Vrijdag 10/04/2020

Op zoek naar zichzelf

Anderlecht is al een tijdje Anderlecht niet meer, op alle niveaus. Hoewel het waarschijnlijk de tweede plaats en dus een plekje voor de voorronde van de Champions League bemachtigt, is dit seizoen een mislukking.

Meneer Van Damme, u bent een man zonder gezicht en zonder stem, maar ik neem aan dat u een man met verantwoordelijkheidszin bent. Als tegelijkertijd gewaardeerde clubmensen als Marc Degryse, Paul Van Himst, Jan Mulder, Gille Van Binst ongebruikelijk dermate hard zijn voor Anderlecht, dan scheelt er echt iets met de club waarop u naar verluidt een zeer zware invloed heeft. Als de man met het geld, of even vaak zonder het geld.

Op en naast het veld, meneer Van Damme, is Anderlecht een warboel geweest, de voorbije maanden. U wil toch dat uw financiële keuzes renderen? Wel, zorg er dan voor dat u zich voortaan gaat omringen met meer mensen die iets van voetbal kennen. Daar ontbreekt het aan in deze club. Meneer Van Damme, heeft Anderlecht nog een voetbalcultuur? Veel van wat de voorbije twee seizoenen fout is gelopen in Neerpede is tot die vraag te herleiden.

Er zijn weinig personen in het Belgische voetbalmilieu wier oordeel over het spelletje, technisch en tactisch, Michel Preud'homme au sérieux neemt. Luciano D'Onofrio is daar één van. Preud'homme is van mening dat een club structureel alleen maar progressie kan maken indien op bestuursniveau één, twee, maar liefst zoveel mogelijk mensen kennis van het spelletje hebben. Omdat die mensen de knowhow bezitten om de corebusiness van een voetbalclub, het sportieve, vakkundig te beheren: transferbeleid, scouting, invulling van de staf ...

Verschillende meningen

Preud'homme is als trainer nooit zo lang bij dezelfde club gebleven als bij Club Brugge: "Omdat ik met Vincent en Bart, maar ook met Philippe Clement, de rest van de staf en met de scouting dezelfde voetbaltaal spreek." Zo'n eenheid missen we op Anderlecht. Of het de voorbije maanden nu ging over Boussoufa, Hasi, Defour of Tielemans, telkens had je in diverse gesprekken met bestuursmensen en trainers het gevoel dat de meningen en de visies in de club alle kanten op sprongen.

Een voorbeeld: toen Roger Vanden Stock eind januari een interview toestond aan enkele journalisten van de geschreven pers, zei hij onomwonden: "Tielemans moet altijd spelen." Na afloop vroeg persverantwoordelijke David Steegen aan de kranten om die uitspraak niet te publiceren: "Het zou Hasi in een ongemakkelijke positie brengen."

Of nog: toen ondergetekende in Athene, ter gelegenheid van de Europese wedstrijd tegen Olympiakos, tijdens het traditionele persdiner met het clubbestuur mocht aanschuiven aan de eretafel van de voorzitter, viel tijdens een discussie omtrent het functioneren van Hasi op hoe één vooraanstaand lid van dat bestuur duidelijk veel meer twijfels had dan zijn collega's. Die man heeft vandaag het gelijk aan zijn zijde.

Anderlecht is een schip dat vaart zonder kompas. Zo van: "We zien wel waar het strandt." Nochtans is nu het moment waarop Anderlecht na twee mislukte seizoenen de juiste beslissingen moet gaan nemen. Wie moet trainer worden? Door Besnik Hasi is alvast een streep getrokken. Je kunt niet derde worden en daarna tweede, met voetbal dat veelal op toeval is gebaseerd en waarbij de problemen stuctureel zijn.

Opvolger voor Hasi

Maar net zo belangrijk is de vraag wie op Anderlecht de opvolger van Hasi mag bepalen. Laat je dat over aan Herman Van Holsbeeck? Mogen enkele bestuursleden die evenwel meer van golf afweten dan van voetbal meebeslissen? Of waarom vragen Alexandre Van Damme en Roger Vanden Stock niet eens hun gemeenschappelijke vriend Luciano D'Onofrio om zijn mening? Geloven dat Nicolas Frutos de club gouden tijden zal doen beleven, is nog zo'n ridicule ingeving van het moment.

Een andere vraag: wie zullen de sleutelspelers worden in het nieuwe hoofdstuk na de zomer? Er moet alleszins een nieuwe defensie komen. Op het middenveld willen Praet en Tielemans weg en gaat Defour weg. Voorin lijkt alleen Okaka iemand op wie je kunt bouwen.

Kiest Anderlecht in zijn samenstelling van de kern voor jeugd of ervaring, voor kracht of techniek, voor witte merels of spelers vertrouwd met onze competitie, voor vedetten of onbekende soldaten? Ach, ze weten het zelf niet.

Omdat je malversaties verdeeld over verschillende geledingen in een club niet van vandaag op morgen kunt rechttrekken, lijkt het aangewezen dat Anderlecht alvast een coach aantrekt met naam, met een palmares, met de bagage om in zijn eentje heel veel van bovenstaande vragen te beantwoorden.

Anderlecht in het seizoen 2015-2016 was het verhaal van veel en lelijk vallen en een paar keer opstaan, een verhaal van 'janetten' en pseudo-vedetten, van een trainer die veel beloofde maar weinig invulde, en van een bestuur dat op de kritiek niets beter wist te antwoorden dan: "Jullie zijn tegen ons."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234