Woensdag 16/10/2019

Open doel

Sire, er zijn geen seizoenen meer.

Nu Erik Van Looy de eerste kandidaten voor De slimste mens al heeft bekendgemaakt nog voor de ijsheiligen gepasseerd zijn, stel ik voor de zomer gewoon over te slaan.

Het is toch al naar de wuppe.

Ook de vrouwenrechten, trouwens.

Want sire, die bestaan niet meer sinds die in dure gordijnen gehulde vrouwenhaters uit Saudi-Arabië bij de VN in de commissie over vrouwenrechten mogen zetelen.

Het boudoir was te klein toen het bericht bekend geraakte.

Putting out fire with gasoline: golven van verontwaardiging vormden een tsunami van gelijkgestemde walging, maar wel een die nog niet eens halverwege de Middellandse Zee geraakte, laat staan tot in Riyad.

If you can't dazzle 'm with brilliance, baffle 'm with bullshit.

"Zolang dat land in de commissie Vrouwenrechten zit, beschouwt de N-VA die commissie als totaal irrelevant. Wij gaan geen enkel rapport van dat orgaan aanvaarden."

De politiek doet zich hier weer voor als een kakelende mus die zich per fietspomp opblaast tot een paradijsvogel, om Jeroen Brouwers ongeveer te citeren.

Die fietspomp zijn de risicoloze dossiertjes, waarvan iedereen aan zijn water voelt: kans voor open doel. Die maken we met de ogen dicht.

Zeloten die zich gaan moeien met onze vrouwenrechten: ideaal om eens straf uit de hoek te komen. Men struikelde over elkaar heen in steeds pathetischer statements.

Selectieve verontwaardiging: het is een stiel.

Vinden we nu echt dat de Saudi's nú pas de grens hebben overschreden?

Al twee jaar is de Saudi Faisal bin Hassan Trad voorzitter van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Waar was de verontwaardiging toen?

Weten we pas sinds gisteren dat homo's daar de keuze hebben tussen onthoofding en steniging? Dat ze dit jaar al meer mensen hebben onthoofd dan IS?

Dat Saudische vrouwen niet mogen stemmen, geen auto mogen rijden en zonder mannelijke begeleiding niet mogen reizen? Dat meisjes van tien geschikte huwelijkspartners zijn?

Zouden dezelfde politici tijdens de gesprekken met dezelfde Saudi's over die miljardeninvesteringen in de Antwerpse haven het gesprek beëindigd hebben met "zeg mannen, nu ge hier toch zijt, die vrouwenrechten bij jullie, dat is om mee te lachen hé. Voor jullie naar hier komen met uw chemische brol moet dat in orde zijn. Of anders bolt ge het maar af. En ge kunt mijn rug op met uw halal, we zijn hier bij ons, het zal straks friet met een saté zijn zoals voor iedereen"?

Onze moraal is een bungee-elastiek dat op en neer gaat op het ritme van onze economische belangen. Import-export, mijnheer.

Daarom is die huidige op-de-borst-klopperij over mensen- dan wel vrouwenrechten gratuit en lachwekkend. Maar wel tactisch interessant, want een match voor eigen volk en een kans om politieke tegenstanders een hak te zetten. "Beste kiesvee, die De Croo is een inconsequente blaas en die Reynders een blazende inconsequent. Wij daarentegen!"

"Wij gaan geen enkel rapport van dat orgaan aanvaarden."

Terwijl de verkiezing een daad van diplomatieke genialiteit is.

We zijn gedegouteerd dat de degoutanteriken mogen meedoen, maar zien niet dat daar een geweldige opportuniteit ligt. Een unieke kans om hen zo hard te koeioneren en te challengen over hun achterlijke politiek dat ze op hun wahabistische moedertje roepen.

Wie veilig aan de kant van het zwembad de vrouwenrechten staat te discrimineren, maakt zijn djellaba niet nat. Door de fielten in het bad te trekken is er misschien meer kans op resultaat dan ooit.

Het is een truc uit het judo: in plaats van je te verzetten ga je mee in de beweging, waardoor de tegenstander plat op zijn rug gaat. Waarna ippon. Soms.

Een mens mag blijven dromen.

© Getty Images

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234