Vrijdag 24/03/2023

Op zoek naar (moeder) superaarde

1995

De Zwitserse astronoom Michel Mayor ontdekt de eerste planeet buiten ons zonnestelsel die om een zon als de onze draait: 51 Peg b.

2005

De eerste superaarde, Gliese 876 d, wordt op vijftig lichtjaar ver ontdekt door Eugenio Rivera van de universiteit van Las Cruz.

2011

De Amerikaan William Welsh ontdekt een planeet met twee zonnen. Men dacht dat zulke planeten niet konden bestaan, behalve dan in Star Wars.

2009

De NASA-ruimtetelescoop Kepler wordt gelanceerd, met als opdracht te speuren naar andere planeten met leven.

2012

Het aantal geschatte superaardes ligt op 10 miljard, volgens berekeningen van de Zwitser Stephane Udry in het vakblad Astronomy & Astrophysics.

2020

EELT, een telescoop die dertien keer meer licht opvangt dan de bestaande telescopen, zal in staat zijn om biomarkers op de dichtstbijzijnde superaardes te detecteren. En misschien antwoord te geven op de vraag of er leven is op een andere aarde dan de onze.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234