Zondag 07/03/2021

REPORTAGE

Op tour langs de 'Trainspotting'-locaties

Mark Renton (Ewan McGregor) en Spud (Ewen Bremner) op Arthur's Peak. Beeld RV
Mark Renton (Ewan McGregor) en Spud (Ewen Bremner) op Arthur's Peak.Beeld RV

Wie Trainspotting zegt, zegt Edinburgh. En wie T2: Trainspotting zegt, nog meer. “In tegenstelling tot de eerste film ligt de nadruk nu meer op de stad”, vertelt Ewen ‘Spud’ Bremner, voor we met hem door de Schotse hoofdstad trekken. En dat is maar goed ook. “Trainspotting werd geboren in de getto’s van Edinburgh.”

“Het is een rustige plek, die erg inspirerend kan zijn.” We staan op de top van Holyrood Park in Edinburgh, na een flinke wandeling en een stevige klim tussen de bloemen, en de Schotse acteur Ewen Bremner, bekend als de drugsverslaafde Spud uit Trainspotting en het vervolg T2, haalt herinneringen op aan de scène waarin hij samen met Mark 'Rent Boy' Renton (Ewan McGregor) naar Arthur’s Seat jogt. De heuvel reikt 251 meter boven de stad uit, en biedt een uitzonderlijk zicht: het anders zo imposante koninklijk paleis en het Schotse parlement zien er bijzonder klein uit, en de kleine, kleurrijke huisjes van Edinburgh veroveren een mooie plek in het landschap. “Het is mijn favoriete locatie”, legt Bremner uit. “Omdat Arthur’s Seat een prachtig stuk natuur is, midden in een drukke stad.”

Die drukke stad heet Edinburgh, en vormt het decor in Trainspotting en in T2, waarin Bremner, McGregor, Jonny Lee Miller (Sick Boy) en Robert Carlyle (Begbie) – goede vrienden sinds de opnames van de eerste film – voor het eerst in twintig jaar weer samen op de set stonden, samen met regisseur Danny Boyle. “Danny vertelde me ooit: when you get older, you begin to care about time. But time never cares about you”, verzucht Bremner, zelf geboren en getogen in Edinburgh. “Voor de opnames van T2 begonnen, zijn we met z’n allen samen gaan eten. Ik had het gevoel dat ik ging huilen. Het is belachelijk dat we het zo ver hebben laten komen.”

Niet alleen de acteurs zijn twintig jaar ouder geworden: ook Edinburgh is stevig geëvolueerd. Leith, een wijk in het oosten van Edinburgh en de voornaamste setting uit de eerste film, is uit een donker hol gekropen en heeft een grote transformatie ondergaan. In de jaren 90 kampte Leith, net als de personages, met zwaar drugsgebruik – vooral heroïne. Besmette naalden zorgden voor heel wat hiv-infecties. “Dit waren de appartementen van de toenmalige drugsverslaafden”, duidt Onya Attridge, al een dikke twintig jaar toeristengids in Edinburgh, wanneer we voorbij Sick Boy’s appartement in het industriegebied wandelen. “De inwoners waren aanvankelijk niet tevreden toen de eerste film hier gedraaid werd. Ze waren er niet mee opgezet dat Leith weer aan die drugsproblematiek gekoppeld werd.”

3.500 figuranten

Vandaag is men wel blij met de aandacht die Edinburgh dankzij Trainspotting krijgt. Bij taxichauffeurs en barmannen is het parate kennis dat Danny Boyle voor de start van de opnames maanden in de stad vertoefde, op zoek naar de beste locaties. Een van die locaties is het winkelcentrum Harvey Nichols. Op de vierde verdieping bevindt zich een restaurant en een chique bar. Vijf Harvey Nichols-obers mochten in T2 figureren, en dat is vermoeiender dan het klinkt. “We hadden achttien takes en meer dan vijf uur nodig om een scène van veertig seconden perfect in beeld te brengen.” Maar niet voor iedereen heeft dat ook geloond: “Van mij hebben ze opnames gemaakt, maar jammer genoeg ben ik niet te zien in de film, want mijn scène hebben ze eruit geknipt.” Hij wacht op de dvd, om met zijn collega’s de verwijderde scènes te bekijken.

Voor de dansscène in nachtclub The Cav werden 1000 figuranten ingezet. Beeld Digital / 35mm
Voor de dansscène in nachtclub The Cav werden 1000 figuranten ingezet.Beeld Digital / 35mm

Wel te zien in T2 is The Cav, de bekendste nachtclub van Edinburgh. 'Official Trainspotting 2 Film Location' staat er op het bordje dat, goed verlicht, achter de toog van The Cav pronkt. Mark Cameron, de uitbater van de The Cav, is wel érg trots dat Boyle zijn nachtclub als locatie koos voor T2: Trainspotting. Hij laat geen enkele kans onbenut om ons op zijn smartphone de honderden foto’s te tonen die hij maakte tijdens de opnamedag. “Door de film komt er nog meer volk over de vloer”, glimlacht hij.

Dat is niet gelogen: na een oproep om figuranten op Facebook vormde zich een rij van 3.500 mensen voor de nachtclub. Niet meer dan 1.000 extra’s werden binnengelaten: de dansvloer beweegt immers sterk op en neer wanneer er te veel mensen op dansen. “De dansscène uit T2 moest steeds opnieuw en opnieuw gefilmd worden. Het was duidelijk dat de moed de figuranten na enige tijd diep in de schoenen zakte. Daarom dacht ik: alcohol zou hier wel een handje kunnen helpen.” Boyle overwoog zijn voorstel, en vroeg na wat er zou gebeuren indien iets van het materiaal zou stukgaan. “Uiteindelijk”, lacht Cameron, “heeft hij toch beslist om het bij frisdrankjes te houden.”

Fotoshoot in de toiletten

Er rest nog één ding dat we willen weten: is de legendarische toiletscène uit de eerste Trainspotting ook in The Cav opgenomen? Blijkbaar niet. Maar niet getreurd, want deze toiletten vormen het decor voor de affiche van T2: Trainspotting. Net voor de ingang van het kleinste kamertje hangt de poster waarop Renton, Spud, Sick Boy en Begbie op de toiletten staan. “Bij het zien van de poster voelen sommige bezoekers zich geroepen om een fotoshoot in de toiletten te houden. Ze staan op de wc’s, nemen dezelfde houding aan als de acteurs en nemen volop selfies”, vertelt Cameron. “Het enige nadeel? Dat is voor de poetsvrouw: die vervelende schoenafdrukken op de bril.”

T2: Trainspotting is nu digitaal verkrijgbaar, en op Blu-Ray en dvd.

De poster van 'T2 Trainspotting'. Van links naar rechts: Ewen Bremner (Spud), Ewan McGregor (Renton), Robert Carlyle (Begbie) en Jonny Lee Miller (Sick Boy). Beeld RV
De poster van 'T2 Trainspotting'. Van links naar rechts: Ewen Bremner (Spud), Ewan McGregor (Renton), Robert Carlyle (Begbie) en Jonny Lee Miller (Sick Boy).Beeld RV
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234