Vrijdag 07/10/2022

AnalyseHotspots

Op zoek naar de nieuwe Covid-haarden: ‘Vrees voor vertekend beeld aan de kust’

Hoe roder de kleur, hoe hoger het aantal gevallen per 100.000 inwoners in uw gemeente. Beeld DM
Hoe roder de kleur, hoe hoger het aantal gevallen per 100.000 inwoners in uw gemeente.Beeld DM

Het aantal coronabesmettingen neemt toe, met gemiddeld 347 per dag – 77 procent meer dan vorige week – en deint geografisch uit. Er zijn ook meer ziekenhuisopnames. Worden na Antwerpen nu ook Brussel, West-Vlaanderen en Limburg de volgende hotspots? ‘Er is dringend nood aan grotere en makkelijker toegankelijkere testcapaciteit’.

Maarten Rabaey

West-Vlaanderen

‘Vrees voor vertekende besmettingsgraad aan de kust’

Het aantal hospitalisaties ligt sinds 12 juli in West-Vlaanderen hoger dan in Brussel en Antwerpen. Voor Brussel en Antwerpen zijn het er 48, in West-Vlaanderen 78. De alarmdrempel van meer dan 20 besmettingen op 100.000 inwoners is nu overschreden in 15 West-Vlaamse gemeenten. Gistel heeft op dit ogenblik de slechtste cijfers, gevolgd door Lichtervelde en Vleteren.

Waarnemend gouverneur Anne Martens denkt dat de situatie in de plattelandsdorpen door zelfisolatie wel onder controle is. “In absolute cijfers gaat het om heel kleine aantallen, zoals 9 mensen op 12.200 inwoners in Gistel die samen een familiefeest hadden”, zegt ze. Ze blijft vandaag vooral met grotere vraagtekens zitten over de kuststreek.

“Als mensen aan de kust symptomen krijgen is het de bedoeling dat ze naar huis gaan in het binnenland om in quarantaine te gaan. Dat zijn afspraken die gemaakt zijn. Het is wel belangrijk voor ons dat wij nadien op de hoogte worden gebracht als ze daar positief testen en ook weten waar ze aan zee hebben verbleven. Nu gebeurt dat niet. Huisartsen moeten enkel het domicilie-adres invullen, waardoor we nu misschien een vertekend beeld krijgen over het aantal besmettingen dat aan de kust werd opgelopen. We hebben de federale regering en het Agentschap Zorg en Gezondheid gevraagd dat de huisartsen ook een mogelijk vakantieverblijf moeten vermelden. Ook de contacttracing moet daar aandacht voor hebben, zodat wij van mogelijke besmettingshaarden op de hoogte kunnen worden gebracht.”

Martens zit ook nog met vraagtekens over mogelijke besmettingen van buitenlandse toeristen aan onze kust, Nederlanders in Knokke bijvoorbeeld of Fransen die in De Panne ziek werden en hulp zochten bij hun artsen na hun terugreis.

Toeristen blijven vooralsnog welkom aan de kust als ze de mondmaskerregels naleven. Martens maant wel aan tot voorzichtigheid. “Blijf thuis bij het minste vermoeden van ziekte.”

Brussel

‘Makkelijker en sneller testen dringend nodig’

In het Brussels Gewest verandert de situatie verontrustend snel, vooral in Brussel-Stad. “Ik denk dat een Antwerpse situatie in Brussel helemaal niet veraf is”, waarschuwde Kenneth Coenye, de hoofdarts van de Kliniek Sint-Jan in Terzake. Van hun wekelijkse 500 tests waren er de laatste 10 dagen gemiddeld 6,8 procent positief. Ook in Anderlecht, Oudergem en Laken is er een sterke stijging.

Wellicht zijn de cijfers een onderschatting, want er wordt te weinig getest. De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) vraagt nu dringend extra testcapaciteit. “Is het geen tijd om het testen eenvoudiger te maken?”, vraagt hij zich bezorgd af. “Zonder afspraak, zonder voorschrift. Er moeten snel testpunten geopend worden. Zou dit geen bijkomende manier zijn om de evolutie van covid op te volgen? Wij zijn klaar om hieraan mee te werken met onze vier Brusselse ziekenhuizen.”

De burgemeester denkt ook aan testpunten zoals in Frankrijk, waar mensen op publieke plaatsen een test kunnen laten afnemen en enkele uren later per sms al een bericht krijgen of ze positief of negatief zijn. Nu gaat er te veel tijd verloren aan het maken van doktersafspraken, waarna er dan nog eens 48 uur moet worden gewacht op resultaten. In tussentijd gaat kostbare tijd verloren om besmette mensen thuis te isoleren of lokale besmettingshaarden te identificeren. “De overheid vraagt veel maatregelen aan haar bevolking, de overheid moet ook iets kunnen teruggeven, zoals het aanbieden van regelmatige testen”, vult Closes woordvoerster aan. “Het is voor het bevoegde Brussels Gewest en de federale regering hoog tijd om in te grijpen.”

Limburg

‘Seizoensarbeiders fruitpluk moeten getest worden’

In Limburg neemt het aantal besmettingen vooral toe in Beringen, Heusden-Zolder en Genk. Ongeveer de helft van de nieuwe coronapatiënten is er jonger dan 30 jaar, een bezorgdheid omdat zij op hun beurt de kwetsbaardere ouderen kunnen infecteren.

Waarnemend gouverneur Michel Carlier zegt dat burgemeesters er lokale strengere restricties mogen afkondigen indien ze dat nodig achten. Zelf laat hij eerstdaags ook een provinciaal politiebesluit publiceren om de jaarlijkse fruitpluk door seizoensarbeiders in veilige banen te leiden. Dit gebeurde in overleg met de betrokken burgemeesters, de fruitsector, en de Boerenbond. Ook in Vlaams-Brabant komt er voor het Hageland zo’n verordening. Carlier: “De fruitpluk start binnenkort met seizoensarbeiders uit heel Europa, maar voornamelijk uit Polen, Bulgarije, Roemenië, Spanje en Portugal. Daar zijn soms oranje of rode coronagebieden. Wie uit een probleemzone komt, zal een test moeten ondergaan. De fruitsector zelf moet ook in een protocol voorzien om de arbeids- en verblijfsomstandigheden op de meest hygiënische wijze te laten verlopen.”

De gouverneur wijst ook op het belang van snelle testresultaten, zodat besmette mensen meteen in quarantaine kunnen gaan.

Limburgers die terugkeren uit vakantie worden een volgend aandachtspunt voor de gouverneur. “We weten wat er de eerste keer is gebeurd”, verwijst Carlier naar de skivakanties die er de dodelijke eerste golf veroorzaakten. “Daarom zijn we in grote mate afhankelijk van de burgerzin van onze bevolking, die de nieuwe regels voor zelfisolatie en testen zal moeten naleven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234