Donderdag 17/10/2019

Op televisioneel gebied (1)

Toch nog even over het debat over slechte televisie: de kritiek als zou ik betrokken partij zijn en de VRT uit de wind zetten (lezersbrief van François Cauliez, DM 29/11) klopt niet. Ik ben absoluut freelancer, werk inderdaad nooit voor de commerciële zenders, maar ik heb nog wel het recht om de programma's van één en Canvas over het algemeen beter te vinden dan het aanbod aan de commerciële kant. Niet alles uiteraard, maar wel nagenoeg alles. Je hoeft daar zelfs geen belangenvermenging in te zien, het is gewoon een vaststelling en het doet de wereld ook niet sneller of trager draaien.

Bestaan daar dan criteria voor, voor die allerindividueelste jurering? Neen, wellicht niet. Maakt hier ook niet uit. Mijn bijdrage aan 'De Gedachte' in deze krant ging over Vlaamse televisie in het algemeen en over de pulp in het bijzonder. Wie die pulp maakt, doet er niet toe. Hij is er en hij is er massaal, en het immer inzetbare argument dat men ook gewoon 'de knop kan omzetten', geldt slechts ten dele: de televisionele ongein dringt werkelijk door in het hele leven, zeg maar. Kranten en tijdschriften nemen de (immer ludieke en stilaan irritante) stijl over, gesprekken gaan erover, het evenementgehalte van alles en nog wat neemt ontegensprekelijk toe. Hoe vreemd: we nemen de avonturen van godweetwie in éénderwelk huis (al dan niet zelf te bouwen) of op éénderwelk eiland serieus, en de deelnemers 'staan' blijkbaar 'voor iets'. Ik heb even geteld: we zitten momenteel aan een gemiddelde van vier van dergelijke programma's. Per avond, op alle zenders. Daar kan geen knop tegenop.

Overigens was mijn oproep om een mediaminister te mobiliseren teneinde paal en perk te stellen aan een aantal debiele programma's een boutade. De arme man zou er te veel werk mee hebben, vrees ik. Maar het idee an sich, dat spreekt me wel aan om eerlijk te zijn. Verder zou iemand ook eens kunnen uitzoeken of de Conventie van Genève betreffende de Rechten van de Mens niet van toepassing is op die doetjes van kinderen die die elfendertig nachtelijke sms-spelletjes moeten presenteren. Bestaat daar professionele hulp voor? En wilt u me nu excuseren, ik ga proberen een idee uit te voeren.

Stijn Meuris, frontman van Monza en freelancetelevisieregisseur

Cijfers en milieu

Gert Goeminne maakte op 29 november in De Morgen een punt dat veel te weinig gemaakt wordt. Hij stelt de 'onfeilbaarheid' van wetenschappelijke cijfers ter discussie en vooral het oneigenlijk gebruik ervan door politici en opiniemakers allerhande. Wetenschappers zoals doctor Goeminne weten heel goed dat de resultaten van een op wetenschappelijk verantwoorde wijze gevoerd onderzoek nog steeds maar een beperkte relevantie hebben: ze zijn enkel juist binnen de controleerde grenzen van het onderzoek. Door onderzoeksresultaten onbeperkt te extrapoleren knaag je aan de relevantie van de cijfers.

Goeminne legt de vinger op een pijnpunt van de moderniteit, namelijk de 'laboratoriumcultuur'. Die gaat ervan uit dat je, om een probleem op te lossen, het fenomeen het best uit zijn context haalt en in een steriele omgeving in strikt gecontroleerde omstandigheden bestudeert. Dat heeft ons al veel vooruitgang opgeleverd maar ook veel ellende. Vooral omdat de resultaten vaak gepresenteerd worden als algemeen geldend. Met nefaste gevolgen: politici verschuilen zich achter cijfers om geen knopen door te hoeven hakken; industriële lobbygroepen misbruiken wetenschappelijke cijfers voor hun eigen doelstellingen. En ten slotte de publieke opinie die begint te twijfelen omdat diverse specialisten elkaar tegenspreken.

Het siert Gert Goeminne dat hij meer durft te zijn dan enkel wetenschapper. Hij neemt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid op als intellectueel. En dat is nodig, want onze samenleving is gebaat bij wetenschappers die zich niet voor de kar laten spannen van politici en belangengroepen. Je hoeft overigens geen wetenschapper te zijn om te weten dat opnieuw de nucleaire kaart trekken een gevaarlijke en onverantwoorde keuze is. Een beetje basiskennis en een gezond gevoel voor verhoudingen zijn meer dan genoeg.

Koen Stuyck, Borgerhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234