Dinsdag 17/05/2022

straatblog

Open brief aan een royale schacht

null Beeld aubry cornelis
Beeld aubry cornelis

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie.

OPINIE

Geachte mevrouw Royal,
Beste Ségolène,
schacht,

U heeft een koninklijke naam en bent voormalig presidentskandidate. Bovendien treft u mij als iemand die égards sierlijk in ontvangst neemt, om ze vervolgens met de pink omhoog in een gekunsteld Vuittontasje te stoppen. Socialisme is niet meer wat het geweest is. Doch dit terzijde.

Ik val misschien beter met de porte-fenêtre in huis: wat bezielt u om een van de pot gerukte mening te poneren over het Belgische studentenleven? De vinger aan de pols van de Vlaamse en Waalse student heb ik nooit gehouden, maar de Brusselse student heeft van uw nonsensicale stellingen over ontgroeningen en dopen alvast geen hoge klak op. Overigens is er aan onze alma mater, de Vrije Universiteit Brussel, een wezenlijk verschil tussen dopen en ontgroeningen, maar u dat uitgelegd krijgen lijkt me een beetje tot dezelfde categorie te behoren als uw nationale voetbalelftal: een hopeloze zaak.

Laten we het relaas even reconstrueren voor de achteloze lezer. Een Franse studente moest bij een doop in Luik 15 liter water drinken en sukkelde vervolgens in een coma - altijd al geweten dat water ongezond is. Uw reactie, van in een ivoren toren ergens nabij de Champs Elysées: "Stel ontgroeningen buiten de wet." U had ook kunnen motiveren waarom u indertijd zo'n wet hebt ingevoerd in Frankrijk. U had daar de balans kunnen van opmaken. Maar u deed dat dus niet. U verkoos een platvloerse, populistische stelling tegenover een cultuur te plaatsen die u niet kent. Waarvan akte - ook ik weet niet hoe het er in Luik aan toegaat, maar dan oordeel ik er dus ook niet over.

Het valt me voor, beste Ségolène, dat u eens een kijkje moet komen nemen op onze campus in Etterbeek dezer dagen. Het is namelijk inderdaad de drukste periode voor studentenkringen. Zij reiken duizenden nieuwkomers aan de universiteit een warme hand, bieden een platform waarop levenslange vriendschappen ontstaan, maken mensen op een van de eerste kruispunten in hun leven diets dat kruispunten vooral interessant zijn - en dat ze best op zichzelf rekenen om te kiezen welke weg ze inslaan. En dat ze met een zekere fierheid die keuze aan zichzelf mogen toeschrijven. Verantwoordelijkheid, kortom, is een individueel geschenk. Ik begrijp evenwel dat die boodschap geen dagelijkse kost is voor een salonsocialist.

Willen mensen zich liever blindstaren op de taferelen met ketchup, bier en gebulder die met de studentenkosmos gepaard gaan? Blijkbaar. Ik ken nochtans weinig "sectoren", als ik het zo mag uitdrukken, waar zoveel sociale controle, zelfregulering en verantwoordelijkheidsbesef bestaat als bij de studentenkringen aan de Vrije Universiteit Brussel. Een tragisch ongeval bij de St-Vé-stoet, nu bijna twee jaar geleden, ook al was het niet meer dan dat (ongelukken kunnen gebeuren, weet u?), heeft die reflexen overigens nog aangescherpt.

Tot slot, mijn lieve Franse schachtin, nog even dit. Wat u met oppervlakkige blablabla aankondigt heeft iemand, toevallig ondergetekende, tien jaar geleden al gedaan. Als praeses van de onvolprezen kring Westland heb ik toen namelijk geen enkele van mijn vijf schachten ontgroend. Ik heb ze niet ontgroend, niet omdat dat tegen de wet zou zijn, noch omdat zulks gevaarlijk zou zijn, maar eenvoudigweg omdat je zag dat die mensen zich niet zo gelukkig voelden in onze kringcultuur. Daar is niets mis mee. Maar dan zetten volwassen mensen er gewoon een punt achter. Niemand is iemand anders iets verplicht bij een studentenkring - ook dat vergeten men wel héél gemakkelijk.

Weet u wat het is? Studenten willen gewoon zichzelf zijn, genieten van het leven en ongebonden nadenken over wat dat leven zoal in petto heeft, vooraleer ze zich als volwassen burger conformeren aan de maatschappij. En die fase zetten ze graag in de verf door ludiek te doen. Het is daarom diepbedroevend elk jaar opnieuw in oktober en november die clichés over vadsige en exuberante studenten te moeten horen en lezen, gewoonweg omdat dat stereotiepe beeld blijft aanslaan. Maak dan meteen een wet die vliegtuigverkeer verbiedt - er valt er naar verluidt af en toe eentje uit de lucht.

Komt u gerust eens af naar een van onze activiteiten te Brussel, zou ik zo zeggen. We gaan evenwel geen 'présidentke' voor u zingen, mevrouw Royal. Maar het lied 'De Gedachten Zijn Vrij' leer ik u met plezier aan.

Met vriendelijke groet,

Aubry Cornelis
Prosenior Westland Brussel (2002-2003)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234