Zaterdag 04/02/2023

Energie

Wat is dit?

'Energie ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Op zijn Belgisch: Vlaanderen wil af van prosumententarief, Wallonië is pro

Terwijl de komst van de slimme meter in Vlaanderen moet leiden tot de afschaffing van het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen, voert Wallonië het systeem binnenkort in. Waals minister van energie Jean-Luc Crucke kondigde aan dat er vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief komt voor wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert. Het nieuws zorgt er voor een stormloop.

Dries Van Damme
null Beeld

Vlaanderen: van prosumentarief naar digitale meter

Vlaanderen voerde in 2015 een prosumententarief in. Met die netvergoeding dragen eigenaars van zonnepanelen bij tot het reële gebruik van het elektriciteitsnet. Daar komt verandering in. De digitale of slimme meter meet binnenkort de hoeveelheid energie die u verbruikt en die u aan het net teruggeeft. Op de elektriciteit die u van het net afhaalt, geldt het distributienettarief. Ter compensatie verdwijnt het prosumententarief. Volgens een nieuw politiek akkoord kan iedereen er wel nog voor kiezen om tot vijftien jaar na de installatie in het huidige systeem van compensatie van injectie en afname te blijven.

Tip: Besparen op uw energiefactuur? Bekijk hier de goedkoopste tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers

Wallonië: van geen vergoeding naar prosumententarief

Aan de andere kant van de taalgrens heeft Waals minister van energie Jean-Luc Crucke enige tijd geleden aangekondigd dat wie na 1 juli 2019 zonnepanelen installeert, vanaf 1 januari 2020 een prosumententarief moet betalen. Tot nader order zouden de eigenaars van zonnepanelen er uit twee tarieven kunnen kiezen: een capaciteitstarief en een proportioneel tarief. Het capaciteitstarief hangt af van het vermogen van de elektrische omvormer van de fotovoltaïsche installatie. Dat systeem kunt u dus best vergelijken met het prosumententarief zoals wij dat nu nog kennen.

Digitale meter als alternatief

Bij het proportioneel tarief verloopt de afname en de injectie van de stroom gescheiden. De distributienetbeheerder kan nu wel nagaan hoeveel stroom eigenaars van zonnepanelen van het net halen. Die tariefformule vergt de investering van een compteur double flux – een teller die de twee stromen meet – waarvan de kostprijs 150 euro (excl. btw) bedraagt. Dat scenario toont dus veel vergelijkingen met de veelbesproken ‘Vlaamse’ digitale meter.

Lees ook: Zonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter (en er hangt een prijskaartje aan)

Stormloop

De Waalse overheid wil met de maatregelen onder meer de distributienettarieven rechtvaardiger verdelen, aangezien vooral gezinnen zonder zonnepanelen vandaag de factuur betalen. Aangezien al wie zijn zonnepanelen voor 1 juli 2019 installeert (al dan niet voorlopig) aan de maatregel lijkt te ontsnappen, kunnen de leveranciers de vraag amper bijbenen. Die vrijstelling blijft wel omstreden en geniet heel wat tegenkanting.

Vergelijk nu al!

De digitale meter en het prosumententarief blijven dus zowel in Vlaanderen als Wallonië de gemoederen beroeren. In afwachting kunt u nu uw voordeel halen uit de grote concurrentieslag die er tussen de energieleveranciers heerst. Door over te schakelen bespaart u al snel meer dan honderd euro. Dat kan door uw energietarieven te vergelijken met het meest voordelige aanbod op de markt.

Tip: Besparen door over te schakelen naar een nieuwe leverancier? Vergelijk hier de goedkoopste energietarieven.

Lees ook:

Is mijn energiecontract nog interessant ten opzichte van het marktaanbod ?

Overstapperiode van 1 maand bij het veranderen van leverancier

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Bron: mijnenergie.be

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234