omdat ze geen Nederlands verstaat, wanneer ik haar om de rekening vraag, het comfortfood waarmee de meest krolse katers wellicht gestild worden en de prehistorische prijzen: ze zijn allemaal even verslavend.

Ni Shifu

Breydelstraat 8, Antwerpen,

03 231 64 04. Gesloten op donderdag, nishifu.be

Decibels Chinezen slurpen zich een lieve lust en praten graag luid. Neem oordoppen mee als je je daaraan stoort.

Interieur Het Chinese interieur gaat voluit voor een gestoorde mix van tapijtwerkjes, lampionnen en afbeeldingen van reuzenpanda's uit Szechuan.

Prijs Wij eten en drinken ons buikje rond voor 69 euro. Bovendien krijgen we elk nog een aantal restjes mee, goed voor een volwaardige lunch thuis.

Reserveren Het restaurant van chef Ni is geliefd onder Antwerpenaren. 's Avonds en tijdens het weekend is reserveren een must.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234