Dinsdag 09/03/2021

LockdownCoronavirus

Op zoek naar de uitgang: deze groep van 10 moet België uit de lockdown loodsen

Onder meer Marc Van Ranst schuift mee aan tafel. Beeld Tim Dirven
Onder meer Marc Van Ranst schuift mee aan tafel.Beeld Tim Dirven

Een groep van tien deskundigen moet ons land uit de lockdown loodsen. Zij moeten onder voorzitterschap van diensthoofd infectieziekten Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) een exitstrategie ontwikkelen, waarbij zowel volksgezondheid als economische belangen in de weegschaal liggen.

Premier Sophie Wilmès (MR) had de oprichting van de expertengroep vorige week aangekondigd. De tien leden moeten “op een technische manier werken aan de graduele ontsluiting van ons land op basis van hun expertise, met name op epidemiologisch vlak”, zegt Wilmès. “Ook de economische en sociale aspecten van deze overgangsperiode zullen worden besproken.” Anders gezegd: de groep van tien moet de wurgknoop van de lockdown op de samenleving langzaam ontwarren. 

Dat moet behoedzaam, want als de maatregelen om het virus in te dammen te snel worden versoepeld, dreigen we een nieuwe opstoot van infecties mee te maken. Tegelijk is het duidelijk dat de lockdown een ongeziene impact heeft op de samenleving, en niet het minst op de economie. Zo raakte bekend dat het begrotingstekort is gestegen tot 8 miljard euro, het hoogste peil in elf jaar. Het gaat om het grootste deficit op maandbasis sinds de financiële crisis van 2008, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën. In maart vorig jaar bedroeg het tekort 6 miljard euro. “En de impact van de coronacrisis was in maart nog relatief beperkt”, zegt Jean Deboutte, directeur van het Federaal Agentschap van de Schuld. 

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.

Evenwichtsoefening

Die delicate evenwichtsoefening – met de belangen voor de volksgezondheid aan de ene en de economische gevolgen aan de andere kant – ligt nu in handen van de experts. Er is gekozen voor ervaring en netwerk, klinkt het bij een politieke bron. Naast Vlieghe gaat het om viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) en interfederaal woordvoerder Emmanuel André. Samen met hoofdonderzoeker Marius Gilbert van het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek en biostatisticus Niel Hens (UHasselt) vormen zij het wetenschappelijk gremium van de groep. Voor het meer economische luik zijn gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch en ondernemer Johnny Thijs van de partij. Ook professor economie Mathias Dewatripont, Céline Nieuwenhuys (Federatie van de Bicommunautaire Maatschappelijke Diensten) en juriste Inge Bernaerts schuiven mee aan. Bernaerts is gespecialiseerd in concurrentiewetgeving, en werkte voor het kabinet van eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V).

Erika Vlieghe. Beeld Wouter Van Vooren
Erika Vlieghe.Beeld Wouter Van Vooren

De expertengroep moet analyses en aanbevelingen voorzien, zodat de politiek de uiteindelijke marsorders kan geven om ons land terug naar normalere omstandigheden te leiden. Op tafel liggen onder meer immuniteitstesten, die moeten nagaan wie het virus al heeft doorstaan, en slimme apps die burgers kunnen waarschuwen in geval van infecties. 

Epidemiologe en virologe Anne-Mieke Vandamme (KU Leuven) geeft aan dat er achter de schermen al grondig overleg plaatsvindt tussen wetenschappers over de te volgen exitstrategie. Zij stelt vandaag in De Morgen dat die normalisering afhangt van enkele belangrijke randvoorwaarden. “De twee grootste om alle maatregelen terug te schroeven, zijn de beschikbaarheid van een vaccin en antivirale middelen. Het eerste kan nog een hele tijd op zich laten wachten. Bovendien is het dan ook de vraag hoe beschermend zo’n vaccin is en hoelang die bescherming duurt. De antivirale middelen kunnen er al heel binnenkort zijn, over een aantal maanden.”

Lees ook

Epidemiologe Anne-Mieke Vandamme: ‘Je zou de maatregelen in omgekeerde richting kunnen terugrollen’

Standpunt: Hoe komen we ooit nog ‘uit ons kot’? Waarom we nu massaal testen nodig hebben

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234