Maandag 28/11/2022

Open brief

Open brief: ‘Pas kinderrechtenverdrag toe, haal Belgische kinderen nu terug’

Kinderen spelen in de modder, in het Koerdische kamp Al Hol. Beeld AP
Kinderen spelen in de modder, in het Koerdische kamp Al Hol.Beeld AP

In deze open brief roepen een 150-tal academici en andere prominente ondertekenaars op tot de dringende repatriëring van Belgische kinderen uit Koerdische kampen.

150 academici

Op 19 april stierf een kindje, net 1 jaar oud, in het Koerdisch kamp Al Hol in Syrië. Dit is het derde Belgische kindje dat in minder dan een maand tijd in een van de Koerdische kampen in Syrië om het leven is gekomen. Nochtans had dit verholpen kunnen worden.

Unicef schat het aantal buitenlandse kinderen in de kampen Al Roj, Al Hol en Aïn Issa op 8.000. Een vijftigtal van deze kinderen is Belgisch, velen zijn ouderloos. Al Hol beschikt over een capaciteit van 20.000 personen, maar er verblijven momenteel 73.393 mensen. De overledenen in de kampen zijn voornamelijk kinderen. De toestand in de overvolle kampen is dramatisch, kinderen sterven er de hongerdood of bezwijken aan verwondingen.

Verschillende nationale en internationale mensen- en kinderrechtenorganisaties zijn unaniem: haal deze kinderen zo snel mogelijk terug, ongeacht hun leeftijd, en met de moeders. Onze regering is door haar nalatigheid – uit angst voor het aanpakken van de kwestie van de ouders – getuige van het sterven van kleine kinderen.

Volgens artikel 3 van het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind (IVRK) is het nochtans de bescherming van het belang van het kind dat voorop moet staan. Hierdoor mogen de fouten, tekortkomingen of karakteristieken van ouders niet aangerekend worden aan kinderen. Overigens is het scheiden van moeder en kind in strijd met fundamentele mensenrechten (art 8 EVRM) en kinderrechten (resp. art. 5 en 9 IVRK). De plicht van de overheid om alle uitvoerbare maatregelen te nemen ‘ter waarborging van de bescherming en de verzorging van kinderen die worden getroffen door gewapend conflict’ (art. 38 IVRK) staat in deze situatie buiten kijf, ook en juist als het de ouders zijn die hen in deze situatie brachten. Herstel en integratie moet plaats kunnen vinden in ‘een omgeving die bevorderlijk is voor de gezondheid, het zelfrespect en de waardigheid van het kind’ (art. 39 IVRK). Verschillende kinderrechtenorganisaties zoals het Kinderrechtencommissariaat, de Verenigde Naties, Childfocus, Unicef en het Rode Kruis, ondersteunen de vraag naar repatriëring.

De Koerdische autoriteiten trachten zo goed mogelijk de betreffende kampen te besturen, maar ze zijn niet in staat de nodige zorg toe te dienen en vragen bovendien al langer dat België zijn onderdanen terughaalt. Verschillende landen hebben al kinderen en volwassenen gerepatrieerd: afgelopen maand nog (april 2019) bracht Kosovo al zijn onderdanen terug (4 mannen, 32 vrouwen en 74 kinderen). Dit toont aan dat waar een politieke wil is, ook een diplomatieke weg is. De Koerden hebben hun plicht vervuld door onze staatsburgers in de kampen op te vangen. Het is nu aan ons om onze verantwoordelijkheid op te nemen.

Het niveau van een democratisch land staat in verhouding tot zijn vermogen om een ernstige crisis het hoofd te bieden, of er nu sprake is van verkiezingen of niet. Het is een kwestie van rechtvaardigheid, mensenrechten en menselijke waardigheid. Onschuldigen de hand reiken doorbreekt de cirkel van geweld waarin zij verstrikt zitten. Wij roepen onze overheid op om de Belgische kinderen in de Koerdische kampen met hoogdringendheid te repatriëren. Het niet onmiddellijk bijstaan van de kinderen in de kampen staat gelijk aan nalatigheid en schuldig hulpverzuim. #Ramenezles. #Brengzeterug. #BringthemtoEU.

Deze bijdrage werd ondertekend door een honderdvijftigtal academici onder wie Gerrit Loots (Vrije Universiteit Brussel); Marianne VL Koplewicz (Éditions du Souffle); Marijke Van Buggenhout (Vrije Universiteit Brussel); Martin Vander Elst (Laboratoire d’anthropologie prospective); Nadia Fadil (IMMRC - KU Leuven); Serge Gutwirth Professeur (Vrije Universiteit Brussel). Daarnaast vijftigtal professionals, hulpverleners, medewerkers van de Liga voor Mensenrechten, advocaten, artsen en psychologen, maar ook mensen als Tom Lanoye, Hans Bonte, Wouter de Vriendt en Petra de Sutter ondertekenden mee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234