Zaterdag 18/01/2020

Vier vragen

“Op Vrouwendag een opiniestuk ondertekenen volstaat echt niet”

Elke Jeurissen. Beeld rv

Meer dan 50 procent van onze bevolking zijn vrouwen, maar dat vertaalt zich niet in management van bedrijven en organisaties (23 procent) of in politiek leiderschap (16 procent van de burgemeesters). Een groot verlies aan talent, stelt onderneemster Elke Jeurissen, die samen met auteur Tine Maenhout daarover een boek en een manifest schreef. Beide werden gisteravond voorgesteld.

Is België met zulke cijfers een slechte leerling in de Europese klas?

“In Europa zien we sowieso grote verschillen. In Scandinavië staat het genderverhaal niet eens op de agenda, omdat men gendergelijkheid daar heel gewoon vindt; in Zuid-Europa is de situatie veel precairder. Maar België is een slechte leerling omdat de cijfers al jaren stabiel blijven.

“Nu, het is natuurlijk een complex gegeven. Er is de opvoeding, er is het verwachtingspatroon, er zijn de blinde vlekken. En er zijn de duidelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. De aanleg voor perfectionisme, bijvoorbeeld, speelt vrouwen parten. Vrouwen, zo ervaren CEO’s, haken vaak af rond hun dertigste, vijfendertigste; ze wagen hun kans op promotie pas wanneer ze overtuigd zijn dat ze 90 procent van de vereiste competenties hebben; mannen ‘springen’ al als ze denken dat ze 50 procent halen – de rest, dat zullen ze dan wel zien.

“CEO’s moeten dus hun aanpak veranderen, duidelijk aangeven dat fouten maken mag.”

Wat is het hardnekkigste vooroordeel waarmee vrouwen kampen?

“Dat ze zich moeten verdedigen. Bij alle keuzes. Tegenover zichzelf, hun partner, de buitenwereld. Daaraan gaat heel veel energie verloren. En dan krijgen ze nog te horen: ‘Ja maar, kwaliteit moet wel primeren, hé.’ Dat is natuurlijk ronduit beledigend.

“Het is dus goed om te zien dat het de jonge vrouwen zijn die zich hebben gesmeten in de klimaatacties, zonder zich af te vragen of dat wel mocht en kon – en die jonge vrouwen worden daarin gevolgd door meisjes én jongens.”

Ziet u qua aanpak duidelijke verschillen tussen de privésector en de overheid?

“Die lijn is moeilijk te trekken. Deze materie is geen exacte wetenschap. Net daarom is het essentieel dat we de remmende factoren onderzoeken, echt méten en de kennis en het inzicht daarover in alle openheid delen. Alleen zo komen we vooruit. Op Vrouwendag een opiniestuk over gendergelijkheid ondertekenen volstaat echt niet. Aan organisaties of bedrijven die het ernstig menen en stappen willen zetten, luidt mijn advies: ga publiek, wees concreet. Zeg in het openbaar wat je in je bedrijf of organisatie op de agenda zet en maak dat concreet – dat je, bijvoorbeeld, voor zes functies zeker drie vrouwen zult aanstellen. Voor alle duidelijkheid: ik heb het hier niet over verplichte quota. Toch niet voor de privésector, de overheid moet dat wel doen.”

Wat is voor dit ‘Womanifesto’-initiatief de grootste valkuil?

“We pleiten voor dwingende verandering. Dan duiken er algauw mensen op die zo’n actie flauwekul vinden, omdat die ‘betuttelend’ zou zijn voor vrouwen. Met zulke mensen moeten we niet in discussie gaan. Over concrete maatregelen, daarentegen, wil ik wel discussiëren. Dat is nuttig.

“Finaal gaat deze actie hierom: dat iemand – man of vrouw – beseft: ‘Ikzelf kan het verschil maken. Morgen al.’” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234