Vrijdag 03/02/2023

Op zoek naar de ware Lodewijk

Met een druppel bloed, een plukje haar of wat sperma worden dezer dagen moordenaars, kinderverkrachters en andere zware misdadigers opgespoord en geïdentificeerd. In dat soort DNA-onderzoek heeft de Leuvense hoogleraar Jean-Jacques Cassiman zich een stevige reputatie opgebouwd. Uit Delft kreeg hij het verzoek te helpen het mysterie rond Lodewijk XVII, koning van Frankrijk, te ontsluieren. Stephan Mores volgde voor het Canvas-programma 'Overleven' zijn bezigheden.

Wat 'Verover de aarde' en later 'Herover de aarde' was voor de oude BRT(N), dat moet 'Overleven' zijn voor het nieuwe Canvas. Dit nieuwe programma over recente doorbraken in de wetenschap heeft misschien nog niet de uitstraling van zijn voorgangers, maar daar wordt hard aan gewerkt. En blijkbaar is er ook een publiek voor dit boeiende, maar toch wel 'moeilijker' werk. Canvas-baas Herman Pauwels plaatste Overleven zelfs naast programma's als Rare Streken, Commissie Wyndaele en Histories, die medebepalend zijn voor het succes van de zender.

'Overleven' brengt vooral aangekochte documentaires. De documentaire 'De Ware Lodewijk' van Stephan Mores is dan ook eerder uitzonderlijk. Alles draait rond de Franse koning Lodewijk XVII. Officieel ligt Lodewijk XVII begraven in een massagraf van de Sainte-Margueritekerk in Parijs. Hij stierf in de Parijse Temple-gevangenis in 1791, aan longontsteking. Maar volgens de Franse royalisten wist de zoon van Lodewijk XVI en Marie-Antoinette uit de Temple te ontsnappen en vestigde hij zich onder een andere naam in Nederland. Daar zou hij in 1845 als Carl Wilhelm Naundorf zijn gestorven, in zijn woonplaats Delft. Daar staat inderdaad ook een grafzerk met het opschrift: 'Hier ligt begraven Lodewijk XVII, koning van Frankrijk, geboren te Versailles en overleden te Delft'. Zijn nazaten noemen zich al 150 jaar koning van Frankrijk, hertog van Normandië.

Of dat terecht is of niet, daarover zal het DNA-onderzoek van professor Jean-Jacques Cassiman uitsluitsel moeten brengen. In de documentaire van Stephan Mores, waarin dit onderzoek wordt gevolgd, zegt de hoogleraar waarom hij op dit vreemd verzoek is ingegaan. Hij wil in de eerste plaats een 'historisch probleem' helpen oplossen. Bovendien gaat het om een wetenschappelijk technisch zeer moeilijke opdracht. En Jean-Jacques Cassiman hoopte dan ook veel uit dat onderzoek te leren.

Het is om verscheidene redenen een erg ingewikkelde zaak. Niet alleen omdat het DNA-materiaal oud is, maar ook omdat de ouders van Lodewijk XVII, Lodewijk XVI en Marie-Antoinette, onthoofd zijn en in een massagraf zijn terechtgekomen. De Leuvense geleerde moest dan ook via allerlei omwegen op zoek gaan naar het nodige materiaal. Daar komt nog bij dat de nazaten van Lodewijk XVII voortdurend stokken in de wielen hebben gestoken omdat ze vreesden dat hun imago van 'koning van rechtswege' zou worden geschaad.

En dat hebben niet alleen professor Cassiman en zijn team, maar ook Stephan Mores aan den lijve ondervonden. Het interview met 'koning van rechtswege' Karel XII noemt hij een van de moeilijkste uit zijn hele loopbaan. Karel XII wordt immers omringd door een hele hofhouding die hem heel serieus neemt. Hoe dan ook, met deze documentaire probeert Stephan Mores te tonen hoe professor Cassiman tot zijn conclusie is gekomen. Alleen is die conclusie nog niet bekend. Die wordt pas vandaag openbaar gemaakt. Pas dan zullen we weten of die Carl Wilhelm Naundorf werkelijk Charles-Louis de Bourbon of Lodewijk XVII was, zoals hij zelf liet uitschijnen, dan wel een ordinaire bedrieger. (LB)

OVERLEVEN Canvas 22.30

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234