Woensdag 25/11/2020

Hormonen

"Opdoeken hormonencel geeft de hormonenmaffia vrij spel"

Beeld thinkstock

De afdeling hormonen bij de federale politie verdwijnt. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Senator en Vlaams parlementslid Martine Taelman (Open Vld) stelt zich daar ernstige vragen bij. "Uit hun jaarverslagen komt duidelijk naar voor dat de hormonenmaffia verre van dood is. Niet alleen zijn zij nog steeds actief in de veeteeltsector, maar bovendien hebben zij hun traditioneel werkterrein uitgebreid naar de humane doping."

Nadat de strijd tegen hormonen een paar jaar geleden geen officiële prioriteit meer werd in het nationaal veiligheidsplan, zijn er nu ook vergevorderde plannen om de dienst hormonen bij de federale politie op te doeken. Die cel werd in 1995 opgericht, na de moord op veearts Karel Van Noppen.

Volgens de nieuwe plannen zouden hormonen samen met meer dan twintig andere fenomenen, zoals kunstdiefstal en sektes, worden opgevolgd door een poule van tien politiemensen. De verandering is een gevolg van de grondige hervormingen bij de federale politie. De politiemensen zullen eigen vaststellingen samenbrengen met die van onder meer het voedsel- en geneesmiddelenagentschap en de douane.

"Als de cel verdwijnt, gooien we jarenlang opgebouwde kennis weg", reageert nationaal hormonenmagistraat Francis Clarysse.

Nog geen beslissing
Woordvoerster Tine Hollevoet van de federale politie bevestigt dat er een voorstel op tafel ligt, maar benadrukt dat er nog geen beslissing genomen is. "Nog deze maand wordt het voorstel besproken met het college van procureurs-generaal en andere partners, zoals het FAVV", zegt ze. Over de hele optimalisatie is volgens de woordvoerster al een koninklijk besluit verschenen en er is overleg met Binnenlandse Zaken.

Het voedselagentschap merkt via woordvoerster Lieve Busschots droog op dat de hormonencel er is gekomen via een mandaat van de ministerraad en dat "dit mandaat gehonoreerd moet worden zolang het er is". Het FAVV zal de strijd tegen hormonen naar eigen zeggen actief blijven voeren en vindt dat "de kennis en samenwerking behouden moeten blijven".

Humane doping
Senator en Vlaams parlementslid Martine Taelman wijst erop dat er voor het tweede jaar op rij dankzij de hormonencel productiemateriaal en grondstoffen voor de aanmaak van humane doping aangetroffen werd. Het jaarverslag van de cel geeft expliciet aan dat vooral het gebruik van doping bij jongeren exponentieel toeneemt met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Zo telde ons land reeds twee doden tengevolge het gebruik van humane doping.

Het opdoeken druist ook in tegen een resolutie die vorige legislatuur in de Senaat unaniem werd goedgekeurd, waarin wordt gepleit voor het toekennen van een hogere prioriteit in de strijd tegen de hormonen, zegt Taelman. Volgens haar zal het afbouwen van de hormonencel de hormonenmaffia vrij spel geven. De eerstelijns politie zal ook niet meer kunnen terugvallen op de knowhow van de hormonencel waardoor de netwerken buiten beeld blijven.

Daarnaast dreigt ook onze vleessector de dupe te worden van het wegvallen van de hormonencel. Het is immers dankzij de dubbele aanpak van het FAVV en de hormonencel dat het imago van onze vleessector fel verbeterd is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234