Dinsdag 04/10/2022

Op zoek naar het kringding

Tweedehandsgoederen zitten in de lift.De Vlaamse kringloopwinkels hebben hun omzet in vier jaar tijd zien verviervoudigen. Nu is het tijd voor professionalisering. Zesenzestig winkels treden voortaan met één gezicht naar buiten.

Heist-op-den-Berg

Eigen berichtgeving

Ruben Mooijman

Ooit werden aan de Noordstraat in Heist-op-den-Berg de regenmantels van Bartson's vervaardigd, nu worden er tweedehandsspullen verkocht. Kringloopwinkel Krinkel, een van de negentig kringloopwinkels die Vlaanderen rijk is, verkoopt huisraad, kleding en elektronica die anders bij het grofvuil terecht zouden zijn gekomen.

De kringloopwinkels worden door de Vlaamse overheid ondersteund omdat ze ervoor zorgen dat de afvalstroom vermindert. Momenteel zamelen ze per Vlaming ruim 3 kilogram herbruikbare goederen in, driemaal zoveel als vijf jaar geleden. Het doel is 7 kilogram. In Heist-op-den-Berg is men daar niet ver meer van verwijderd, met ongeveer 6 kilogram.

De overheid steunt de kringloopcentra volop. Vorige week nog zegde Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) toe 374.000 euro uit te trekken voor de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra, en binnenkort beslist minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt (SP.A) over een honderdtal bijkomende gesubsidieerde jobs. Ook de winkels zelf timmeren hard aan de weg. Sinds deze maand treedt de meerderheid gezamenlijk naar buiten als De Kringwinkel. Een soort merknaam, die staat voor een eenvormige huisstijl, identieke verkoopsvoorwaarden en hoge kwaliteitsnormen. Binnenkort lanceren de Kringwinkels een gezamenlijke advertentiecampagne, gefocust op het zogenaamde kringding. "Een kringding is een artikel dat in een Kringwinkel gekocht is", legt Filip Lenders van de Koepel van Vlaamse Kringloopcentra uit. "De campagne draait om allerlei soorten mensen die trots hun kringding tonen. Ze zijn niet bang om wat ze gekocht hebben te laten zien."

De kringloopwinkels hadden tot een paar jaar geleden te lijden onder een stigma van armoede en marginaliteit, maar daar komt snel verandering in. Bart Aertgeerts van Krinkel: "Het gebeurt dat er hier Mercedessen of Jaguars op de parking staan. We zien een duidelijke verschuiving: er komen hier steeds meer klanten uit de midden- en hogere inkomensklasse. Ze komen hier snuisteren naar hippe en unieke spulletjes. Die ontwikkeling moeten we doortrekken. Door de nieuwe huisstijl en een professionele omkadering proberen we de winkel uit het marginale sfeertje weg te halen."

Af en toe zijn er opmerkelijke succesverhalen uit de kringloopsector te noteren. Aertgeerts zelf heeft ooit vier blikken autootjes in de winkel gehad, die erg gewild bleken bij verzamelaars. "We hebben ze via onze eigen website per opbod verkocht. Ze brachten 400 euro op."

De Krinkel realiseert een jaaromzet van 362.000 euro, aangevuld met 45.000 euro van de gemeente, die een deel van de uitgespaarde ophaalkosten doorstort. De winkel heeft 35 mensen in dienst, het merendeel in een gesubsidieerd statuut. Aertgeerts is druk bezig met expansie: sinds twee maanden is er een tweede Kringwinkel in Zoerle-Parwijs, een deelgemeente van Westerlo.

"Elke kringloopwinkel kreeg een eigen gebied toegewezen", legt hij uit. "Dat van ons beslaat zes gemeenten met 107.000 inwoners. De mensen die in Heist-op-den-Berg wonen, bereiken we zeer goed, maar in enkele andere gemeenten waren we veel minder bekend. Vandaar de beslissing om een klein filiaal te openen."

Het probleem is dat Aertgeerts bij zo'n uitbreiding niet meteen extra personeel in dienst kan nemen. Omdat de meeste mensen als langdurige werklozen in een gesubsidieerd statuut werken, is hij afhankelijk van erkenningen. Een handicap erkent hij. "Ons personeelsbestand groeit in schokjes, terwijl de omzet en de activiteiten geleidelijk toenemen. We zouden dat beter op elkaar moeten kunnen afstemmen." Aertgeerts heeft nu een aanvraag gedaan voor vier bijkomende mensen, maar hij moet afwachten of die aanvraag wordt gehonoreerd.

De kringloopwinkels scheppen heel wat banen. Momenteel werken er in Vlaanderen 1.300 voltijds equivalenten. Als de groei van de ingezamelde goederen zich voortzet, zouden er in 2007 duizend mensen extra in de kringloopwinkels kunnen werken. Ook dat kunnen langdurig werklozen zijn, want de kringloopsector wil zich blijven engageren om mensen werk te bieden die in de commerciële sector uit de boot vallen. De vraag is wel of die extra werkgelegenheid niet op een andere manier moet worden ingevuld dan nu het geval is. Lenders: "De subsidies komen nu van het ministerie van Werkgelegenheid, terwijl we ook een milieudoelstelling hebben. Misschien zouden die twee doelstellingen financieel beter aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dat is een taak voor de twee betrokken ministers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234