Woensdag 21/08/2019

Opbrengst 0110-concerten verdeeld over 28 projecten

Brussel l De organisatoren van de 0110-concerten hebben precies één jaar na de concerten voor verdraagzaamheid de projecten bekendgemaakt die hun deel van de totale opbrengst, 175.000 euro, krijgen. Het gaat om vijftien projecten uit Vlaanderen, elf uit Wallonië en twee uit Brussel.

Aan Vlaamse kant krijgen de projecten bedragen tussen de 2.950 en 10.000 euro. De grootste bedragen (10.000 euro) gaan naar het Antwerpse Encontros e desencontros, dat straattheater organiseert met migranten, en naar het Limburgse Rollend Gezinsfonds, dat vluchtelingen helpt met het organiseren van een gezinsbudget. Ook het Oost-Vlaamse Geslaagd...proficiat! krijgt dat bedrag, evenals het West-Vlaamse Buurthuis Karibu. Andere projecten, gaande van sociale restaurants en wijkprojecten tot cursussen Nederlands, een atelier voor mensen zonder papieren en een muziekgroep die met vluchtelingen werkt, krijgen minstens 2.950 euro toegestopt. Opvallend is dat in Vlaanderen geen project uit Vlaams-Brabant werd geselecteerd. In Brussel krijgen twee projecten, SOS Migrants en SOS Animateurs, respectievelijk 6.500 en 5.830 euro.

De organisatoren hadden voor de verdeling een beroep gedaan op de Koning Boudewijnstichting. Projectcoördinator Anne van Meerbeeck zegt dat niet is gekeken naar de regio waar de organisaties zich bevinden. "Anders dan gebruikelijk hebben we zelf organisaties aangeschreven, vanwege het korte tijdsbestek. Van de tweehonderd aangeschreven organisaties hebben er zeventig gereageerd. Uiteindelijk heeft een onafhankelijke jury een keuze gemaakt." Ook Tom Barman, zanger bij dEUS en initiatiefnemer van de 0110-concerten, maakte deel uit van de jury. Hij keek erop toe dat alle projecten binnen de lijn lagen van zijn 0110-project: voor verdraagzaamheid, tegen extremisme, tegen zinloos geweld en tegen racisme.

De 0110-concerten brachten op 1 oktober 2006 ongeveer 100.000 muziekliefhebbers naar Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent. De financiële steun kwam er onrechtstreeks door de vrijwillige inzet van alle artiesten, leveranciers, privésponsors en organisatoren. Het grote publiek deed rechtstreeks een duit in het zakje via een sms-actie, een Humo-cd en de drank- en pinverkoop. Hoewel de concerten van vorig jaar een groot succes bleken, zijn er nog geen plannen voor een volgend project. "Maar Tom Barman sluit niets uit." (FDF)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden