Woensdag 20/11/2019

'Op tv moet je het

Ben Crabbé en Marcel Vanthilt presenteren 'Zomer 2007'

warm water af en toe nog eens op het vuur zetten'

Jan Leyers had het te druk en dus presenteren Ben Crabbé en Marcel Vanthilt dit jaar Zomer 2007. Noem het programma alsjeblieft niet 'zonnig' of 'luchtig'. De heren mikken hoger. Op een ''De laatste show' in juni'.

Door Sarah Theerlynck

Crabbé en Vanthilt hebben in het verleden beiden een aantal talkshows gepresenteerd, maar worden nu vooral met quizzen geassocieerd. Hoog tijd dat ze nog eens een stevig stuk vlees tussen de tanden kregen. Zomer 2007 wordt geen duopresentatie: om de beurt nemen ze een week voor hun rekening. De locatie blijft dezelfde: de Koninklijke Gaanderijen van Oostende. Er wordt opnieuw backstage gefilmd en ook Axl Peleman is er weer bij. Aan de kust rijdt hij in een muzikale taxi rond, TAXL gedoopt. "Maar", zo beklemtoont Crabbé, "het belangrijkste is dat we goede gesprekken voeren".

Werd er vroeger niet te veel aandacht besteed aan die rubriekjes?

Crabbé: "Ik ga hier de show van Jan Leyers niet bekritiseren. We beseffen alleen heel goed dat er een juist evenwicht moet zijn."

Wat is dat, een goed gesprek?

Crabbé: "De grote misvatting is dat het diepgaand moet zijn. Heel veel mensen suggereren diepgang, maar hebben er helemaal geen."

Vanthilt: "Een gesprek over niets kan boeiend zijn. Een gesprek over alle oplossingen voor alle wereldproblemen kan veel saaier zijn."

Crabbé: "Het gaat erom: is het goed opgebouwd, worden er zinnige argumenten aangedragen, wordt er al eens gelachen? We beseffen maar al te goed dat we daarmee het warm water niet uitvinden, maar op tv moet je het warm water af en toe nog eens op het vuur zetten."

Seksuologe Mieke Mievis brengt de rubriek 'Van kop tot teen', over lichaamstaal.

Vanthilt: "Onze gasten zullen als proefkonijnen dienen. Heel leuk in een programma waarin je pakweg Jean-Luc Dehaene naast Axelle Red kunt aantreffen, totaal verschillende lichamen, totaal verschillende lichaamstaal."

Op de persconferentie heette jullie programma 'De laatste show in juni'. Een boude uitspraak.

Vanthilt: "Waarom zouden we onszelf daar niet mee mogen vergelijken? Ook wij willen afwisselende en boeiende gesprekken brengen over grote en kleine onderwerpen, net als Frieda."

Crabbé: "Met De laatste show van Mark Uytterhoeven zal Zomer 2007 veel minder te maken hebben. Mark bracht een heel goede show, maar als je er te gast was omdat je net een boek had geschreven, kon je er donder op zeggen dat hij je boek niet zou vermelden. Dat is geen kritiek. Dat is een vaststelling. Zo van: 'Ik heb je boek niet gelezen, maar laten we eens goed lachen samen.' Ik zit zo niet in elkaar. (lacht naar Vanthilt) Als Marcel morgen eindelijk zijn boek over zijn vader af heeft, wil ik daar alles over weten."

Vanthilt: "(lacht) Het zal nog niet voor morgen zijn, Ben."

Hebben jullie als presentatoren veel met elkaar gemeen?

Vanthilt: "Ik krijg nu veel de ongelovige reactie: 'Jij en Ben?' Maar de verschillen lijken groter dan ze zijn. Beiden zijn we erg geïnteresseerd in de wereld, beiden moeten we niet enthousiast worden gemaakt over onze gasten, we zijn het. Ook over de aanpak zitten we helemaal op dezelfde golflengte. BV's vragen alleen maar omdat ze BV zijn? Daar bedanken wij alle twee voor."

Ik kan me inbeelden dat jullie liever een talkshow dan een quiz presenteren.

Vanthilt: "In een talkshow kun je in hetzelfde uur met een kernfysicus, een speler van Club Brugge en Miss België praten. Dat is ook boeiender om voor te bereiden dan quizvragen overlopen."

Crabbé: "Neemt niet weg dat het minstens even moeilijk is. Maar het heeft er natuurlijk mee te maken hoe je oud wilt worden op de televisie."

Je wilt liever niet herinnerd worden als de presentator van Blokken?

Crabbé: "Daarvoor is het te laat. Maar het verschil in appreciatie is soms wel opvallend. Ik heb nu drie afleveringen van Spraakmakers gedaan. Die haalden zo'n 60.000 kijkers, typische Canvascijfers. En toch heb ik nog nooit zoveel positieve reacties gekregen. Ik geef toe: als ik op een bepaalde manier oud wil worden op de televisie, dan liever met dingen als Spraakmakers. Voor Fata morgana moeten ze mij niet vragen. Ik zou het trouwens ook niet kunnen. Ik ben altijd een grote fan geweest van de Nederlandse sportjournalist Mart Smeets: altijd spontaan, altijd geïnteresseerd. Een Vlaamse Mart Smeets kunnen zijn: dat lijkt me mooi."

Zomer 2007, om 21.55 op Eén. Ben Crabbé ontvangt vandaag Marijn Devalck, Herman Verbruggen en Danni Heylen, Liebrecht Vanbeckevoort en Fred Brouwers, Carl Huybrechts en Sugar Jackson en Gabriel Rios.

Marcel Vanthilt:

Een gesprek over niets kan boeiend zijn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234